Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Po zwolnieniu sprzęgła/luzu (podcz. jazdy) ze skrzyni(?) odgłos jakby śrutów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Konkretnie, słyszę dziwny regularny delikatny dźwięk szumienia, (można też go opisać jako odgłos przepływania brudnej zardzewiałej wody przez rurkę np nagrzewnicę) kiedy :

• Jadę co najmniej 30km/h
  • Tylko kiedy silnik przekazuje moc na koła, kiedy wciskam sprzęgło to przestaje, również na jałowym cisza i spokój
  • Do obrotów 3000 to słychać (pow. silnik zagłusza i wiatr)
  • Jest to taki delikatny szum

Czy to może być jakieś łożysko w skrzyni? W tych naszych skrzyniach jest olej? Proszę o jakieś wskazówki na start, bo nie mam praktycznie żadnego punktu odniesienia.

Opublikowano

Napisałeś tak jasno że prawie nic nic nie rozumiem :mysli:

Ale powiem ci co wiem

- w naszych skrzyniach jest olej (nie wiem jak w twojej)

- na sprzęgle masz łożysko oporowe też może hałasować

przez internet nikt nie zgadnie co może nawalać w twoim furaku

Opublikowano
  • Autor

Chodzi mi o tylko o punkt zaczepu ;) , co sprawdzać najpierw.

Jeszcze bardziej upraszczając, - kiedy puszczam sprzęgło i przekazuje moc na koła to słychać z okolic skrzyni biegów takie coś jakby z łożyska wypadł śrut i tam gdzieś latał, ale jest to regularne szumienie a nie losowe stukanie.

Sprawdzę olej. Chociaż pewnie jakbym miał za mało to dawno by było po skrzyni bo słyszę to już od kupna samochodu.

pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Jeśli hałasy słychać tylko podczas jazdy i tylko podczas przenoszenia mocy na koła a nie podczas jazdy na "luzie" to masz do sprawdzenia przeguby, łożysko oporowe no i skrzynię. Test przegubów zrobisz sam skręcając kierownicę na maxa w lewo i ruszając po okręgu potem w prawo i ten sam manewr a na koniec powtórz to na wstecznym. Do sprawdzenia łożyska i skrzyni biegów musisz niestety użyć mechanika.

Opublikowano

Qster ja nic z twojego opisu nie zrozumiałem :polew: :polew: :polew: :polew: opisz dokładniej jeszcze:) ale ok spróbujmy cos wyjanic:)odpalisz samochód na luzie puszczasz sprzegło i słyszysz szum czy te sytuacje co je opisałes:)cos o kulkach lotto czy wodzie chlupiacej o sćianki :polew: :polew: :polew: :polew: :polew: natomiast jeżeli je teraz wcisniesz i przestanie hałasowac to bedzie to znaczyło ze łozysko oporowe w skrzyni sie sypie i niedługo zdechnie:)Jezeli podczas jazdy na biedu i na luzie bedzie słychac ten dzwiek to bedzie któres łozysko w kole z przodu.To narazie takie dwie opcje:)

Opublikowano

Miałem identyczny problem w Vectrze, odgłos obijającej się wody i dziwne szurgotanie, tylko podczas jazdy, tylko na biegu.... niestety okazało się ze w skrzyni się posypały łożyska i dodatkowo coś z satelitami... od regeneracji skrzyni tańsze okazało się kupno nowej (na gwarancji).

Opublikowano
  • Autor

Sajmon, wybacz, starałem się opisać jak najlepiej te dźwięku stąd ten opis wody w rurce ;) Poprawię powyższe posty.

Przegub owszem strzela, ale mechanik stwierdził, że chyba mi się łożysko rozsypało jakieś w skrzyni. :) Wymienię jeszcze ten przegub przed rozkręcaniem skrzyni, a temat mam nadzieję pomoże komuś w przyszłości.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam :hi:

Qster mam pytanko do Ciebie bo mam dokładnie te same objawy a mianowicie:

1. postój - wciśnięte sprzęgło nic nie szumi, puszczam sprzęgło szumi

2. jazda - wciśnięte sprzęgło nic nie szumi, puszczam sprzęgło i wciskam gaz (na każdym biegu) szumi

i mam pytanko jak to sie u Ciebie skończyło? bo również podejrzewam łożysko któreś, chociaż słyszałem już opinię że może to być skrzynia.

Pozdrawiam i czekam na jakiekolwiek info...

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Dołączam się do pytania. Obiawy takie same.[br]Dopisany: 27 Lipiec 2011, 18:41_________________________________________________Skończyło się na wymianie skrzyni :( (luzy na wałku atakującym i głośna praca skrzyni - łożyska)