Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Naprawa/Wymiana zrywnego sprzęgła kompresora klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...ja tam wziąłem ze sobą stary kompresor na porównanie... :naughty:

Opublikowano

antonio: nie jeżdżę wcale na ECON. Chrobotanie jest zaraz po odpaleniu silnika jakies 2-3 sekundy oraz gdy włacze tryb econ albo wyłącze klime. Mechanik, który to robił ma urlop ale w poniedziałek już wraca i chyba będę chciał zwrot gotówki.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja właśnie wymieniłem gumki w moim kompresorze 6seu14c 48 złoty to kosztowało, i 45 minut ja nie odkręcałem kompresora udało mi się to zrobić bez tej czynności. napewno pasek trzeba zrzucić :good:

Opublikowano

Witam.

Jakiego będę musiał użyć ściągacza do zdjęcia koła pasowego?

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Jakiego będę musiał użyć ściągacza do zdjęcia koła pasowego?

Pozdrawiam.

raczej żadnego, ja kółko ściagnąłem rękoma

Opublikowano

Mocno siedziało? Czyli po zdjęciu zegera poszło już lekko - rękoma?

Opublikowano
  • Autor

Mocno siedziało? Czyli po zdjęciu zegera poszło już lekko - rękoma?

lekko

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam podobny problem, tylko że występuje on po załączeniu klimy, nie tak jak u wszystkich w trybie ECONO. Jak włącza się sprężarka to słychać metaliczny odgłos, który w raz z obrotami zanika. Podobny przypadek miałem w B5 i było to łożysko kompresora, albo napinacza, już nie pamiętam. Klima chłodzi bardzo dobrze, ale jak ma się coś rozsypać na wiosnę to wolałbym temu zapobiec. Obstawiać coś w kompresorze, czy napinacz ? Jak będzie cieplej i klima się załączy, to postaram się nagrać jakiś filmik.

Opublikowano

Mam podobny problem, tylko że występuje on po załączeniu klimy, nie tak jak u wszystkich w trybie ECONO. Jak włącza się sprężarka to słychać metaliczny odgłos, który w raz z obrotami zanika. Podobny przypadek miałem w B5 i było to łożysko kompresora, albo napinacza, już nie pamiętam. Klima chłodzi bardzo dobrze, ale jak ma się coś rozsypać na wiosnę to wolałbym temu zapobiec. Obstawiać coś w kompresorze, czy napinacz ? Jak będzie cieplej i klima się załączy, to postaram się nagrać jakiś filmik.

To nie napinacz - albo łożysko koła pasowego klimy albo stabilizatory w kole pasowym.

Opublikowano

Siema

Szkoda ze nie znalem tego posta jak mi klima siadla :( wiec siadla klima- wymienilem kompresor na szczescie stary zabralem ze soba. Teraz tylko wymienic sprzegielko i kompresor do zyda. THx Antonio :)

aaa Mam AVF'a wiec wkleje foteczki :)

P05_02_11_16_41_02.jpg

P05_02_11_16_39_01.jpg

P05_02_11_16_41_03.jpg

P05_02_11_16_42_01.jpg

P05_02_11_16_43.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy mógłby mi ktoś pomóc w znalezieniu koła do mojej sprężarki

20032011089.jpg

Mam silnik AVF 1.9 130 multitronic XII 2004 Avant ! Znalazłem ciekawą stronkę ale dalej nie wiem które będzie pasowało więc chciałbym Was prosić o pomoc. Z góry wielkie dzięki.

http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/SPRZEGLA_NAPEDY__KOLA_PASOWE-k48-0-3-default.html

Opublikowano

Najgorsze że nie mam gdzie ściągnąć ! ;(

Opublikowano

Karol - ja mam swój stary kompresor gdzieś w garażu. Jutro zmierzę Ci średnicę koła pasowego... Przypomnij się o 14:30 SMS-em.

Opublikowano

"Karol" ?? Czyli ma się rozumieć że o mnie chodziło ? :decayed:

Opublikowano

Hahaha dokładnie - przechrzciłem Cię :polew: Lecę pomierzyć...[br]Dopisany: 02 Kwiecień 2011, 14:35_________________________________________________Orygianlne koło pasowe przy kompresorze 8E0 260 805 BA (6SEU14C):

- średnica zewnętrzna 105mm

- wysokość (promień) 40mm

- szerokość paska 22,5mm

- ilość rowków 6

Przy czym drugi kompresor, który kupiłem (to samo oznaczenie, mimo to różni się troszkę) ma większe koło pasowe. Niestety nie znam wymiarów. Dlatego wydaje mi się, że koło 115,5mm dostępne w linkach, które podałeś - będzie OK.

http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/Czesci_Auto_Klima__NAPED_SPRZEGLO_Sprezarki_do_Klimatyzacji_NIPPONDENSO_6SEU14C_w_Samochodzie_AUDI__Usterki_Klimatyzacji_Samochodowej__Naped_Kompletny_Klimatyzacji__Auto_Klimatyzacja_Czesci_Zamienne-2126.html

Tylko cena do d*py - za 300zł kupisz kompresor z kołem...

Opublikowano

jak zrywa sprzegło tzn. ze cos niedobrego dzieje się w samej spreżarce...bo to już ostateczność i zabezpieczenie przed uszkodzeniem i zerwaniem paska np. podczas trasy.... jak komus zerwało sprzęgiełko to przyjżał bym się dyszy rozpręznej i zerknąl czy nie ma czasem opiłków metalu ze spręzarki bo być może to już jej początek końca.

pzdr.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie macie jakiś patent na odkręcenie tej tarczki - tak jak na rys. 4,5,6,7 w tym linku

http://www.klimatyzacja-samochodowa.net/Sprężarki%20Kompresory%20Części.html

Na powyższym przykładzie widać że nakrętka jest zerwana na tarczce.

Stosują udarowy klucz by mieć walnięcie i to zruszy pokrywkę ... a jakiś domowy sposób? Chyba nie powinno to być zbyt mocno dokręcone?

Wg mnie owa instrukcja wprowadza w bardzo duży błąd - zdjęcia 4,5,6 oszukują, przy pomocy tego klucza trzybolcowego wcale nie odkręcimy tarczki a co najwyżej uzyskamy efekt jak na zdjęciach Piotra - zerwanie nakrętki.

U kolegi Piotrka widać że zerwało nakrętkę z tej tarczki robiąc małe spustoszenie - dziwie się trochę czemu przecież sprzęgło miało zabezpieczać przez zerwanie gumek???

Siema

Szkoda ze nie znalem tego posta jak mi klima siadla :( wiec siadla klima- wymienilem kompresor na szczescie stary zabralem ze soba. Teraz tylko wymienic sprzegielko i kompresor do zyda. THx Antonio :)

aaa Mam AVF'a wiec wkleje foteczki :)

P05_02_11_16_39_01.jpg

[br]Dopisany: 28 Kwiecień 2011, 15:02_________________________________________________Ehhh na spustoszenie to sobie sam odpowiem ;)

Wcześniej myślałem że zrywają się te gumki ale teraz widzę dzięki poniższemu zdjęciu że one tylko amortyzują ... miedzy nie wchodza łopatki od tej tarczki.

A zerwanie jest realizowane właśnie na tej nakrętce - więc u Piotrka zabezpieczenia zadziałały OK.

P05_02_11_16_42_01.jpg

Opublikowano

Instrukcja dotyczy A4 B6 ze zmienionym rozrządem (od modelu 2003.06) możliwe bardzo że także obejmuje modele B7 1.9 i 2.0 TDI.

Instrukcja pokazuje wymianę łożyska w sprzęgle kompresora klimatyzacji 6SEU14C oraz wymianę gumek amortyzujących. Różnie dobrze instrukcja może być pomocna do wymiany całego lub jednego z elementów.

W moim przypadku naprawa wykonana w celu wyeliminowania hałasu szczególnie wydobywającego się ze sprzęgła po włączeniu trybu ECON = wymiana łożyska (35x52x22) i gumek amortyzujących.

Sprzęgło składa się z:
- koła pasowego (koło z tworzywa sztucznego, w otworze osadzona tulejka metalowa
- łożysko 35x52x22
- gumki amortyzujące (6 szt.)
- tarcza sprzęgłowa
- pierścień zabezpieczający tarczę sprzęgłową
- pierścień zabezpieczający (Zegera) do osadzenia koła na wirniku sprężarki
- podkładka dystansowa

Narzędzia i przyrządy:
- śrubokręt płaski duży (do zdjęcia dolnej osłony silnika)
- śrubokręt płaski mały
- klucz płaski 16
- przyrząd do demontażu filtrów oleju z opasaniem gumowym
- nasadka 7
- nasadka 13
- przedłużka kardanowa
- przedłużka zwykła (krótka)
- nasadka 32 (lub tulejka do wyciśnięcia łożyska)
- prasa
- opaski elektryczne (trytytki)

ZDJĘCIE DOLNEJ OSŁONY SILNIKA
a. odkręcić wkręty 1 i 2
b. plastykowe wkręty od strony obu nadkoli - zdemontować tylko pierwszy od wewnątrz przekręcając o 90st. i wysuwając
a101320osonadolnasilnik.jpg
Uploaded with ImageShack.us

ZDJĘCIE PASKA WIELOROWKOWEGO
a. złapać kluczem 16 za nakrętkę napinacza paska wielorowkowego
b. przekręcić zgodnie ruchem wskazówek zegara na tyle aż druga osoba zsunie pasek z kółka pasowego alternatora
c. zdjąć pasek z koła pasowego kompresora (nie ściągać całkiem paska, zachowamy ten sam kierunek obrotu paska)
a1310433demontapaskawie.png
Uploaded with ImageShack.us

ODKRĘCENIE KOMPRESORA KLIMATYZACJI
a. Wypiąć węże przychodzące do kompresora z najbliższych zaczepów
b. Wypiąć wtyczkę z zaworu zamocowanego w kompresorze, przeciąć opaskę elektryczną
c. Wypiąć wtyczkę od czujnika w misie olejowej
d. Odkręcić śruby 1 i 2 (M8x88) nasadką nr 13
e. Zabezpieczyć kompresor drutem (podwiesić go)
f. Odkręcić (przy użyciu przedłużki z kardanem) śrubę 3 (M8x88) nasadką nr 13
g. Przesunąć wiązki przewodów tak aby opuścić kompresor głównie jego przednią część
a870404uchytprzewodukli.pnga870396mocowaniekompres.pnga170215zczeczujnikapozi.png

DEMONTAŻ KOŁA PASOWEGO / SPRZĘGŁA KOMPRESORA
a. Zdjąć pierścień zabezpieczający przy pomocy średniego/małego śrubokręta podważając od jednego z końców pierścienia
b. Chwycić po obwodzie koła gumowym pasem przyrządu do demontażu filtrów oleju aby zablokować koło przed obracaniem
c. Założyć nasadkę 7 na sześciokąt na wirniku kompresora
d. Blokując koło odkręcać w stronę przeciwną do strzałki umieszczonej na tarczy sprzęgłowej
e. Odkręcać do momentu aż tarcza sprzęgłowa wysunie się i zejdzie z gwintu (uwaga! może część gumek już wypaść)
f. Zdemontować pierścień zabezpieczający Zegera (śrubokrętem płaskim lub dedykowanym narzędziem)
g. Wyjąć podkładkę dystansową osadzoną na wirniku
h. Zdjąć koło pasowe / sprzęgło z wirnika, powinno swobodnie zejść z wirnika
i. Zdemontować pozostałe gumki
a870631wymianakoapasowe.jpg1002863o.jpg1002864m.jpg1002865v.jpg1002868.jpg

WYCISNĄĆ ŁOŻYSKO
uwaga!: koło jest wykonane z tworzywa sztucznego - zachować ostrożność by nie zniszczyć koła przy wyciskaniu/wciskaniu łożyska. Nie polecam zapierania na kołnierzu koła gdzie pracuje pasek, lepiej to robić na mniejszej średnicy, możliwie "blisko" łożyska
a. Dopasować tulejką (średnica wew. większa niż 52mm - by oparło się na powierzchni tak gdzie osadza się gumeczki i wysokość tulejki większa niż 22mm, średnica zew. taka by zbyt cienką tuleja nie naruszyć koła)
b. Za tłoczek wyciskający zastosować nasadkę 32 (u mnie taka ładnie przypasowała) - zaprzeć na bieżni wewnętrznej łożyska
1002871e.jpg1002872c.jpg1002876m.jpg

WCISNĄĆ ŁOŻYSKO
uwaga!: zachować podobne zasady jak przy wyciskaniu, z reguły łożyska są lekko "tłuste" ale jak ktoś chce może troszeczkę je posmarować smarem
1002879x.jpg1002883n.jpg

UŁOŻYĆ GUMKI

ZAMONTOWAĆ KOŁO PASOWE / SPRZĘGŁO KOMPRESORA NA WIRNIK
a. Nałożyć kółko na wirnik
b. Zabezpieczyć kółko przez zamontowanie pierścienia zabezpieczającego Zegera na wirnik
c. Włożyć podkładkę dystansową
d. Osadzić tarczę sprzęgłową , przypilnować osadzenie łopatek pomiędzy gumkami
e. Dokręcić tarczę sprzęgłową do oporu momentem 35Nm - przy użyciu nasadki 7, blokując koło przyrządem do demontażu filtrów oleju (operacja ta jest znacznie prostsza niż odkręcenie)
f. Zamontować pierścień zabezpieczający - upewnić się że dobrze się osadził
1002890i.jpg

ZAMOCOWANIE KOMPRESORA KLIMATYZACJI
a. Zdjąć drut zabezpieczający
b. Załapać śruby 1 i 2
c. Załapać i dokręcić śrubę nr 3 (przy użyciu przedłużki kardanowej)
d. Dokręcić śruby 1 i 2
e. Wpiąć wtyczkę w zawór na kompresorze i w czujnik w misie olejowej
f. W pobliżu wtyczki przy kompresorze zamontować ponownie nową opaskę elektryczną (trytytkę)
g. Zapiąć w uchwyty przewody klimatyzacji

ZAŁOŻYĆ PASEK WIELOROWKOWY
a. Ułożyć opasanie paska wielorowkowego - pomijając kółko pasowe alternatora
b. Założyć klucz 16 na nakrętkę napinacza paska
c. Przekręcić napinacz zgodnie z ruchem wskazówek zegara na tyle aby druga osoba nasunęła pasek na kółko pasowe alternatora

ZAMOCOWAĆ OSŁONĘ DOLNĄ SILNIKA

UWAGA!!!
Instrukcja naprawy pokazana na stronie:
http://www.klimatyzacja-samochodowa.net/Sprężarki%20Kompresory%20Części.html
może doprowadzić do uszkodzenie dobrego sprzęgła kompresora klimatyzacji. Przy pomocy tego klucza 3-y bolcowego nic nie odkręcimy a co najwyżej zerwiemy dobre sprzęgło klimatyzacji.

Części dotyczące układu klimatyzacji można nabyć u sprzedawców:
AUTO KLIMA
http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/
łożyska (niemal wszystkie hurtownie z łożyskami są w stanie takie łożyska sprowadzić)