Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Naprawa/Wymiana zrywnego sprzęgła kompresora klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:arrow2:http://a4-klub.pl/index.php?/topic/142413-b6-19-tdi-naprawawymiana-zrywnego-sprzegla-kompresora-klimatyzacji/#entry2069915

Witam, poniżej wrzucam opis z cyklu "zrób to sam" dotyczący wymiany sprzęgła zrywnego kompresora klimatyzacji.

sprzęgło kupione od godnego polecenia użytkownika allegro: klik!!

Patrząc na zainteresowanie wątkiem można stwierdzić, że jest to dosyć częsta usterka i klima wtedy nie działa (kręci się kółko pasowe sprężarki ale nie napędza wału) a na VAG'u w klimie błędów brak.

Przebieg pracy:

1) zdjąć dolną osłonę silnika (odkręcić srubki/wkręty 1 i 2) myślę, że chyba nikt z was nie ma kompletu śrubek :decayed:

4617c677cb49e961.png
4617c677cb49e961.png

2) popuścić napinacz paska wielorowkowego i ściągnąć pasek (śruby oznaczone strzałkami) /imbus 6mm/

9a893984ab93b886.png
9a893984ab93b886.png

1974877b94ef6014m.jpg

1974877b94ef6014m.jpg

3) odkręcamy dwa uchwyty przewodu idącego do sprężarki aby nie ułamały nam się przy odchyleniu sprężarki aby zdemontować kółko (śrubki B wkęcone w misę olejową) /imbus 5mm/

b4cef10c34ece208.png 8e5c28871584c1e0m.jpg <---- klik!

4) bierzemy się za odkręcenie sprężarki - śruby A (sprężarka przykręcona jest na 3 śrubach M8 ; klucz 13mm) i wypinamy kostkę od przewodu elektrycznego

da60f22f2ecfcdd2.png b44f4a62cace7fa2m.jpg <--- klik!

5) ukazuje nam się taki widok (spalone sprzęgiełko) :disgust: /odkręcamy śrubkę zaznaczoną strzałką - klucz 10mm i zdejmujemy tą blachę

ae245ce2a10048ea.jpg

6) szczypcami segera zdejmujemy pierścień i ściągamy kółko

dca82a005246ef58.jpg

oto ofiara

c2a1a83601f94b78.jpg

7) szlifujemy nity i ściągamy to badziewie

598cfbf3773b5f0d.jpg

17c9dc55c176cdc1.jpg

nowe sprzęgiełko = 80 PLN + przesyłka

07b88a895919a68b.jpg

8) czyścimy kółko i blachę przykrywającą z resztek gumy i możemy się zabrać za nitowanie (koniecznie nity muszą być stalowe - do zaklepania. Ja zanitowałem nitami 5mm ponieważ z racji poprzedniego nitowania otwory miałem zdeczka powiększone więc rozwierciłem sobie na 5mm (żadna różnica rozwiercić z 4,8mm na 5mm :wink4: a zanitowane będzie na sztywno)

9) zakładamy kółko na sprężarkę osadzamy segera na swoje miejsce, później blacha na sprzęgiełko i wkręcamy tą śrubkę M6 na jakiś specjalny klej aby się nie odkręciła

10) kolejność montażu sprężarki w odwrotnej kolejności

czas pracy to 2h - tak na spokojnie :wink4:

miłej pracy :>

antonio :hi:

Edytowane przez wrclaguna

Opublikowano

ja w ASO w Białymstoku zapłaciłem z wymianą ok.700zł ale za to mam gwarancję :)

Opublikowano

a ja proponuje włączac klime na wolnych obrotach a nie w trakcie jazdy na wysokich obrotach bo wtedy najbardziej to sprzegło dostaje w doope :wink4:

Opublikowano
  • Autor

a ja proponuje włączac klime na wolnych obrotach a nie w trakcie jazdy na wysokich obrotach bo wtedy najbardziej to sprzegło dostaje w doope :wink4:

ja nigdy klimy nie wyłączałem, zawsze mam na AUTO ale jeżeli masz odpowiednią temp. w aucie to klima się sama rozłącza

Opublikowano

dżizas... a kto mając "wysokie obroty" myśli o włączaniu klimy ? Przed takimi akcjami to się ją nawet wyłącza :cool1:

:naughty:

Opublikowano

witam

no to tanio ci zrobil,dzwonilem do goscia z wroclawia to mi krzyknol 800 zl chyba mam tez sprzeglo do wymiany bo na wlaczonej klimie nie slychasc kompresoera ale jak wlacze w tryb econ lub ja wylacze to slychac terkotanie gosciu jescze twierdzi ze napewno lozyska sa do wymiany i niewiem czy nie lepiej szukac jakas uzywke

Opublikowano
  • Autor

witam

no to tanio ci zrobil,dzwonilem do goscia z wroclawia to mi krzyknol 800 zl chyba mam tez sprzeglo do wymiany bo na wlaczonej klimie nie slychasc kompresoera ale jak wlacze w tryb econ lub ja wylacze to slychac terkotanie gosciu jescze twierdzi ze napewno lozyska sa do wymiany i niewiem czy nie lepiej szukac jakas uzywke

A ten drugi wentylator przy chłodnicy kręci się?? U mnie przy zerwanym sprzęgle ani sprężarka ani wentylator nie chodził.

Jeżeli chodzi o łożyska to zapytaj ile wymiana, może lepiej wymienic tylko łożyska niż kupować uzywkę :mysli:

Opublikowano

dżizas... a kto mając "wysokie obroty" myśli o włączaniu klimy ? Przed takimi akcjami to się ją nawet wyłącza :cool1:

:naughty:

nie rozumiem.... :cool1: chodziło mi żeby unikać włączania klimy podczas normalnej jazdy a robic to przed ruszeniem z miejsca :wink4:

Opublikowano

powiecie mi jak sprawdzić sprzegiełko bez wyciagania spreżarki, bo umnie nie działa wentylator i nie mam żadnych błędów i mi sie zdaje że może byś sprzęgiełko ale niewiem jak to sprawdzić

Opublikowano
  • Autor

powiecie mi jak sprawdzić sprzegiełko bez wyciagania spreżarki, bo umnie nie działa wentylator i nie mam żadnych błędów i mi sie zdaje że może byś sprzęgiełko ale niewiem jak to sprawdzić

widać zmieloną gumę która odłożyła się na kółku

Opublikowano

A może wiesz jaki jest numer seryjny tego sprzęgiełka bo mam taką samą spreżarke. Sprawdziłem już sprzęgiełko i mam też tą gume zmieloną

Opublikowano
  • Autor

hmmm właśnie tego numeru nie mam bo na pudełku była zerwana naklejka

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

powinno pasować - tylko razem z tym co pokazałeś powinno sie chyba wymieniac jeszcze blachę

Opublikowano

jaką blachę?

Opublikowano
  • Autor

jaką blachę?

to sprzegiełko jest przynitowane do kółka a na zenątrz przykręca się taką blachę (widać na moich zdjęciach)

Opublikowano

nie rozumiem, jak rozkręcę stare sprzęgło to roznitowuje 4 nity wyciągam to wytarte sprzęgło Zakładam nowe zanitowuje i zakładam wszystko w odwrotnej kolejności. Gdzie występuje ta blaszka?

Opublikowano
  • Autor

574b6834e83b5c6a.jpg[br]Dopisany: 24 Czerwiec 2009, 23:35_________________________________________________ja miałem wymienione te dwa elementy co na zdjęciu

17c9dc55c176cdc1.jpg

Opublikowano

wydaje mi się ze tą blachę można tylko wyczyścić i będzie dobra w końcu raczej nie ulega zniszczeniu podczas gdy zrywa się tare sprzęgło Trzeba tylko z tej gumy je dobrze wyczyścić

Opublikowano
  • Autor

próbuj, może akurat będzie dobrze

jak zrobisz to napisz czy jest gites