Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Niestabilna praca po odkręceniu korka wlewu oleju w Audi A4 B7 2.0TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam apel do posiadaczy bolidów z silnikiem 2.0 TFSI, aby sprawdzili czy mają takie same objawy co ja. Mianowicie, na pracującym silniku, po odkręceniu korka wlewu oleju, silnik się trzęsie - niestabilnie pracuje, tak jakby np odłączyło mu się jedną cewkę i pracował na 3-ch cylindrach.

Mam wątpliwości czy jest to prawidłowe zachowanie.

Szukam przyczyn drgań nadwozia przy wrzuconym Drive'ie na postoju i kręcę się wokół układu odpowietrzania skrzyni korbowej i PCV.

Będę wdzięczny za Wasze spostrzeżenia i opinie.

Dowiedz się jakie masz oznaczenie silnika, bo w profilu jest od innego modelu i poprawnie wstawiaj w prefix, bo akurat nie dotyczy to wszystkich B7 jak to zrobiłeś

Opublikowano

problemem jest zawór regulacji ciśnienia o symbolu 06f 129 101 l , 120zł ASO

Opublikowano

Ja mam to samo w swoim aucie .Jest tak od samego początku.

Jak dla mnie to rozszczelnienie skrzyni korbowej powoduje zmianę podciśnienia i stąd elektronika głupieje.

Wystarczy sprawdzić to w miejscu zaślepki bagnetu oleju: zdejmujemy ją i silnik zaczyna szarpać,puka dwumasa.

Zatykamy otwór palcem,zasysa nam opuszek i silnik zaczyna pracować równo.

Powtarzając kilka razy za każdym razem jest to samo.

Ale może nie mam racji.

Pioter_73 a jak zużycie oleju w twoim aucie?

Opublikowano
  • Autor

Pioter_73 a jak zużycie oleju w twoim aucie?

W temacie oleju jest OK, nie ma nieszczelności. Poziom trzyma :-)

Opublikowano

szczęściarz :)

Opublikowano

a to B7 2.0TFSI nie ma bagnetu :shocked:

Opublikowano
  • Autor

a to B7 2.0TFSI nie ma bagnetu :shocked:

No jak ma nie być bagnetu jak jest :-)

Opublikowano

Wystarczy sprawdzić to w miejscu zaślepki bagnetu oleju:

?

Opublikowano
  • Autor

Wystarczy sprawdzić to w miejscu zaślepki bagnetu oleju:

?

Co znaczy ten "?" ?

Pytałeś czy B7 2.0 TFSI ma bagnet to odpowiedziałem że ma. :confused4:

Opublikowano

z tego co napisane zrozumialem ze jest zaslepka zamiast bagnetu.To nie takie oczywiste bo np: B8 juz go nie ma :tongue4:

Opublikowano

W A5 2.0 TFSI nie ma bagnetu ,jest tylko display w MMI gdzie można sprawdzić poziom oleju.

Pewnie w B8 będzie to samo ale niech się wypowie ten kto ma.

Opublikowano

W A5 2.0 TFSI nie ma bagnetu ,jest tylko display w MMI gdzie można sprawdzić poziom oleju.

Pewnie w B8 będzie to samo ale niech się wypowie ten kto ma.

silverb6 zerkniesz na temat olejowy na innym forum :decayed::wink4:

Opublikowano

Ja u siebie po odkręceniu korka do oleju też mam objawy telepania, szarpania jakby nie palił na wszystkie... na Drive kiedy trzymam hamulec trzęsie delikatnie budą i byłem przekonany, że to poduszka pod silnikiem lub skrzynią ale jak przyczyną jest to zawór za 120zł to w tym tygodniu postaram się to zakupić w ASO i wymienić.... ciekawe czy pomoże.

ps: z olejem nie mam żadnego problemu - od ostatniej wymiany (8kkm) nie dolewałem nic (jest między min a max) a czasami lubię przyje.... w kociołek :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

arpania jakby nie palił na wszyst

Ja u siebie po odkręceniu korka do oleju też mam objawy telepania, szarpania jakby nie palił na wszystkie... na Drive kiedy trzymam hamulec trzęsie delikatnie budą i byłem przekonany, że to poduszka pod silnikiem lub skrzynią ale jak przyczyną jest to zawór za 120zł to w tym tygodniu postaram się to zakupić w ASO i wymienić.... ciekawe czy pomoże.

ps: z olejem nie mam żadnego problemu - od ostatniej wymiany (8kkm) nie dolewałem nic (jest między min a max) a czasami lubię przyje.... w kociołek :rolleyes:

No to masz dokładnie takie same objawy. Mnie te drgania doprowadzają do nerwicy ;-)

W aucie tej klasy to, moim zdaniem, niedopuszczalne.

U kumpla w Toledo w automacie nie ma mowy o jakimkolwiek telepaniu.

W tym tygodniu kupuję zawód odpowietrzania skrzynki korbowej i rurkę do kompletu.

06F 129 101 - zawór regulacji ciśnienia

06F 103 221 - przewód odpowietrzający

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie [bGB] czasem lekko, bardzo delikatnie przytelepie na wolnych, rano odkręcę korek to zobaczę jak chodzi, oleju nie bierze nawet odrobiny.

Opublikowano
  • Autor

PCV wymieniony!

Najpierw kupiłem zawór 06F 129 101 P, z nadzieją że najnowsze wydanie będzie najlepsze, a tu porażka! Bez odkręcania korka telepał silnikiem jak na dwóch garach :chytry:

No to go zamieniłem na 06F 129 101 N i teraz jak "rękę odjął" :wink4: Po odkręceniu korka wlewu oleju silnik pracuje stabilnie.

• 9 lat później...
Opublikowano
W dniu 14.05.2011 o 14:15, pioter_73 napisał:

PCV wymieniony!

Najpierw kupiłem zawór 06F 129 101 P, z nadzieją że najnowsze wydanie będzie najlepsze, a tu porażka! Bez odkręcania korka telepał silnikiem jak na dwóch garach :chytry:

No to go zamieniłem na 06F 129 101 N i teraz jak "rękę odjął" :wink4: Po odkręceniu korka wlewu oleju silnik pracuje stabilnie.

i juz ci nie zasysa tez ? korka ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Właśnie wymieniłem PCV na oryginalny z ASO (końcówka R - 200 PLN) łudząc się że to może mieć wpływ na znikanie oleju. Po zdjęciu zaworu widać tam dużo syfu i oleju (patrzcie fotka). Czy wg Was tak powinno być ?

IMG_20201102_101841.jpg

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 3.11.2020 o 11:37, palet napisał:

Witam. Właśnie wymieniłem PCV na oryginalny z ASO (końcówka R - 200 PLN) łudząc się że to może mieć wpływ na znikanie oleju. Po zdjęciu zaworu widać tam dużo syfu i oleju (patrzcie fotka). Czy wg Was tak powinno być ?

IMG_20201102_101841.jpg

I jak kolego zawór pomógł na pobieranie oleju ? Po wymianie dalej występuje problem z nierówną pracą po otwarciu korka ? 

Opublikowano

Informacja z ASO Audi, zasysanie korka oleju i nierówna praca po odkręceniu go to normalne zjawisko. Co do poboru oleju w 15' CPMB przez 10 tys km wzieło mi 200ml więc nic :)