chester Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Do wszystkich użytkowników niuni A4 1,9 TDI 110 PS W AUTOMACIE Jeżdże moją niunią codziennie 80 km do pracy i z powrotem. Z tego 60 kilometrów autostrada reszta po moęście. Śmigam zawsze w okolicy 120/130km/h. W sezonie moje spalanie nie przekracza 6,0 do max 6,5. Teraz w okresie zimowym jest to śrdnio od 6,5 do 7,5. Czy to dużo więcej?? Pochwalcie się jak wasze Audiki na automacie w zimę łykają. Pozdrawiam Chester
Rafaell Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 w zimie to naturalne że spalanie wzrasta i nie ważne czy to automat czy manual. temperatura jest niska i silnik potrzebuje więcej czasu na rozgrzanie się a niedogzranie równa się większe zużycie paliwa. jeżeli wzrosło ci tylko o ok. 1l/100km to naprwedę nie masz się czym przejmować. wrost zużycia może także wynikac ze zmiany opon na zimowe.
slaweq Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 wrost zużycia może także wynikac ze zmiany opon na zimowe. Przy zmianie opon na zimowe spalanie powinno raczej spaść..., w innym wątku o spalaniu koledzy pisali dosc duzo o tym.
Rafaell Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 zależy jaki opony masz jak letnie masz 225/45/17 i zmienisz na mniejsze to jasne że zmaleje ale np. jak ja mam letnie 195/65/15 i teraz zmienie na takie same zimowe to raczej spalanie pójdzie w górę
mcm Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 y zmianie opon na zimowe spalanie powinno raczej spaść..., w innym wątku o spalaniu koledzy pisali dosc duzo o tym. jeśli założysz tego samego rozmiaru co letnie to ma prawo wzrosnąć ponieważ zimowa opona jest miększa od letniej i ma większe opory toczenia chociażby ze względu na bardziej pocięty bieżnik
slaweq Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 mcm00 Racja... ale w zdecydowanej wiekszości przypadków na zime zakłada sie węższe i wyższe opony co powinno wpłynąć na mniejsze spalanie.
Sprinter Opublikowano 3 Grudnia 2007 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Jest już temat o spalaniu, nie widzę potrzeby nowego, specjalnego wątku z powodu innej pory roku. http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,1540.0.html
Rekomendowane odpowiedzi