cineksk8 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Witam! Mam problem. Od wymiany opon z zimowych na letnie, po jakims czasie jeżdzenia coś stuka przy większym skręcie w lewo, najczęsciej na rodzie gdy trzeba zrobić więkrzy skręt kierownicą. Słychac stukanie jakby z lewej strony, może to wahacz, choć sam dobrze się nie znam więc nie wiem. Co to może być, jedni mówią że to przegu, inni ze to coś w drążku kierowniczym, może wy macie jakięs pomysły ? mam znajomego w stacji kontroli pojazdów , moze on też coś powie, a jakie są wasze propozycje?
tomaszstn Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Obstawiam przegub albo wahacz górny.
cineksk8 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Obstawiam przegub albo wahacz górny. a jesli to co mowisz jest prawdą , to jaki jest koszt przegubu, i jaki wachacza górnego?
Obsession Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 moim zdaniem przegub zewnętrzny albo maglownica przechodzi na emeryturę
cineksk8 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2011 moim zdaniem przegub zewnętrzny albo maglownica przechodzi na emeryturę uu jesli to magłownica bedzie to czeka mnie niezly wydatek z 600zl ;/ bo przegub jest chyba tanszy, oraz wachacze np. ?
tomaszstn Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Ja wahacz regenerowałem. Miałem wywaloną tuleję. 80zł z wymianą za 1szt. Jeśli chodzi o przegub proponuję kupić u jakiegoś forumowicza z anglika z jak najmniejszym przebiegiem. Co ori to ori. Znam przypadek że kolega wymienił na nowy RUVILLE i po 2 miesiącach dalej to samo.
Obsession Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Przegub czy wahacz to pikus. Ja niedługo będę wymieniał maglownicę bo właśnie kończy swój żywot Też mam stukanie przy skręconych kołach. Przeguby nowe, wahacze zmienione i okazało się, że to magiel. Można wyrwać używkę za taką kasę jak piszesz. Ja wolę wymienić na zregenerowaną. Koszt przy oddaniu swojej 500 zł no i do tego dochodzi robocizna. W moim przypadku trochę drożej bo trzeba ściągać skrzynię..
pokson Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Panowie, czy możliwym jest że układ kierowniczy wydaje taki jak by szum, tyle że przy dodawaniu gazu nasila sie a gdy puszczę gaz, cały czas słychać ale już o wiele mniej. Pytam tutaj bo nie chce zakładać nowego tematu. Dodam że ten szum ciężko wyczuć z kąd on dochodzi. Na pewno z przodu.
Obsession Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Nie słyszałem jeszcze żeby pompa wspomagania szumiała.. a skąd pomysł, że to układ kierowniczy?
cineksk8 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2011 to jednak u mnie przeguby, lewy do wymiany napewno. , wymienie od razu 2 co nie ? i te gumy przy przegubach także trzeba wymiec. powiedział mi to znajomy ze stacji kontroli pojazdów bo właśnie dzis sprawdziłem że to przeguby;/ JAKI jest ich koszt ( 1 sztuki np. )?
tomaszstn Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 to jednak u mnie przeguby, lewy do wymiany napewno. , wymienie od razu 2 co nie ? i te gumy przy przegubach także trzeba wymiec. powiedział mi to znajomy ze stacji kontroli pojazdów bo właśnie dzis sprawdziłem że to przeguby;/ JAKI jest ich koszt ( 1 sztuki np. )? Np: http://allegro.pl/przegub-ruville-audi-a4-a6-passat-1-6-1-8-1-9-tdi-i1524258670.html Ten lepszy: http://allegro.pl/przegub-zew-vw-passat-superb-a4-a6-lobro-i1547327023.html
martin_rs4 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 u mnie spadl wahacz z tulei i przy skrecie tez tak stukalo, gdyby to byl przeglub to by przy skrecie sktukal Ci caly czas, bynajmniej u mnie raz tak bylo. wymienilem gorny tylni wahacz i jest cichutko
zbylo22 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 to jednak u mnie przeguby, lewy do wymiany napewno. , wymienie od razu 2 co nie ? i te gumy przy przegubach także trzeba wymiec. powiedział mi to znajomy ze stacji kontroli pojazdów bo właśnie dzis sprawdziłem że to przeguby;/ JAKI jest ich koszt ( 1 sztuki np. )? przegob kupisz od 120-160 za szt. wymiana ok. 60 zl sztuka...oczywiscie komplet z gumami
cineksk8 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2011 u mnie spadl wahacz z tulei i przy skrecie tez tak stukalo, gdyby to byl przeglub to by przy skrecie sktukal Ci caly czas, bynajmniej u mnie raz tak bylo. wymienilem gorny tylni wahacz i jest cichutko no i tak jest, przy skręcie bardziej skręcając w lewo to stuka non stop[br]Dopisany: 22 Kwiecień 2011, 23:10_________________________________________________ przegob kupisz od 120-160 za szt. wymiana ok. 60 zl sztuka...oczywiscie komplet z gumami czyli to co powyzej podała osoba linki do allegro, to jest komplet 1 sztuki jak rozumiem tak ? najlepiej wymienic od razu przeguby 2 , co wy nato, by po jakims czasie np. nie padł prawy, a tak będzie pwnosc ze jest wporządku wszystko
orpheus Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Ja wahacz regenerowałem. Miałem wywaloną tuleję. Tomek, tą tuleję co siedzi w gumie?
cineksk8 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2011 moj mechanik zproponował wstawienie przegubu w pełnym zestawie z gumkami itp firmy SPIDAN 175zl szt. ? co sądzicie o tym, Mowił też że tańszy za ok 110zl LPR co o tych firmach sądzicie?
bezimienny Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Żeby nie zakładac nowego tematu napisze tutaj bo problem prawie identyczny. Zauważyłem dzisiaj że cos stuka przy skręcaniu, najlepiej to zaobserwowac gdy auto stoi i kręci się kierownica, kręce w prawo i gdy zaczynam kręcić w lewo to słychac stuknięcie, czasem na odwrót, patrzałem nie widać żeby podczas tego ruszały sie górne wahacze (znaczy luzu na nich nie zaobserwowałem) dodam że dzwięk nie jest zlokalizowany przu kołach tylko bardziej w okolicy silnika, skrzyni, czy to maglownica?
Rekomendowane odpowiedzi