Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] AVF nie ciagnie do 2200

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, zrobiłem logi mojemu tacie który boryka się od dłuższego czasu z problemem braku mocy do ok 2200 obrotów, po przekroczeniu tych obrotów autko zaczyna ciągnąc jak szalone a wcześniej muł jakich mało :/ Sam jeżdżę passatem z takim samym silnikiem i u mnie jest OK. Przekładaliśmy czujnik ciśnienia doładowania, przepływomierz i żadnej poprawy. Tata Czyścił EGR, i turbinę, założony nowy N75 (pierburg). Mechanicy rozkładają ręce jeden zasugerował ze może coś z pompkami ale korekcje jak i BIP jak dla mnie ok.

Drodzy koledzy mam nadzieje ze ktoś spotkał się z takim problemem i wspólnie uda nam się rozwiązać ten problem.

Z góry dzięki za pomoc i poniżej załączam logi jakie porobione są po tych wszystkich zabiegach.

LOG BS:

Log (0 - 003)

Log (1 - 000)

Log (2 - 011)

LOG STATYCZNE:

Log (0 - 001)

Log (1 - 018)

Log (2 - 007)

Log (3 - 023)

Log (4 - 004)

Log (5 - 003)

Log (6 - 013)

Log (7 - 000)

LOG DYNAMICZNE:

Log (0 - 001)

Log (1 - 004)

Log (2 - 008)

Log (3 - 003)

Log (4 - 000)

Log (5 - 010)

Log (6 - 011)

Opublikowano

Dymi?

Opublikowano

Witam kolegów to właśnie w moim audi syn zrobił mi te logi . Proszę wszystkich którzy mogą pomóc o w miarę szybką i dokładna analizę tych logów, jak tak dalej pójdzie to wykończę tarczę sprzęgła ( nie mogę ruszyć pod górkę ) nie mam już sił do tego samochodu . Mam nadzieję że któryś z kolegów po analizie tych logów podpowie mi gdzie leży przyczyna . Po wyczyszczeniu turbiny nastąpiła poprawa ale bardzo nie znaczna . Z góry dziękuję za analizę tych logów i porady .

Opublikowano

Z logow wynika ze dostaje malo powietrza. Teraz padly pytania o dymienie i o to czy jest katalizator, bo cos powoduje male ilosci powietrza dostarczane do komor spalania.

Opublikowano

zaslepcie/odłączcie EGR i zobaczcie co sie bedzie dzialo ...

Opublikowano

Wymienione ma wszystkie filtry oprócz kabinowego . Przy odpalaniu teraz latem lekko zadymi raczej bardziej na siwo niż czarno, zimą bardziej natomiast przy gwałtownym przyspieszaniu jeżeli ma już obroty też widzę chmurkę z tyłu . przy rozgrzanym silniku na wolnych obrotach nie widzę kopcenia . Katalizator jest zamontowany . Nie wiem czy to ma znaczenie ale u syna w jego silniku jak ręcznie zamknę klapę gaszącą przy EGR to silnik mu natychmiast gaśnie , a u mnie najpierw nim lekko tak jakby telepie a potem gaśnie . Wężyk od EGR był już wyciągany i zaślepiony , nic to nie pomogło .

Opublikowano

Dwie rzeczy do zrobienia:

- wywalenie katalizatora

- odłączenie EGR a

Opublikowano

moze klapa gasząca źle złożona

Opublikowano

Ponawiam prośbę . Proszę kogoś kto się zna i potrafi odczytać logi o analizę tych logów i jakieś podpowiedzi . Wykonałem już kilka eksperymentów które nie wiele pomogły i nie chciałbym dalej działać po omacku.

Opublikowano

masz odpowiedzi

Opublikowano

lukjar7 i koledzy mam odpowiedzi za które kolegom dziękuję . Problem z tym że do wszystkich porad już wcześniej się zastosowałem i nic nie pomogło . Nie usunąłem jedynie katalizatora ale przy czyszczeniu turbiny sprawdziłem go i jest drożny, nic nie blokuje . Dlatego podałem logi z myślą że jakieś Mądre Głowy po tych logach mi coś jeszcze podpowiedzą . Podsumowując : EGR zaślepiony , N75 pierburg nowy , podmieniony czujnik ciśnienia doładowania i przepływka od syna , wyczyszczona turbina i dalej bez poprawy . Wyczyszczony zawór EGR , ponowna próba i dalej nic . Samochód lekko podkapca przy porannym rozruchu i gwałtownym przyspieszeniu ale nie rażąco . Jak ma obroty to dobrze przyspiesza do dużych prędkości , tylko ten słaby dół nie do wytrzymania dlatego proszę jeszcze o jakieś porady .

Opublikowano

lukjar7 i koledzy mam odpowiedzi za które kolegom dziękuję . Problem z tym że do wszystkich porad już wcześniej się zastosowałem i nic nie pomogło . Nie usunąłem jedynie katalizatora ale przy czyszczeniu turbiny sprawdziłem go i jest drożny, nic nie blokuje . Dlatego podałem logi z myślą że jakieś Mądre Głowy po tych logach mi coś jeszcze podpowiedzą . Podsumowując : EGR zaślepiony , N75 pierburg nowy , podmieniony czujnik ciśnienia doładowania i przepływka od syna , wyczyszczona turbina i dalej bez poprawy . Wyczyszczony zawór EGR , ponowna próba i dalej nic . Samochód lekko podkapca przy porannym rozruchu i gwałtownym przyspieszeniu ale nie rażąco . Jak ma obroty to dobrze przyspiesza do dużych prędkości , tylko ten słaby dół nie do wytrzymania dlatego proszę jeszcze o jakieś porady .

sprawdz jakie masz podcisnienia i tak dla proby podmien n18 z tym starym n75 ...

Opublikowano

jeżeli dolot i wydech jest drozny, a podcisnienie wciaga sztange do konca, to wg mnie zle wyregulowany jest ogranicznik w turbo[br]Dopisany: 28 Kwiecień 2011, 21:21_________________________________________________jak wyglada wogole tam wirnik ?

Opublikowano

Jutro podmienię zaworki jak sugeruje spanky i sprawdzę wychylenie sztangi , tego jeszcze nie sprawdzałem . Jeżeli chodzi o wirnik turbiny to wygląda dobrze , łopatki całe, luzu wzdłużnego nie ma , ma nie duży luz poprzeczny . Zauważyłem też podczas czyszczenia turbo że taka cienka blaszka na wirniku nie jest przymocowana na stałe tylko obraca się dookoła , nie wiem czy tak może być .

Opublikowano

Witam jezeli mowisz o takiej okraglej blaszce w ksztalcie podkladki pod wirnikiem od strony goracej to tak powinno byc.

Opublikowano

Jutro podmienię zaworki jak sugeruje spanky i sprawdzę wychylenie sztangi , tego jeszcze nie sprawdzałem . Jeżeli chodzi o wirnik turbiny to wygląda dobrze , łopatki całe, luzu wzdłużnego nie ma , ma nie duży luz poprzeczny . Zauważyłem też podczas czyszczenia turbo że taka cienka blaszka na wirniku nie jest przymocowana na stałe tylko obraca się dookoła , nie wiem czy tak może być .

cala instalacje podcisnien na szczelnosc sprawdziliscie ....

Opublikowano

Jesli chodzi o blaszke to tak ma byc.

Teoria z ogranicznikiem w turbo wydaje mi sie bardzo mało prawdopodobna.

Sprawa tkwi w :

- katalizatorze - obligatoryjnie do wywalenia

- w szeroko rozumianym ukladzie podcisnienia - klapa/EGR, N18

Opublikowano

Witam , dziś podmieniłem N-18 ze starym N-75 tak jak sugerował spanky , nie poprawiło się . Przy okazji wyczyściłem swój stary N-18 i po założeniu go ponownie też nic , niestety nie wiem jak sprawdzić jakie mam podciśnienia . Szczelność ciśnienia sprawdziłem przy okazji czyszczenia turbiny tzn. tylko na grubych wężach od EGR do turbiny ( napompowałem powietrza i podłączyłem manometr , ciśnienie stoi ) . Małe wężyki sprawdziłem tylko wizualnie . Dziś sprawdziłem sztangę , po odpaleniu silnika sztanga ładnie się podnosi , po podniesieniu obrotów jeszcze delikatnie ją ruszy . Mechanik sugerował mi wymianę pompek , ale to jest już poważny koszt a pewności nie ma . Po numerze win powinienem mieć pompki z końcówką BA a sprawdziłem że mam z końcówką AR , może to ma znaczenie . Na tym forum miałem informację że te modele też miały pompki z końcówką AR. Nie wiem co o tym wszystkim już myśleć . Może pokręcić trochę sztangą tylko nie wiem w którą stronę .

Opublikowano

Turbina na krotko jak nie wstanie to mogą być łopatki opalone albo coś z geometria.

Mam podobny przypadek w Passacie z tym ze jeszcze do nie rozwikłałem.