Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHH] Uszkodzony spojler pod przednim zderzakiem- jak naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy sprawa jest banalnie prosta. Ja u siebie robiłem to już trzy razy. Mam ori sport zawias i niestety krawężniki mi tego nie darują. Jeżeli zderzak jest tylko odkształcony to potrzebna jest tylko dobra suszarka, najlepiej dla lakierników. Jeżeli mamy małe odkształcenie to wystarczy zdjąć osłonę silnika a następnie podgrzewać i formować dokładkę bez ściągania zderzaka. Jeżeli jest bardziej zdeformowane to trzeba ściągnąć zderzak. Srubek jest więcej niż dwie. U mnie jest po cztery śruby przy każdym nadkolu i dwie główne które widoczne są po zdjęciu kratek. Każdy sam bez problemu da sobie z tym radę. Gorzej jest gdy się już rozerwie dokładka. ( tak sie stało u mnie za ostatnim razem) wtedy albo kupujemy nową, albo spawamy ( wiemy jakie koszta) albo kawałek blaszki nierdzewki, kilka nitów i wiertareczka. Od wewnętrznej strony dokładki dajemy blaszkę, oczywiście odpowiednio dopasowaną, przewiercamy wraz z plastikiem i nitujemy mały nitkami. Na koniec można trochę zeszlifować nity od zewnątrz i pomalować na czarno tak aby nie było tego widać. A więc do roboty i powodzenia. :th:

Opublikowano

Dobra, z odgięciem sobie jakoś poradzę, coś pokonbinuję i będzie git :th: Tylko nie wiem, czy podejmować ryzyko i jakieś dodatkowe mocowanie do zderzaka dorabiać ? Bo jak gdzieś ( odpukać ) znowu zahaczę o jakiś krawężnik to może lepiej niech sama osłona odpadnie bez kawałka zderzaka.

Opublikowano

Ja robiłem to 3 razy i ciągle to samo. Ten plastik jest do bani i nie wiekle z nim zrobicie. W końcu się wk...łem i kupiłem nowy w ASO. 180PLN ale przynajmniej wygląda jak trzeba.

Opublikowano

Podjechałem do szpeca, zapłaciłem 80 zł. Poprawił mi zagięcia, ładnie przymocował i jeszcze zderzak poprawił, bo ktoś wczesniej się nie postarał. Już zapomniałem że kiedyś z tym problem jakiś miałem :decayed: