Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Poszarpywanie i niebieski dymek -brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam nowy problem do rozwikłania !

Po wymianie rozrządu auto przez dwa dni chodziło jak Szatan Jak nigdy dotąd (ale inaczej do 2000nie było szału ale po przekroczeniu tej wartości auto dostawało przysłowiowego kopa aż traciło trakcie), ale po pierwszym ruszeniu po zmianie z pierwszego na drugi bieg auto nie miało siły(niezwiększało obrotów) i pracowało nierówno, ale tylko jeden raz na odpalenie ,po trzech dniach ten objaw zniknął auto przestało szatkować po zmianie biegów ale przestało również ciągnąć na wysokich biegach.(wrócił do stanu gorszego z przed wymiany rozrządu).

Pojawił się następny objaw po zwiększeniu obrotów na 2200-2800 auto delikatnie poszarpuje i bardzo kopci po chwili , na niebiesko (śmierdzi niespaloną ropą).

Sprawdziłem już nastawnik podmieniony z innego samochodu , wtryski u pompiarza sprawdzone (przy wymianie rozrządu) jeden lał ale po regulacji przestał , zaworek N108 podmieniony, filtr paliwa nowy Mana i dalej to samo, kont wtrysku wzorcowy przy -20C zapalił na pół obroty.

Co może być przyczyną ?- macie jakieś pomysły bo niechcę się pchać w następne niepotrzebne koszta.

Mechanik twierdzi że pompa niema ciśnienia wewnętrznego i nie zmienia konta wyprzedzenia wtrysku.

CZY JEST MOŻLIWOŚĆ SPRAWDZENIA VAG-iem CIŚNIENIA WEWNĄTRZ POMPY?(paliwa)

Opublikowano

Jezeli masz AFN to nie powinieneś mieć dziury turbo. Na wagu nie wywala ci błędów np: przeładowania. Co do kopcenia i śmierdzenia ropą zrób logi i wklej może coś z kątem wtrysku nie tak

Opublikowano

Sprawdziłeś dużo rzeczy, poprawiłeś usterki i problem nadal występuje.... Jak kolega wyżej napisał zrób logi. W międzyczasie sprawdź też szczelność "turbo gumek" - gumowych łączników (2-calowych) na dolocie. Miałem podobne objawy, gdy jedna z nich była pęknięta.

:hi: