Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADP] [A4 B5] wyciszanie subwoofera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich :hi:

mam pytanko bo kupilem subwoofer AD 300 Magnat i przypisana jest do niego 30L skrzynia zamknieta (jezeli ktos slucha techno trance itp(ja naleze do tej grupy)).ale nie jest napisane czy powinienem ja wytlumic.i to jest moje pytanie.pozdrawiam i czekam na odpowiedz. :gwizdanie:

Opublikowano

Nic nie trzeba robić, powinno tam być już wygłuszenie jeśli kupiłeś w sklepie. Ale jak nie ma to połóż na ściankach watę do wygłuszania lub jakiś filc.

Opublikowano

jak zamawialem to na fotce nie byla wygluszona wiec kupie jeszcze pianke falowana i bedzie git.juz nie moge sie doczekac tych pieknych BASOW :> :dance: :drool:

Opublikowano

Ja sobie zrobiłem skrzynie 60 litrów do dwóch głośników SEAS 25cm. Mają małą cewkę i podłączyłem pod radio, łupie całkiem dobrze ale nie wiem czy wygłuszać tą skrzynie. Narazie jest pusta i uszczelniona silikonem. Zrobiona jest z płyty wiórowej 18. Może coś doradzicie[br]Dopisany: 21 Marzec 2008, 17:40 _________________________________________________Aha skrzynia jest zamknięta, zostawić tak czy zrobić jakieś bassreflexy?

Opublikowano

no jak zbyt bardzo się na tym nie znam to wiem że bassreflexy powinny być. To chyba ma jakiś wpływ na jakość dźwięku i wytrzymałość głośników, ale pewny na 100% nie jestem.

Opublikowano

Nie można przerobić obudowy BR na zamkniętą i odwrotnie bo obudowę liczy sie konkretnie dla wybranego rodzaju i głośnika.

Opublikowano

Tyle że kolega Klimer sam zrobił skrzynię, chyba należałoby to sprawdzić w specyfikacji głośnika do jakiej skrzyni się nadaje :mysli:

Opublikowano

o to chodzi że nie mam żadnych danych do tego głośnika, na elektrodzie na oko doradzili mi żeby zrobić 60 litrów[br]Dopisany: 21 Marzec 2008, 22:50 _________________________________________________http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=816548&highlight=seas+25cm&sid=77e0ef5ce8d3ccff6915f3642efaeda5 to jest mój temat

Opublikowano

Ja sobie zrobiłem skrzynie 60 litrów do dwóch głośników SEAS 25cm. Mają małą cewkę i podłączyłem pod radio, łupie całkiem dobrze ale nie wiem czy wygłuszać tą skrzynie. Narazie jest pusta i uszczelniona silikonem. Zrobiona jest z płyty wiórowej 18. Może coś doradzicie[br]Dopisany: 21 Marzec 2008, 17:40 _________________________________________________Aha skrzynia jest zamknięta, zostawić tak czy zrobić jakieś bassreflexy?

Podlaczyles 2 glosniki subbasowe 25 cm pod radio ? Czy jestes w stanie wytlumaczyc mi sens takiego zestawienia ?[br]Dopisany: 24 Marzec 2008, 19:23 _________________________________________________

no jak zbyt bardzo się na tym nie znam to wiem że bassreflexy powinny być. To chyba ma jakiś wpływ na jakość dźwięku i wytrzymałość głośników, ale pewny na 100% nie jestem.

Nie wiem od kogo/ gdzie uzyskales taka informacje ale jest daaaaleeeeka od prawdy. Jest cala gama innych czynnikow od ktorych zalezy zywotnosc i brzmienie glosnikow , ze zdrowym rozsadkiem uzytkownika na czele.

Opublikowano

Głośniki pochodzą od jakiejś małej domowej wieży, mają te 25cm ale magnes ma średnicę ok 4cm więc dużo mocy nie potrzebują, podłączyłem zwrotnice i chce wyciągnąć z nich troche niskich tonów, wczesniej dorobiłem do nich okrągła tube ale byłą za mała, teraz w tej skrzyni jest duuużo lepiej, dowiedziałem sie ze orgnialne pudła nie miały bassreflexów. Wiem że trzeba sporo innych danych żeby obliczyć skrzynie ale z nieba ich nie wezmę. Radio daje sobie radę z nimi, dzwięk sie zniekształca mniej więcej razem z przednimi ori głosnikami. Nie będe zmieniał tej skrzyni ale mogę jeszcze oddzielić głosniki bo jak narazie są we wspólnej przestrzeni.

Opublikowano

Nie wiem od kogo/ gdzie uzyskales taka informacje ale jest daaaaleeeeka od prawdy. Jest cala gama innych czynnikow od ktorych zalezy zywotnosc i brzmienie glosnikow , ze zdrowym rozsadkiem uzytkownika na czele.

Tak, zgodzę się iż jest wiele czynników od których zależy brzmienie i żywotność głośników, a szczególnie zdrowy rozsądek :)

Głośniki pochodzą od jakiejś małej domowej wieży, mają te 25cm ale magnes ma średnicę ok 4cm więc dużo mocy nie potrzebują, podłączyłem zwrotnice i chce wyciągnąć z nich troche niskich tonów, wczesniej dorobiłem do nich okrągła tube ale byłą za mała, teraz w tej skrzyni jest duuużo lepiej, dowiedziałem sie ze orgnialne pudła nie miały bassreflexów. Wiem że trzeba sporo innych danych żeby obliczyć skrzynie ale z nieba ich nie wezmę. Radio daje sobie radę z nimi, dzwięk sie zniekształca mniej więcej razem z przednimi ori głosnikami. Nie będe zmieniał tej skrzyni ale mogę jeszcze oddzielić głosniki bo jak narazie są we wspólnej przestrzeni.

Z mojego doświadczenia z takimi sprzętami to bez wzmacniacza dużo więcej i lepiej nie osiągniesz za bardzo... Sam sie troszkę bawiłem i wiem że jest spora różnica :naughty: