Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] ciężko pracuje wspomaganie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam problem ze wspomaganiem kierownicy! Kiedy samochód dłużej stoi np.całą noc to rano kiedy go zapalę to kręcąc w prawo kierownica pracuje lekko prawidłowo,natomiast w lewo chodzi bardzo ciężko,musze nią dobrze pokręcic,słychac puknięcie i wspomaganie działa.Ponadto podczas kręcenia słychac stuki. Płyn wymieniłem!!!

Opublikowano

wyglada na maglownice

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

chcialem zapytac, czy dalej masz ten problem, a jesli nie to jak udalo Ci sie go naprawic.

ja mam podobnie, tzn, rano przy ruszaniu, przy pierwszym, ewentualnie drugim skrecie w lewo bardzo ciezko chodzi kierownica,

pozniej juz jest ok, nie ma natomiast zadnych stukow, czy pukniec (albo ich nie slysze :wink4:)

dodam jeszcze ze wczesniej zaobserwowalem, ze mam za malo plynu w ukladzie wspomagania i dolalem "jakis" uniwersalny plyn przenaczony do vw, audi, teraz dopiero doczytalem ze zalecana, jest wymiana CALEGO plynu i dodatkowo przeplukanie ukladu nowym plynem, co na pewno teraz jeszcze zrobie....

Opublikowano

witam dolewanie wymienianie itp plynu nic nie da maglownica do wymiany koszt z wymiana okolo 550zl za uzywana oczywiscie czasem jest tak ze po zapaleniu autka cierzko chodzi raz stuknie przy skrecie i jest oki raz stuka przez dluza chwil ale to samo magiel wymien i bedzie ok pozdrawiam

Opublikowano

Witam.Ja miałem tosamo co opisujesz kosztowało mnie to wymiane maglownicy.[br]Dopisany: 12 Styczeń 2008, 18:00 _________________________________________________

Witam.Ja miałem tosamo co opisujesz kosztowało mnie to wymiane maglownicy.

Wymieniałem napoczątku płyn i niepomagało wymieniłem też pompe i dalej niepomogło dopiero jak wymieniłem MAGLOWNICE to jest OK. :th:

Opublikowano

A4 B6 2,5 TDI 180 KM

Witam i od razu do rzeczy:

Miałem podobny problem. Jak trochę sypnęło pojechałem z kumplem na parking pokręcić baczki na śniegu i coś mi walnelo we wspomaganiu... (nie działało na niskich obrotach). Pojechałem do mechanika na diagnozę i powiedział, że pompa jest do wymiany. Wymienił pompę i po kilku minutach jezdzenia znowu to samo... Po wizycie w serwisie (nie ASO ale zajmującym się układami kierowniczymi) Okazało się ze przyczyna była taka: podczas wytężonej pracy przekładni

kierowniczej zaczela się ścierać tulejka wewnątrz maglownicy. Opiłki przedostały się do układu hydraulicznego i tamtędy zostały zassane przez pompę. Jak takie opiłki dostaną się do pompy to pompa (choćby nowa) jest w stanie dobrze pochodzić około 10 minut... !!! i potem jest do wywalenia. W serwisie wymieniono mi pompę, zregenerowano przekładnię i przeczyszczono układ wspomagania ciśnieniowo (TYLKO gorącą wodą Karcherem). Wyważono, nasmarowano, zmontowano itp. Koszt calej imprezy: Nowa pompa ok 850 zl (nie audi ale dedykowana) regeneracja maglownicy 800 zl i robocizna (demontaż montaż, centrowanie pompy i wszystko inne) ok. 1000 zl... Troche sporo wiec przestrzegam przed pochopnym wymienianiem pompy !!! Jeśli płyn w zbiorniczku jest zasyfiony opiłkami (mętny czarny i brudny) należy najpierw przeczyścić CALY układ a potem zdecydować czy i co wymieniać.

Pozdrawiam i powodzenia !!!

A4ever !!!

Opublikowano

Dużo za pompę zapłaciłes, nie chciałeś używanej ZF?

Kto robi dedykowane pompy do Audi?

Pozdrawiam

Opublikowano

Pompa nowa, zamiennik ale dobrej firmy i z gwarancją... za poprzednią dałem 400 ale byla badziewiasta. wolałem dopłacić i mieć pewność że będzie dobrze bo nie chce jeździć po serwisach i wydawać kasę bez sensu. Teraz działa wspomaganie idealnie.

pozdrawiam,[br]Dopisany: 21 Styczeń 2008, 21:06 _________________________________________________aha, firma robiąca pompy to FEBI (robi też płyny do wspomagania ponoć lepsze niż oryginalne audi...).

poprzednio kupiłem używkę i po 10 minutach padła...

pozdr,

Opublikowano

witam ,a ja mam problem ze wspomaganiem ale po przejechaniu trasy powyzej 200 km- bardzo ciezko kreci,a nastepnego dnia jest ok do nastepnego wyjazdu :mysli:.pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja założyłem używkę ze szrotu i chodzi bez zarzutu. Koszt 250zł.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam, oddalem do mechanika i okazalo sie ze to tylko :) pompa - regeneracja 250 pln

Opublikowano

U mnie były wielkie problemy ze wspomaganiem - ciężko chodziło, cały czas, ale ja jakoś jeździłem (mechanik miał problem z wjechaniem do garażu).

Okazało się, że padła mi pompa i przekładnia się zatarła. Wymiana wszystkiego ok. 1500 (robiłem razem z olejem + filtrami, więc podaję orientacyjny koszt).

Pompa ~500 - nówka sztuka

Magiel ~500 - używka w bdb stanie

Robota ~500

Twarz mi pobladła, jak zobaczyłem fakturę...

• 7 lat później...
Opublikowano

Odkopię lekko temat

Mam podobne objawy , kierownica czasami ciężko chodzi, i czasem potrafi się zaciąć, ale to przy manewrowaniu na parkingu

Skręcając mocniej podczas jazdy słychać głośną pracę pompy

Jakiś czas temu wymieniałem płyn od wspomagania na nowy.

Gdzie szukać przyczyny ?

Mam zamiar odstawić za niedługo auto do mechanika, lecz wolałbym naświetlić sobie temat

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego pompa jak jest uszkodzona to daje jakies objawy, np. wyje, albo stuka. U mnie jak i u większości użytkowników a4 wcześniej czy później problem się pojawił. Ciężko było skręcać w lewo, w prawo lekko szło. Auto jak było zimne kiera skręcała w 2 strony, natomiast po rozgrzaniu płynu w lewo było ciężko max. Wymieniłem pompę, nie dało to nic, więc został magiel.

Koszt magla 550 zł za regenerowany ZF (podobno na ori częściach) do tego robota, płyn, zbieżność wyszło w sumie 950 zł. Problem znikł.

Edytowane przez BambikSb

Opublikowano

Kubas jak pewnie dodasz gazu to lekko chodzi wspomaganie to objaw pompy a co do maglownicy płaciłem 800 zł z wymianą i ustawieniem zbieżnośći

Opublikowano

Szczerze to nie sprawdzałem czy przy dodaniu gazu jest różnica , ale muszę kuknąć

co do tego dziwnego hałasu to głównie przy skręcie w lewo...