Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wieksze opony do A4...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy ktos z was mial/ma zalozone u siebie (w A4) opony 215/55r17 lub 205/55r17 ???

Sa "nieco" wieksze o standardu...

Po podniesieniu zawieszenie musze zniwelowac luke pomiedzy opona a lukiem blotnika.

Chce maksymalnie wypelnic powstala przestrzen.

Zawieszenie mam teraz standard (utwardzane).

(wyzej o 8cm przod i 6cm tyl - niz na sportowych ktore mialem)

Bede wdzieczny za odpowiedz osob ktore mialy z tym stycznosc.

Czy nie obcieralo, itp?

pozdrawiam

Opublikowano

Dla felg 17"prawidłowe rozmiary opon to :

215/45R17

215/50R17

225/45R17

235/45R17

245/40R17

255/40R17

265/40R17

Opublikowano
  • Autor

Tak wiem.

Sprawdzalem m.in. na opony.com.pl

Ale mam cicha nadzieje , ze mozna nieco wieksze zastosowac.

Nie mam na mysli przeklamania licznika, ale czy nie bedzie obcierac np: przy skrecaniu lub na wybojach.

Dlatego osoby ktore juz cos takiego sprawdzily prosze o informacje.

pozdrawiam

Opublikowano

Jakie jest rozmiar srob i otworu centrujacego w mojej A4 czy ktos ma szczegolowe dane!? Planuje zakup felg ale nawet niewiem jak zaczac szukac! Z Gory dziekuje za pomoc! :lol:

Opublikowano
Jakie jest rozmiar srob i otworu centrujacego w mojej A4 czy ktos ma szczegolowe dane!? Planuje zakup felg ale nawet niewiem jak zaczac szukac! Z Gory dziekuje za pomoc! :lol:

Sruby: 5x112 a otwor 57,1

Opublikowano

Jak założysz wyższe opony to jedyne co się będzie działo to różnica w prędkości auta... na wyższej oponie będzie trochę "szybsze" przy tej samej preekości obrotowej silnika niż przy niższych......no poza tym to może trochę prędkościomierz przekłamywać.....ale to są minimalne sprawy......

Opublikowano

Sruby: 5x112 a otwor 57,1

dzieki, ja też skorzystałem z tej informacji :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wczoraj zakładałem do A4 felgi 17'' i opony nowe 225/45 i nic przy max skrecie nie ociera ale ET mam 35 wiec jest ok - prowadzi się fajnie a obawiałem się że będzie cięzko

poza tym duzo osób się ogląda a blachary szczególnie więc kupuj co najmniej 17''

bo już wiosna

Opublikowano
wczoraj zakładałem do A4 felgi 17'' i opony nowe 225/45 i nic przy max skrecie nie ociera ale ET mam 35 wiec jest ok - prowadzi się fajnie a obawiałem się że będzie cięzko

poza tym duzo osób się ogląda a blachary szczególnie więc kupuj co najmniej 17''

bo już wiosna

z tymi blacharami to niezle :lol:

a jak tam z koleinami nie rzuca inaczej na takiej gumie :?:

Opublikowano

Jak to jest jak jest do A4 ET od 35-45 , tzn na 35 i 225/45/17 nie obciera nic , a na ET 45 i 225/45/17 obciera ?? Duza roznica jest w "schowaniu" felg do osi miedzy ET 35-45 ??

Opublikowano
Jak to jest jak jest do A4 ET od 35-45 , tzn na 35 i 225/45/17 nie obciera nic , a na ET 45 i 225/45/17 obciera ?? Duza roznica jest w "schowaniu" felg do osi miedzy ET 35-45 ??

róznica to całe 10mm :razz: a przy et 45 raczej nie powinno obcierac przy kapciach 225/45/17 a jak bedzie to kawałek dystasnu i bedzie git

Opublikowano

Rożnica będzie 10mm.O 10mm się schowa w nadkole i o 10mm będzie bliżej od wewnątrz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

Mam u siebie 225/55/16 i powiem szczerze że przy maksymalnym skrecie troche ociera..nie wiem jak bedziesz miał w 17. słyszałem że na polskie drogi strach..16 najlepsze rozwiązanie..choć nie zaprzecze że 17 wyglądają o wiele efektowniej..pozdrawiam i życze powodzenia w dobieraniu opon i felg:-)..Rafejkes

Opublikowano
witam

Mam u siebie 225/55/16 i powiem szczerze że przy maksymalnym skrecie troche ociera..nie wiem jak bedziesz miał w 17. słyszałem że na polskie drogi strach..16 najlepsze rozwiązanie..choć nie zaprzecze że 17 wyglądają o wiele efektowniej..pozdrawiam i życze powodzenia w dobieraniu opon i felg:-)..Rafejkes

Powinineś miec opone 225/50/16 :wink:

Opublikowano

Kupiłem sobie felgi 16 i mam na nich opony 205/60 są w idealnym stanie mam nadzieje ze nie bede musiał ich zmieniac,tylko ze jeszcze nie włozyłem ich do swojej audiczki i nie wiem czy bedzie jakis problem z rozmiarami.Co o tym sądzicie??

Planuje też włozyć dystansy 10mm,ale tez nie mam pojecia czy to mi wyjdzie.Prosze o jakieś info

POZDRO

Opublikowano

a ja mam oponki 225/45 17 i jest zajo . et45 i nie odczułem żeby szurały opony. a prowadzi sie dużo lepiej. nie odczułem utraty komfortu. a zmieniłem z 15 na 17" wiec 17 cali to nie taka tragedia jak chodzą słuchy na miescie :P

Opublikowano

No 17 " tylko ;) , a ja tez mam ET 45 i tez jest idealnie !! W 5 juz lecialem, nic nie obciera, wszystko gra , i na oponach tez sie super trzyma drogi i wogole, jak aluski do A4 to tylko 17 " :mrgreen:

Opublikowano
Kupiłem sobie felgi 16 i mam na nich opony 205/60 są w idealnym stanie mam nadzieje ze nie bede musiał ich zmieniac,tylko ze jeszcze nie włozyłem ich do swojej audiczki i nie wiem czy bedzie jakis problem z rozmiarami.Co o tym sądzicie??

Planuje też włozyć dystansy 10mm,ale tez nie mam pojecia czy to mi wyjdzie.Prosze o jakieś info

POZDRO

Jakie ET ma felga?? A co do opon to zalecana jest 205/55R16 :wink:

Opublikowano
Kupiłem sobie felgi 16 i mam na nich opony 205/60 są w idealnym stanie

POZDRO

Mi się wydaje że powinny być 205/55 ale moge sie mylić

Opublikowano

No napewno, odpowiednik 205/55