Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BDG] Dobór odpowiedniego oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem iż temat który poruszam jest opisany w poście powyżej, ale chciałbym aby fachowcy mi konkretnie doradzili.

Nadszedł czas wymiany oleju w mojej B7, pierwsza wymiana w Polsce, auto dotychczas serwisowane w Audi Niemcy.

Silnik 2.5 V6 TDI BDG(ostatni wypust silnika po poprawkach, Norma Euro 4)

w tym momencie oryginalny przebieg 180tyś.

No i teraz rodzi się pytanie jaki olej, czy tylko patrzeć na zalecaną normę 505.00? czy coś lepszego?

Auto dotychczas jeździło na Mobilu 5w30

Mam dwa typy, proszę o opinię czy to nie będzie za "słaby" olej - Motula mi odradzono w Ecuprojekt.

Mobil Syst Special V 5w30 505.00/505.01

czy

Castrol SLX Professional 5w30 505.00

Zależy mi na dobrym oleju, auto jest teraz po sofcie(Ecuprojekt), wolę zapytać teraz niż mam zaszkodzić mojej niuni.

Pozdrawiam i proszę o fachową poradę

Opublikowano

Skoro jeżdzisz na mobilu i nic się nie dzieje w sensie ubytków to zostań przy tej marce.

Możesz napisać czemu odradzili motula?

Opublikowano

jak miales castrola to lej go dalej, a moze castrol edge 5w-30.

tylko pamietaj ze to sa oleje ,,energooszczedne''

ja osobiscie postawilbym na jakis 5w-50, bo jak piszesz troche autko zmodyfikowales ,to taki olej lepiej sie sprawdzi pod obciazeniem np.Mobil 1 5W-50 Rally Formula

Opublikowano

pewnie nie mieli motula to go odradzili

Opublikowano

A próbowałeś pojechać ponad 110-120km/h....

Jak się nie da i łapie nolaufa to zapewne turbina do czyszczenia - umnie były podobne objawy...

...natomiast to tylko moje przypuszczenia - zrób logi i prawda powinna wyjść na jaw...

Resztę powiedzieli już koledzy.....wymiana filtra paliwa też nie zawadzi tym bardziuej jeśli ostatnia wymiana była dawno/nigdy...

Gdybyś czyścił turbinę warto "przy okazji" wyczyścić kolektor dolotowy - roboty niewiele więcej a sporos syfu tam siedzi...

Opublikowano

A próbowałeś pojechać ponad 110-120km/h....

Jak się nie da i łapie nolaufa to zapewne turbina do czyszczenia - umnie były podobne objawy...

...natomiast to tylko moje przypuszczenia - zrób logi i prawda powinna wyjść na jaw...

Resztę powiedzieli już koledzy.....wymiana filtra paliwa też nie zawadzi tym bardziuej jeśli ostatnia wymiana była dawno/nigdy...

Gdybyś czyścił turbinę warto "przy okazji" wyczyścić kolektor dolotowy - roboty niewiele więcej a sporos syfu tam siedzi...

kolega chyba tematy pomylił

Opublikowano

Olej musi spełniać normy 507 (jak dobrze pamiętam) VW i audi jeśli spełnia to lej go śmiało. Ja leje Castrola edga 5W30 silnik po chipie zero problemu