Opublikowano 28 Maja 200917 l http://a4-klub.pl/index.php?/topic/142413-b6-19-tdi-naprawawymiana-zrywnego-sprzegla-kompresora-klimatyzacji/#entry2069915Witam, poniżej wrzucam opis z cyklu "zrób to sam" dotyczący wymiany sprzęgła zrywnego kompresora klimatyzacji.sprzęgło kupione od godnego polecenia użytkownika allegro: klik!! Patrząc na zainteresowanie wątkiem można stwierdzić, że jest to dosyć częsta usterka i klima wtedy nie działa (kręci się kółko pasowe sprężarki ale nie napędza wału) a na VAG'u w klimie błędów brak.Przebieg pracy:1) zdjąć dolną osłonę silnika (odkręcić srubki/wkręty 1 i 2) myślę, że chyba nikt z was nie ma kompletu śrubek 2) popuścić napinacz paska wielorowkowego i ściągnąć pasek (śruby oznaczone strzałkami) /imbus 6mm/ 3) odkręcamy dwa uchwyty przewodu idącego do sprężarki aby nie ułamały nam się przy odchyleniu sprężarki aby zdemontować kółko (śrubki B wkęcone w misę olejową) /imbus 5mm/ <---- klik!4) bierzemy się za odkręcenie sprężarki - śruby A (sprężarka przykręcona jest na 3 śrubach M8 ; klucz 13mm) i wypinamy kostkę od przewodu elektrycznego <--- klik!5) ukazuje nam się taki widok (spalone sprzęgiełko) /odkręcamy śrubkę zaznaczoną strzałką - klucz 10mm i zdejmujemy tą blachę6) szczypcami segera zdejmujemy pierścień i ściągamy kółkooto ofiara7) szlifujemy nity i ściągamy to badziewienowe sprzęgiełko = 80 PLN + przesyłka8) czyścimy kółko i blachę przykrywającą z resztek gumy i możemy się zabrać za nitowanie (koniecznie nity muszą być stalowe - do zaklepania. Ja zanitowałem nitami 5mm ponieważ z racji poprzedniego nitowania otwory miałem zdeczka powiększone więc rozwierciłem sobie na 5mm (żadna różnica rozwiercić z 4,8mm na 5mm a zanitowane będzie na sztywno)9) zakładamy kółko na sprężarkę osadzamy segera na swoje miejsce, później blacha na sprzęgiełko i wkręcamy tą śrubkę M6 na jakiś specjalny klej aby się nie odkręciła10) kolejność montażu sprężarki w odwrotnej kolejnościczas pracy to 2h - tak na spokojnie miłej pracy :>_______________________antonio Edytowane 1 Grudnia 201411 l przez wrclaguna
Opublikowano 28 Maja 200917 l ja w ASO w Białymstoku zapłaciłem z wymianą ok.700zł ale za to mam gwarancję
Opublikowano 28 Maja 200917 l a ja proponuje włączac klime na wolnych obrotach a nie w trakcie jazdy na wysokich obrotach bo wtedy najbardziej to sprzegło dostaje w doope
Opublikowano 28 Maja 200917 l Autor a ja proponuje włączac klime na wolnych obrotach a nie w trakcie jazdy na wysokich obrotach bo wtedy najbardziej to sprzegło dostaje w doope ja nigdy klimy nie wyłączałem, zawsze mam na AUTO ale jeżeli masz odpowiednią temp. w aucie to klima się sama rozłącza
Opublikowano 28 Maja 200917 l a ja proponuje włączac klime na wolnych obrotach a nie w trakcie jazdy na wysokich obrotach bo wtedy najbardziej to sprzegło dostaje w doope dżizas... a kto mając "wysokie obroty" myśli o włączaniu klimy ? Przed takimi akcjami to się ją nawet wyłącza
Opublikowano 28 Maja 200917 l witam no to tanio ci zrobil,dzwonilem do goscia z wroclawia to mi krzyknol 800 zl chyba mam tez sprzeglo do wymiany bo na wlaczonej klimie nie slychasc kompresoera ale jak wlacze w tryb econ lub ja wylacze to slychac terkotanie gosciu jescze twierdzi ze napewno lozyska sa do wymiany i niewiem czy nie lepiej szukac jakas uzywke
Opublikowano 28 Maja 200917 l Autor witam no to tanio ci zrobil,dzwonilem do goscia z wroclawia to mi krzyknol 800 zl chyba mam tez sprzeglo do wymiany bo na wlaczonej klimie nie slychasc kompresoera ale jak wlacze w tryb econ lub ja wylacze to slychac terkotanie gosciu jescze twierdzi ze napewno lozyska sa do wymiany i niewiem czy nie lepiej szukac jakas uzywke A ten drugi wentylator przy chłodnicy kręci się?? U mnie przy zerwanym sprzęgle ani sprężarka ani wentylator nie chodził. Jeżeli chodzi o łożyska to zapytaj ile wymiana, może lepiej wymienic tylko łożyska niż kupować uzywkę
Opublikowano 28 Maja 200917 l a ja proponuje włączac klime na wolnych obrotach a nie w trakcie jazdy na wysokich obrotach bo wtedy najbardziej to sprzegło dostaje w doope dżizas... a kto mając "wysokie obroty" myśli o włączaniu klimy ? Przed takimi akcjami to się ją nawet wyłącza nie rozumiem.... chodziło mi żeby unikać włączania klimy podczas normalnej jazdy a robic to przed ruszeniem z miejsca
Opublikowano 30 Maja 200917 l powiecie mi jak sprawdzić sprzegiełko bez wyciagania spreżarki, bo umnie nie działa wentylator i nie mam żadnych błędów i mi sie zdaje że może byś sprzęgiełko ale niewiem jak to sprawdzić
Opublikowano 31 Maja 200917 l Autor powiecie mi jak sprawdzić sprzegiełko bez wyciagania spreżarki, bo umnie nie działa wentylator i nie mam żadnych błędów i mi sie zdaje że może byś sprzęgiełko ale niewiem jak to sprawdzić widać zmieloną gumę która odłożyła się na kółku
Opublikowano 31 Maja 200917 l A może wiesz jaki jest numer seryjny tego sprzęgiełka bo mam taką samą spreżarke. Sprawdziłem już sprzęgiełko i mam też tą gume zmieloną
Opublikowano 31 Maja 200917 l Autor hmmm właśnie tego numeru nie mam bo na pudełku była zerwana naklejka
Opublikowano 24 Czerwca 200917 l http://allegro.pl/show_item.php?item=669155583&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0D%0A++++%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+otrzyma%C4%87+e-mail+lub+wiadomo%C5%9B%C4%87+Gadu-Gadu+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ustawienia+w+zak%C5%82adce%0D%0A++++%3Ci%3EAllegro+%E2%80%BA+Moje+Allegro+%E2%80%BA+Moje+zakupy+%E2%80%BA+Obserwowane+oferty%3A+%3Ca+href%3D%22%2Fmyaccount%2Fwatch.php%22%3ETrwaj%C4%85ce%3C%2Fa%3E.%3C%2Fi%3E czy to sprzęgło będzie pasowało do audi a4 b6? Moje się wysypało i szukam teraz jakiegoś rozwiązania To wydaje się w miare tanie i rozsądne
Opublikowano 24 Czerwca 200917 l Autor powinno pasować - tylko razem z tym co pokazałeś powinno sie chyba wymieniac jeszcze blachę
Opublikowano 24 Czerwca 200917 l Autor jaką blachę? to sprzegiełko jest przynitowane do kółka a na zenątrz przykręca się taką blachę (widać na moich zdjęciach)
Opublikowano 24 Czerwca 200917 l nie rozumiem, jak rozkręcę stare sprzęgło to roznitowuje 4 nity wyciągam to wytarte sprzęgło Zakładam nowe zanitowuje i zakładam wszystko w odwrotnej kolejności. Gdzie występuje ta blaszka?
Opublikowano 24 Czerwca 200917 l Autor [br]Dopisany: 24 Czerwiec 2009, 23:35_________________________________________________ja miałem wymienione te dwa elementy co na zdjęciu
Opublikowano 24 Czerwca 200917 l wydaje mi się ze tą blachę można tylko wyczyścić i będzie dobra w końcu raczej nie ulega zniszczeniu podczas gdy zrywa się tare sprzęgło Trzeba tylko z tej gumy je dobrze wyczyścić
Opublikowano 24 Czerwca 200917 l Autor próbuj, może akurat będzie dobrze jak zrobisz to napisz czy jest gites