Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Turbina świszczy na zimnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

jak spojrzymy za okno - zima,

toteż i moja Audinka zauważyła i zaczęła gwizdać jak rano jadę do pracy.

Dzieje się rzecz następująca, auto mam w drewnianym garażu, odpala rano od pierwszego "sztycha" nawet przy minus 15 st.C

ale gdy jadę do pracy powolutku dodając gazu, żeby się silnik rozgrzał, w zakresie obrotów 1600-2000 świszczy mi coś spod maski :confused4:,

nie są to na pewno zwierzęta - prawdopodobnie turbina - i co dziwna gdy silnik osiągnie temperaturę 90 st.C nic takiego nie ma miejsca..

moje pytanie brzmi czy to normalne na takim mrozie czy może coś się poluzowało i póki się nie rozgrzeje nie trzyma

czy może powoli się turbinka kończy? - nadmieniam iż nie ma spadku mocy na ciepłym silniku a ja ze swojej strony wykazuję dbałość

o wystudzenie turbiny przed zgaszeniem oraz o nie "kręcenie" auta na zimnym silniku :)

pozdrawiam

Opublikowano

U mnie gwizdało jak był rozszczelniony intercooler.

I sprawdź jeszcze rolki paska alternatora, może one gwiżdżą.

Opublikowano
  • Autor

U mnie gwizdało jak był rozszczelniony intercooler.

I sprawdź jeszcze rolki paska alternatora, może one gwiżdżą.

A dziękuję, o intercoolerze nie pomyślałem, choć jakaś nieszczelność przeszła mi przez myśl.

Rolek paska alternatora bym nie podejrzewał choć kto wie..

Opublikowano

turbina zaczyna niedomagać,u mnie też tak było z początku lekko gwizdała a teraz jak jadę to ludzie się oglądają bo wyje jakby karetka jechała na sygnałe.W następnym tygodniu wymiana turbinki :> :>

Opublikowano

Różnie można interpretować świszczenie,gwizdanie ,piszczenie.Też jak odpalę w te mrozy i pomału jadę to słyszę delikatne popiskiwanie.Nie wydaje mi się żeby to była turbina,prędzej jakiś pasek z zimna piszczy.

Opublikowano

No dobra a po odpaleniu podnieś maskę i prze gazuj lekko to może zorientujesz się gdzie Ci piszczy. Pasków jest tam od metra i rolek. Z turbiną i objawami padnięcia nie miałem jeszcze styczności ale podobny opis może świadczyć o zdychaniu ( poza paskiem ) jakiegoś łożyska. Ciężko wyczuć może to być łożysko alternatora ( tak miałem w 80 - tce ), może jaka rolka, a może pompa wodna. Posłuchaj i może podjedź do jakiegoś mechaniora. Teraz to może być drobiazg ale jak stanie jakieś łożysko to może być bałagan. Nie straszę tylko sugeruję. Jeżeli to tylko w jakimś zakresie obrotów piszczy to może być dopiero pierwsza oznaka że coś trza wymienić - jest jeszcze raczej czas, ale ja bym nie czekał.

Opublikowano

poczekaj aż będą normalne temperatury

teraz to może być wszystko i nic

Opublikowano
  • Autor

Nawet nie zakładam, że to początek najgorszego i także czekam na jakieś temperatury powyżej zera.

Było kilka dni tak około 10 st. C i wtedy szczerze nie zwróciłem uwagi na ten dźwięk, więc być może zanika

jak jest ciepło i silnik na ciepłym powietrzu startuje.

Nie jest to głośny świst tylko taki cichutki jakby ktoś na flecie grał :)

Jeżdżę spokojnie, nie katuje autka, czasem przelecę po wysokich obrotach przy wyprzedzaniu, więc ten miesiąc jeszcze przejeździmy bez grzebania, choć pojadę do mechanika zapytać czy on coś słyszy :>

Dzięki za sugestie, sprawdzę wszystkie.

Opublikowano

Zaraz czarne scenariusze pisza wszyscy który nie slyszeli tego i nie maja o tym pojecia, obstawiam ze piszczy Ci napinacz paska wielorowkowego, u mnie to samo sie dzieje w minusowych temperaturach, powyzej zera albo jak silnik sie rozgrzeje jest :good: