Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] A4 2,5TDI 150kM spadek mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam mały spadek mocy po wymianje silnika stary był AFB a teraz jest AKN osprzet został stary,autko niema mocy tak jak powinno sprawdziłem u elektryka turbina niema tyle mocy co powinna wymieniłem turbinne ,przepływomierz i zawór rególujacy i jak by troche lepiej ale to nie jest to.I po wymianje silnika słychać gwizd turbiny {starei jak i nowei}. :audi:

Opublikowano

nejlepiej byłoby zacząć od diagnostyki VAGiem

PS

jak elektryk sprawdził Ci moc turbiny

Opublikowano

Niekoniecznie musisz slyszec turbine - moga to byc tez kolektory wydechowe. Tak, czy siak - swist turbiny nie musi oznaczac niczego zlego. Musisz zaczac od podpiecia auta pod komputer i zrobienia logow - kazdy Ci to powie.

Opublikowano

Na jakim sterowniku i sofcie to jeździ ?

Opublikowano

Na jakim sterowniku i sofcie to jeździ ?

I w jakim stanie są wałki ?? wytarte wałki powoduja spadek momentu obrotowego

Opublikowano
  • Autor

Nie mam pojecia na jakim sofcie jest auto jak to można sprawdzic? A o jakie wałki chodzi ? Jak ją kupiłem był motor AFB i na początku chodziła bardzo dobrze a pózniej też spadła moc i padł motor,wstawiłem drugi AKN ina tym samym kompie i osprzecie tylko turbina nowa ,auto jedzie i ma moc ale nie taką jak miało na początku na starym motorze?

Opublikowano

To ja przetłumacze (Sprinter chciał powiedzieć) - komputer silnika został stary, czy założony od tego drugiego silnika. - ale już wiemy że na starym, i tu prawdopodobnie pies pogrzebany.

Opublikowano

To jest 100% jasne że to jest problem, jedź do jakiegoś chipmahera to Ci napewno pomoże

Opublikowano

Proponuję na początek zapakować ori soft AFB do epromów i przelutować je zamiast tych od AKN.

A skoro już kupiłeś nowy silnik, to chyba podniósł ktoś dekle głowic i obejrzał wałki rozrządu ?

Sterownik z AFB nie bardzo widzę w AKN'ie, wyszłoby kilka istotnych kłopotów, chociaż na pewno by jeździł...

Opublikowano

U mnie były podobne cyrki, jak padł mi komp (w 1Z-cie) to zapodałem kompa 16-bitowego od Seata (AFN 110 km, turbina VTG), jechał jak potrącony, ale w trybie awaryjnym, bez turbo dojechałem do dr. Niutona vel Rogala - i potem zapier...ał jak szalony

Przed operacją miał około 50-60 koni (szacuję) a po 130.....

Komp z innego silnika wstawiony bez żadnych przeróbek zawsze będzie powodował problemy i prawie zawsze będzie jednak jakoś jechał....

Opublikowano
  • Autor

Własnie jak wstawili mi silnik to na 100% nic nie było robione z kompem tylko odpalony i tak zostało.Mam pytanie czy normalny elektryk może zmienic sterowniki w autku,na czym to polega? :notworthy:

Opublikowano

Najlepiej jakbyś udał się do jakiegoś tunera, niech zdiagnozuje twoje auto, zmierzy moc, obejrzy program w sterowniku i ewentualnie podejmie decyzję.

Absolutnie nie zmieniaj sterownika w całości na tego od AFB, bo on jest po prostu nieco inny...

Opublikowano

Na początku radzę ci jeszcze sprawdzić czy nie masz przypadkiem zatkanego wydechu(katalizatora) u mnie od tego, zaczęły sie wszystkie problemy (spadek mocy), wystukałem katalizator i auto jak nowe, turbina działała ale to nic nie dawało bo był przyduszony.

Opublikowano

Pewnie wymieniles silnik bo dymil i oleju ubywalo - a wystarczylo filtr odmy podziurawic (przy sprawnym termostacie - a co za tym idzie sprawnym filterku odmy ten motor jest nie do zajezdzenia)... no ale mniejsza o to - tak jak kolega powyzej zauwazyl sprawdz katalizator, a potem zalej egr wd40 na noc - jak mu nie pomoze to trzeba by go rozebrac i wyczyscic.

Opublikowano
  • Autor

Nie kolego wymieniłem silnik dla tego bo mi padł rozrząd i rozwaliło wszystko, a katalizator jest czysty :th: Może wie ktoś czy w podlaskim jest jakiś magik komputerpwy który wiedział by od czego zacząc?Ja jestem z Suwałk

Opublikowano
(przy sprawnym termostacie - a co za tym idzie sprawnym filterku odmy ten motor jest nie do zajezdzenia)

Niebardzo wiem co ma piernik do wiatraka :D

Opublikowano

moze to ci troche rozswietli temat - http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,21383.0.html

Wspolczuje z powodu rozrzadu - straszna lipa - a moze podjedziesz do Kaunas i opedzlujesz autko w pare godzin - jakis glupi kazach da ci z 5 kola EU

Szukaj dobrego mechatronika z dobrym sprzetem a nie ze starym KTSem to moze jeszcze poczujesz te 150km

Opublikowano
Pewnie wymieniles silnik bo dymil i oleju ubywalo - a wystarczylo filtr odmy podziurawic

No Panowie ale o tym to jeszcze nie slyszalem, wymieniac owszem , ale zeby dziurawic.???[br]Dopisany: 07 Grudzień 2007, 22:26 _________________________________________________

moze to ci troche rozswietli temat - http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,21383.0.html

Mi chodzi o to co ma wspólnego termostat z odmą :kwasny:

Wg mnie tyle co czerwona fuga do czarnych plytek.....

Opublikowano
Pewnie wymieniles silnik bo dymil i oleju ubywalo - a wystarczylo filtr odmy podziurawic

No Panowie ale o tym to jeszcze nie slyszalem, wymieniac owszem , ale zeby dziurawic.???[br]Dopisany: 07 Grudzień 2007, 22:26 _________________________________________________

Mi chodzi o to co ma wspólnego termostat z odmą :kwasny:

Wg mnie tyle co czerwona fuga do czarnych plytek.....

:D :D no to wyjaśnia sprawe