Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Po regeneracji turbiny, trzęsie silnikiem na biegu jałowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, mały problemik. Otóż, tydzień temu zregenerowałem turbinkę, autko fajnie ciągnie i wszytko ok. Jakieś 3 dni temu stanąłem na światłach na skrzyżowaniu, wrzuciłem luz i po chwili auto zaczęło się trząść i kopcić. Ruszyłem i objawy ustały, ale dzisiaj znów to samo, na luz i po jakimś czasie trzęsienie i dymek. :wallbash: Co to może być?? :disgust: Dodam, że auto stało 2 tyg przed wymianą turbiny.

P.S. urzywałem opcji :szukaj: i nic nie znalazłem

Opublikowano

miałem kiedyś taki problem w golfie III i wystarczyło przestawić o jeden ząbek wyżej bo okazało się ża auto spada na bardzo niskie obroty na biegu jałowym i jest na pograniczu wyłączenia co było powodem takiego zachowania...w aucie latało nawet lusterko wsteczne:P

może to to samo ale mechanikiem nie jestem :P

Opublikowano

co masz na mysli piszac przestawic o jeden ząbek

Opublikowano
  • Autor

Hehe pewnie rozrząd :polew:

tylko kiedy miałby przeskoczyć na rozrządzie, skoro przed regeneracją turbiny nic się nie działo, a auto było holowane do mechanika

Opublikowano

Wygląda na to że coś w turbo jest nie tak wyważone,może wirnik i przenosi wibracje dalej :mysli:

Opublikowano
:polew: To dobre sie usmialem, kolega zabek na pompie chcialby przestawic, drugi rozrzad zmieniac, a jeszcze inny wirnikem turbiny trzasc cala buda-kolego turbina kreci sie ze znaczna predkoscia, ZNACZNA! rozpadla by sie w piec minut po odpaleniu bez dobrego wywazenia . Przyczynmoze byc wiele diagnostyka moze na dzien dobry??
Opublikowano

Wygląda na to że coś w turbo jest nie tak wyważone,j :mysli:

Byłoby słychać gwizd

Opublikowano

ja bym sprawdził kondycje wtryskiwaczy dla mnie objaw wibracji na b,jałowym i kopcenie z wydechu jak nic lanie wtrysków. zainteresuj sie co by ci nie stopiło tłoków

Opublikowano
  • Autor

ja bym sprawdził kondycje wtryskiwaczy dla mnie objaw wibracji na b,jałowym i kopcenie z wydechu jak nic lanie wtrysków. zainteresuj sie co by ci nie stopiło tłoków

rozmawiałem ze znajomym mechanikiem ale tylko przez tel i też obstawiał wtryskiwacze, ale myślę żeby go jeszcze podpiąć pod komputer i sprawdzić czy tam czegoś nie wywali

Opublikowano

to nie mysl czy go podłaczyc tylko to jest koniecznosc to pierwsze co to sie podłancza kompa w celu diagnozy a idzie z kluczami jak do starego 1.9D/TD. :) na 100% wtryski kucaja. pojedx do jakiej kumatej ocoby która ci sprawdzi w ogole kondycje silnika.

Opublikowano

:polew: To dobre sie usmialem, kolega zabek na pompie chcialby przestawic, drugi rozrzad zmieniac, a jeszcze inny wirnikem turbiny trzasc cala buda-kolego turbina kreci sie ze znaczna predkoscia, ZNACZNA! rozpadla by sie w piec minut po odpaleniu bez dobrego wywazenia . Przyczynmoze byc wiele diagnostyka moze na dzien dobry??

Spok spoko tylko napisz mi kto chciał rozrząd wymieniac.

Opublikowano
  • Autor

to nie mysl czy go podłaczyc tylko to jest koniecznosc to pierwsze co to sie podłancza kompa w celu diagnozy a idzie z kluczami jak do starego 1.9D/TD. :) na 100% wtryski kucaja. pojedx do jakiej kumatej ocoby która ci sprawdzi w ogole kondycje silnika.

A co, mówisz że afn'ik będzie już tak padnięty że do wymiany?? Jutro może podłącze pod kompa bo teraz późno z pracy wracam i nie mam kiedy.

Opublikowano

To wygląda na wtryskiwacze tak jak koledzy piszą wyżej ale nie koniecznie bo z tego co napisałeś dzieje się to tylko jak stajesz autem. A podłącz komputer zobacz błędy.

Opublikowano

jedno jest pewne ze to nie sprawka turbiny

Opublikowano

Turbina do trzęsienia autem ? Na pewno nie.

Opublikowano
  • Autor

Czy możliwe, że turbina musiała się "dotrzeć"-chodzi mi o te drgania na biegu jałowym, a nie o typowe docieranie turbiny po regeneracji. Czy to miało coś wspólnego z tym, że drgania ustały?? Od kilku dni objawy znikły i wszystko wróciło do normy, także jest z czego się cieszyć, tylko czy to nie pozorne i chwilowe ustanie objawów??

Opublikowano

A w jaki sposób turbo ma generować drgania? i to takie że trzęsłoby całym autem.

Gdyby było coś z nią nie tak to już by się rozsypała. Ze zbyt dużą prędkością kręci się wirnik by było miejsce na błędy w wyważaniu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

No i powrót do tematu :wallbash: Rano jak zapalę auto, zaczyna nim trzęś i puści dymek jak z cygara kubańskiego :polew: Przejadę 15 metrów i wszystko w porządku. Jak jest rozgrzany to wszystko chodzi bez najmniejszego zająknięcia, problem zaczyna się gdy auto jest zimne i dłużej stoi. Wymieniłem filtr paliwa, bo myślałem że jest zasyfiony i źle dawkuje, ale nic. o co come one ?? :confused4: