Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wymiana górnych wahaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam takie pytanie.

musze wymienic gorne wahacze w passacie i pytanie bede musial wyjac mocowanie amortyzatora do wymiany czy potem bede musial ustawiac zbieznosc bo wiadomo bede musial tykac koncowke drazka?

Opublikowano

a po co będziesz kręcił końcówką drążka? ją się tylko odkręca, a nawet jej nie trzeba odkręcać, chyba że w passacie jest inaczej mocowane zawieszenie, ale wątpię

odkręcasz 3 górne śruby, 1 na dole amora i jedną śrubę trzymającą 2 górne wahacze

niektórzy też wymieniają te wahacze bez odkręcania amora od budy :wink4:

poszukaj w dziale WARSZTAT - tam jest temat o wymianie wahaczy :wink4:

Opublikowano

ten link moze Ci pomoze:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=10195.0;highlight=wymiana+wahaczy

przy wymiania gornych wahaczy nie musisz ruszac koncowek drazkow. ja wymianialem u siebie pare dni temu i spokojnie zeszlo i weszlo bez wiekszych problemow. niby sie zaleca po tym ustawic zbieznosc ale to juz jak kto chce...

Opublikowano
  • Autor

dzieki juz wszytsko wiem, chodzilo mi oto czy jak rozłączę koncowke drazka z mocowaniem amora moge przestawic zbieznosc wychodzi ze nie, wiec mozna zamknac temat:wink4:

Opublikowano

Dobry poradnik, chociaż powiem szczerze, że nie rozumię sensu rozkręcania mcpersona. Ja odkręcałem tylko śrubę mocującą te 2 górne wachacze i idealnie wyszło.

Opublikowano

Dobry poradnik, chociaż powiem szczerze, że nie rozumię sensu rozkręcania mcpersona. Ja odkręcałem tylko śrubę mocującą te 2 górne wahacze i idealnie wyszło.

kolego a napisz jak wyciagnołes te wachacze bo bez wyjecia raczej nie da rady nawet sruby z tyłu nie wyjmiesz
Opublikowano

wszystko się da zrobić :kox:, jestem świeżo po wymianie górnych wahaczy i osłon przegubów i odkręcałem tylko górne i dolne wahacze a potem przegub do wyczyszczenia i założenia nowej osłony

Opublikowano

wszystko się da zrobić :kox:, jestem świeżo po wymianie górnych wahaczy i osłon przegubów i odkręcałem tylko górne i dolne wahacze a potem przegub do wyczyszczenia i założenia nowej osłony

a po co odkrecac dolne jak mozna wyjac przegub bez rozpinania dolnych wachaczy
Opublikowano

a po co odkrecac dolne jak mozna wyjac przegub bez rozpinania dolnych wahaczy

Górne odkręciłem bez najmniejszego problemu, dostęp był w miarę dobry i można odkręcić. A co do przegubów to dolne raczej się wybija żeby wyciągnąć przegub.
Opublikowano

Oryginalnie śruba w górnym przednim wahaczu jest tak zamontowana, że bez demontażu amortyzatora z podpora się nie obejdzie gdyż wyciągniecie śruby w całości jest niemożliwe. Jak ktoś wymieniał już wcześniej ten wahacz i obrócił śrubę to się zgodzę że oba wahacze odkręci się bez ruszania amora.

Opublikowano

Oryginalnie śruba w górnym przednim wahaczu jest tak zamontowana, że bez demontażu amortyzatora z podpora się nie obejdzie gdyż wyciągniecie śruby w całości jest niemożliwe. Jak ktoś wymieniał już wcześniej ten wahacz i obrócił śrubę to się zgodzę że oba wahacze odkręci się bez ruszania amora.

:good: zgadza się
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem po wymianie całej góry z wyciąganiem amora - geometria przedniego zawieszenia została ok.