Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Jak wymienić płyn wspomagania.Opis jak to zrobiłem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opisze jak to robiłem w swojej Audicy. Niczego nie rozkręcam i nie ściagąm żadnych węży.Biorę sporą strzykawkę ,zakładam wężyk taki np. do paliwa na strzykawkę i ściągam ze zbiorniczka .Do dalszej zabawy potrzebna jest druga osoba która kręci kierownicą w lewo i w prawo (nic przyjemnego) oczywiście przy zgaszonym silniku ,w tym czasie ściągam to co wlatuje do zbiorniczka .Trochę zabawy z tym jest ale idzie to zrobić . Jak już nic się nie udaje ściągnać ,zalewam nowym płynem i znowu kręcenie kierownicą (nadal nie zapalam silnika).Uzupełniam płyn do max. i jak już nie ubywa zapalam silnik ,kręcę kierownicą w obydwie strony .Płyn będzie trochę z bąblami ale za chwilę bąble znikną .Gaszę silnik i ponawiam cały proces z wyciąganiem płynu i nalewaniem nowego .Daje to pewność że wymieniliśmy praktycznie cały płyn, jednak powodem nie zawsze jest stary płyn ale wymiana na nowy jeszcze nikomu nie zaszkodziła :) .Kupiłem 1 litr i tyle prawie wymieniłem ,powtarzając opisane wyżej czynności.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

lepiej jak byś ściągną jeden przewód powrotu podpiął do butelki i przepłukał cały układ (trzeba zaślepić powrót w zbiorniczku)żeby było łatwiej kręcić podnosimy przód auta

Opublikowano
  • Autor

każdy może zrobić jak zechce ,ja zrobiłem tak jak opisałem ,nic nie musiałem rozbierać ,odkręcać

Opublikowano

lepiej jak byś ściągną jeden przewód powrotu podpiął do butelki i przepłukał cały układ (trzeba zaślepić powrót w zbiorniczku)żeby było łatwiej kręcić podnosimy przód auta

Dokładnie tak samo zrobiłem :good:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

a kiedy panowie wymieniac plyn sa jakies objawy zuzytego juz oleju ?

Opublikowano

Kolego płyn się zużywa wbrew temu co producent piszę. Ja u siebie miałem płyn w kolorze kawy :wallbash:

Opublikowano

jeśli nie jest zielony to wymień a powinno sie co 2 lata

Opublikowano

Ja robiłem jeszcze inaczej :> Wysysam strzykawką co się da.Zalewam nowy płyn,odpalam auto kręcę prawo lewo do oporu tak z 10 na lewo i 10 na prawo.Powtarzamy czynność...nie pamiętam ile razy :wallbash: ..w każdym bądź razie do dyspozycji miałem 2 Litry Febi mineralnego. Nawet nie wyobrażacie sobie jaki syf wyciągałem,a przed wymianą płyn był w miarę. Od operacji minęło już 1.5 roku a układ ma się bardzo dobrze,płyn przejrzysty i nic nie piszczy-nawet jak skręcę do oporu.

W/w sposób uważam za najskuteczniejszy i najprostszy. Gdzieś zresztą musiałem taki opis tej czynności przeczytać.... 30l a taka skleroza :gwizdanie:

Pozdrawiam! Karol

Opublikowano
  • Autor

pewnie tak bo już kiedyś to opisałem w jakimś wątku :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja przy wymianie rozrządu i oleju, korzystając z faktu że samochód stał w garażu z kanałem również wymieniłem płyn. Ja również zdjąłem wężyk z powrotu i kręcąc kierownicą spuściłem cały płyn do pojemnika. Gdy wszystko zeszło dolałem troszkę świeżego i również spuściłem, żeby przepłukać układ. Później "na gotowo" zalałem nowy płyn, efekt u mnie odczuwalny. Kierownica kręci się lżej i kierowca spokojny o stan wspomagania :)

Opublikowano
  • Autor

i jak widać można na różne sposoby to zrobić :)

• 2 lata później...
Opublikowano

- nie polemizuję, że dobrze jest w starym samochodzie wymienić płyn ale tego, żeby olej wspomagania wymieniać co 2 lata to nie widziałem w instrukcji serwisowej. Co innego płyn do hamulców - ten trzeba wymieniać co 2 lata bez względu na ilość km.

Opublikowano

Oj panowie wężyk musowo ściągamy bo pod filtrem jest masakra a stary wylatując plucze pod filtrem szlam. Zresztą ja nawet filtr wyjmuje.

Sony Xperia Tapatalk 4

Opublikowano

- nie polemizuję, że dobrze jest w starym samochodzie wymienić płyn ale tego, żeby olej wspomagania wymieniać co 2 lata to nie widziałem w instrukcji serwisowej. Co innego płyn do hamulców - ten trzeba wymieniać co 2 lata bez względu na ilość km.

ten płyn jest mineralny i powinien byc wymieniany co 2 lata lub co 60000km

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

u mnie na mineralnym przeciekała maglownica był za rzadki więc kupiłe boxol ten do ciągników do wspomagania jest gęstszy zalalem i nie cieknie a chodzi tak samo:)

Opublikowano

Niebawem przestanie

Opublikowano

od 2 lata tak jezdze;)

• 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 4.04.2011 o 21:36, Karl28 napisał:

Ja robiłem jeszcze inaczej ? Wysysam strzykawką co się da.Zalewam nowy płyn,odpalam auto kręcę prawo lewo do oporu tak z 10 na lewo i 10 na prawo.Powtarzamy czynność...nie pamiętam ile razy :wallbash: ..w każdym bądź razie do dyspozycji miałem 2 Litry Febi mineralnego. Nawet nie wyobrażacie sobie jaki syf wyciągałem,a przed wymianą płyn był w miarę. Od operacji minęło już 1.5 roku a układ ma się bardzo dobrze,płyn przejrzysty i nic nie piszczy-nawet jak skręcę do oporu.

W/w sposób uważam za najskuteczniejszy i najprostszy. Gdzieś zresztą musiałem taki opis tej czynności przeczytać.... 30l a taka skleroza :gwizdanie:

Pozdrawiam! Karol

Tylko czy to jest bezpieczne przy zmianie z czerwonego na zielony (prawidłowy)? Mój obecny jest prawdopodobnie czerwony (foto kilka postów wyżej), no chyba że był zielony i jest aż tak zasyfiony na kolor bordowy...