Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Dziwny dzwiek po odpaleniu na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego a powiedz mi w jaki sposob sprawdziles wariator ???

Opublikowano

Ja jestem laikiem więc mojego mechanika trzeba by pytać czy go rozbierał czy tylko rzucił okiem z zewnątrz :facepalm:, a w tej chwili nie mam możliwości kontaktu bo jest za granicą... .

Opublikowano

nie sadze by go rozbieral, sprawdzil pewnie tylko czy nie ma rowkow od pierscieni i to wszystko. A hamulec jest wytarty i to dlatego tyrkocze. Jak bedziesz chcial to zrobic to skontaktuj sie ze mna :)

Opublikowano

Ok ;) Pomyśle na wiosnę pewnie, póki co tyrkocze kilka sekund, a potem chodzi jak złoto to nie dotykam. Chyba żeby się nasiliło zimą.

W tym tyg. gaz i chyba Twoja konfiguracja jednak. Wystarczy wydatków ;) A wypadało by coś zostawić na rzeczy nieprzewidziane ;)

Opublikowano
Witam posiadam a4 2.0 benzynę 2002 mam 131 tyś z książką u siebie i jest tak samo po prostu hydraulika puszcza olej i te 2 sekundy to jest to jak się napełnią i już jest ok .

Także silniki audi tak mają miałem wcześniej b3 1.8 90 koni i było tak samo.

Pozdrawiam

Dokładnie, ja mam 1,8 turbo i też tak mam jak odpalam rano na zimnym silniku. Wcześniej w B3 1,8 90 koni miałem tak samo :) To jest normalne zjawisko w tych motorach zanim olej pójdzie w obieg po odpaleniu :)

Opublikowano

Panowie co innego dzwiek pracy silniika "bez oleju" nim pompa go poda na gore, a co innego dzwiek uszkodzonego wariatora. Kazdy silnik jest troszke glosniejszy gdy go odplamy i nim olej rozejdzie sie po ukladzie. Ale uszkodzony wariator to cos o wiele gorszego, jak bym odpalal diesla a mam silnik benzynowy.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam mam ten sam problem że przez ok 1-2 sek zaterkocze słabiej mocniej ale terkocze. Przejrzałem chyba cały internet w poszukiwaniu informacji. Takze skłaniam się na wadliwy zawór. Nie wiem jak u was ale ja przeprowadziłem test tego typu ze jak samochód ostygł i olej był gesty odpaliłem auto na chwile i zgasiłem. Rano nigdy wtedy nie miałem terkotu. Uwazam ze terkocze bo jak olej jest rozgrzany i rzadki to po zgaszeniu spływa do miski olejowej bo go zawór przepuszcza. Jesli odpalisz go na zimnym i zgasisz to jest gęsty i nie przeleci przez ten zawór a rano olej jest w szklankach i nie ma tego efektu zanim się zapełnia tym olejem.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Odpalajac auto przy samym odpale, uswiadczam krótki pisk, słyszałem ze to moze byc bendiks lub słabo naciagniety pasek?

Opublikowano

Słabo naciagniety pasek to raczej nie , bo tam jest napinacz sprezynowy . Sprawdz w jakim stanie jest pasek moze juz sie troche wykruszyl i dlatego sie slizga przy rozruchu. Uszkodzony bendiks raczej zgrzyta a nie piszczy. (zgrzyt pochodzi od zebatki kola zamachowego i zebatki rozrusznika )

Opublikowano

u mnie ez przy odpaleniu sychac bardzo glosny zgrzyt ale szykuje sie do wymiany calego rozrusznika ;-)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam mam problem przy zaplonie na zimnym silniku a mianowicie przy zaplonie po nocy slychac przez 2 sekundy zgrzyt w pierwszej chwili wyglada to tak jak by nie cofala sie zebatka i chodzila z kolem zamachowym takze zaczolem od regeneracji rozrusznika jednak to nie pomoglo problem jest ten sam nadal prosze o pomoc.pozdrawiam

Opublikowano

zgrzyta czy tyrkocze ??? moze wariator tyrkocze??

---------- Post dopisany at 06:48 ---------- Poprzedni post napisany at 06:45 ----------

Opublikowano

no bardzo mozliwe ze to to kolego odglos podobny w 90% mozesz napisac co trzeba naprawic i jaki jest koszt???

Opublikowano

dla mnie to wariator

poczytaj od deski do deski ten link: http://a4-klub.pl/2-0-219/2-0-alt-halas-rozgrzaniu-silnika-269146/

oczywiście porozmawiaj z kolegą "benyA4" - on regeneruje te nasze cary, sam od niego brałem regenerowany wariator na podmiankę za swój. Polecam.

Opublikowano

witam po wizycie u mechanika stwierdzono ze przyczyna zgrzytu jest napinacz lanuszka rozrzadu czy ktos wymienial taki napinacz i ile taka przyjemnosc kosztuje???. mechanik zasugerowal jeszcze przejscie z oleju 5w40 na 10w40 mowil ze to moze rozwiazac problem co o tym sadzicie???

Opublikowano

U mnie ten łańcuszek odzywał się głośno po odpaleniu zimnego silnika przez jakieś dwie sekundy, gdy miałem wlany olej 5w30. Niedawno zamieniłem olej na 10w40 i zauważyłem że dźwięk ten znacznie ucichł i trwa przez ułamek sekundy. Jest o wiele lepiej. Także zmiana oleju całkowicie nie usunie tego przypadku ale na pewno złagodzi jego objawy. pozdr.

Opublikowano

a ten odglos nie moze byc od rozrusznika tez??

Opublikowano

rozrusznik byl regenerowany dwa razy

---------- Post dopisany at 07:04 ---------- Poprzedni post napisany at 06:52 ----------

Drodzy koledzy podpowiedzcie mi czy napinacz fancuszka rozrzadu i wariator to to samo???? bo ja juz nie wiem bylem u dwoch mechanikow jeden mowi ze mozliwe ze to wariator a drugi mowi ze napinacz lancuszka rozrzadu .postaram sie wrzucic nagranie z porannego rozruchu.

---------- Post dopisany at 07:20 ---------- Poprzedni post napisany at 07:04 ----------

https://www.youtube.com/watch?v=I5q7qf13VEI&feature=youtu.be

Opublikowano

Ten film jest prywatny i nie da się go otworzyć??

Opublikowano

teraz filmik juz dziala prosze was o podpowiedz co to moze byc zeby nie wpakowac sie na darmo w koszty. I jeszcze jedno jak myslicie czy wymiana oleju na 10w40 pomoze???