Norge10 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Czy wentylator chlodnicy powinien obracac sie coraz szybciej wraz ze wzrostem temperatury silnika ? Czy przy kazdej temperaturze silnika mozna ten wentylator zatrzymac ręką ? Pytam bo troche mi sie grzeje na postoju i gdy jade pod stromą górę - tak do 99 st max , nigdy nie było więcej. W trasie jest 89 st. Chodzi mi głownie o wiskoze - czy padlo czy nie ?
MlodyBocek Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Ja miałem podobny problem, temperatura w mieście do 105 *C w trasie 89*-91* Test przy 105*C (włączony silnik wentylator się kręci, po wyłączeniu silnika wentylator kreci się jeszcze przez kilka sekund. Wniosek wisko nie trzyma ! wymieniłem wisko i mojemu zdziwieniu wisko dalej się nie zakleszcza z silnikiem, ale temperatura max 93*C w korku oczywiście temperatura mierzona na Vag-u dodam ze przed wymianom był sam płyn w układzie po wymianie dolałem z 3 litry wody. a wisko się ma zakleszczać ON/Off czy działa na zasadzie sprzęgła ?
Raftik Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Wisko działa na zasadzie sprzęgła, przy ok. 94 stopniach C powinien się zasprzęglić ale też nie zupełnie na sztywno tylko z bardzo lekkim poślizgiem: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=138783.0.
Norge10 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Czyli u mnie chyba uszkodzone wisko bo przy 97 st C mogę bez problemu zatrzymac wiatrak palcem, czy mam rację ?
Raftik Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 jak najbardziej masz rację, wisko powinno zasuwać już przy takiej temp. i jakby było sprawne to mogłoby ci uszkodzić opuszki palców bo napewno byś go palcem nie zatrzymał.
MlodyBocek Opublikowano 27 Maja 2011 Opublikowano 27 Maja 2011 Żeby sprawdzić wisco zasłoniłem chłodnice kartonem przejechałem z 20 km tem max 89*C od chłodnicy wyjście gorące, Wisko kręci sie jak na zimnym silniku czyli ( gazetą nie zatrzymam, zatrzymałem dopiero jak grubą gazete przystawiłem to sie zatrzyma ale z lekkim oporem ) kupione wisko było tanie 35 funtów może to wisko jest cały czas zakleszczone ? i się nie zmienia, nawet od temperatury ? wiecie taki bubel ! moze takie coś być ? Filmiki czy tak ma być ? Wisko A4 1.9TDI AHH Wisko A4 1.9TDI B5 AHH 90km Jeszcze zobaczę jak się ociepli żeby się wreszcie zagrzał do tych 94*C
Rekomendowane odpowiedzi