HiRide Opublikowano 1 Marca 2011 Opublikowano 1 Marca 2011 Od jakiegos czasu zauwazylem ze po dodaniu gazu na postoju cos buczy pod silnikiem z prawej strony jakby icek czy plecionka.Mam skrzynie automatyczna i wyglada to tak ze po wcisnieciu hamulca i wbiciu D,silnik pracuje glosniej(,pojawia sie buczenie i cichy tyrkot jakby cos bylo luzne pod maska.Dzieje sie tak tylko po wbicu przelozenie do jazdy do przodu,Po puszczeniu hamulca buczenie ustaje.Na R to nie wystepuje. Druga sprawa to mocne drzenie silnika i calego auta w zakresie miedzy 1,7 a 2 tys obr.Kiedy utrzymuje takie obroty na postoju dosc mocno trzepie silnikiem a podczas jazdy ze stala predkoscia przy takich obrotach w aucie jest slyszalne buczenie i czuc mrowienie. Kolejna sprawa-beda pod autem przysluchalem sie pracy silnika zaraz przy misce olejowej od strony chlodnicy-cos tam rzegocze/tyrkocze ze stala czestotliwoscia i bez przerwy.Dzwiek podobny do tego jaki wydaje pompowtryskiwacz ale cichszy.Ciezko to opisac ale gdyby to byla panewka czy cos to mysle ze juz silnik bylby trwale uszkodzony ? Z odpalaniem,moca,spalaniem itp nie ma problemow. Nie wiem czego szukac od czego zaczac itp Ledwo stuklo 200 tys i sie sypie ....
marec-ki Opublikowano 1 Marca 2011 Opublikowano 1 Marca 2011 Mam podobnie z tym buczeniem i rezonansem przenoszonym ba budę w tym przedziale obrotów. U mnie na pierwszy rzut idzie wymiana plecionki. Zaczynam od rzeczy najmniej kosztownych A czy masz błąd poduszki silnika ? bo to również może być przyczyna. U mnie jest błąd ale z tym się wstrzymam bo to kosztowna rzecz.
HiRide Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Opublikowano 1 Marca 2011 Mam podobnie z tym buczeniem i rezonansem przenoszonym ba budę w tym przedziale obrotów. U mnie na pierwszy rzut idzie wymiana plecionki. Zaczynam od rzeczy najmniej kosztownych A czy masz błąd poduszki silnika ? bo to również może być przyczyna. U mnie jest błąd ale z tym się wstrzymam bo to kosztowna rzecz. nie mialem bledu poduszek ale wymienilem przednia i ta z czujnikiem na ori -plecionki nie mam co wymieniac bo nie jest przetarta czy dziurawa- w kolo niej jest czysto
COOO Opublikowano 1 Marca 2011 Opublikowano 1 Marca 2011 Miałem podobnie, przeszło. Ktoś doszedł do tego co i jak?
HiRide Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Opublikowano 1 Marca 2011 Miałem podobnie, przeszło. Ktoś doszedł do tego co i jak? masz model b8 z calkiem innym silnikiem = inna bajka
marec-ki Opublikowano 1 Marca 2011 Opublikowano 1 Marca 2011 plecionki nie mam co wymieniac bo nie jest przetarta czy dziurawa- w kolo niej jest czysto W jakimś innym temacie ktoś napisał, że plecionka może być szczelna i wyglądać OK a mimo wszystko przestać tłumić, stąd buczenie. Z drugiej strony to tematów o dziwnym buczeniu i przenoszeniu drgań w podobnym przedziale obrotów jest sporo i nikt nie znalazł jednego skutecznego wyjścia z tej sytuacji, dlatego warto zacząć od najtańszych rzeczy
tomasimo Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 Wieczorem odbieram furę od znachora. Wymiana plecionki , zobaczymy czy pomogło cosik . Bo mam to samo co w temacie . Wymieniałem poduszki silnika na zamienniki i juz tego nigdy nie zrobię . Tylko oryginały bo zamienniki gorsze od starych oryginałów
HiRide Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Opublikowano 2 Marca 2011 Ja nie wiem czy cos z tym robic czy jezdzic choc mnie to wkurza.Nieszczelnosci w dolocie chyba nie ma bo kopcilby na czarno a praktycznie ledwo dymki puszcza.
marec-ki Opublikowano 2 Marca 2011 Opublikowano 2 Marca 2011 Wieczorem odbieram furę od znachora. Daj koniecznie znać czy pomogło !!
Slawek Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Odgrzewam bardzo starego kotleta z zamrażarki Miałem to samo jak w temacie, z czego kiedyś było mało wyczuwalne ale przez ostatni miesiąc się nasiliło. Wymieniłem plecionkę i całe szczęście po problemie -jest spokój.
Rekomendowane odpowiedzi