Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Drgania autem powyżej 140km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam mały problem , mianowicie gdy przekrocze 140km/h auto drga i jest to takie odczucie jakby były koła zle wyważone . I tutaj moje pytanie ?

Czy gdyby koncówki drązka stabilizatora były juz wywalone to byłby taki efekt , a moze to łączniki stabilizatora ( chodzi mi o przód ) ?

Dodam ze łaczniki stabilizatora tył byly wymieniane razem z gumami na stabilizatorze

Opublikowano

możliwe, że masz koła źle wyważone ale równie dobrze mogą to być objawy końca łączników (łącznika) stabilizatora. zacznij od sprawdzenia kół, wiele nie kosztuje a przynajmniej wykluczysz je jako potencjalnego winowajce owych drgań.

Opublikowano
  • Autor

No dzieki za odpowiedz , własnie użyłem :szukaj: i troche poczytałem .

Opublikowano

jak nie fele to mogą być opony sprawdź u wulkanizatora a potem trzeba będzie szukać dalej

Opublikowano

podłączam się do pytania z tym ze u mnie B7 BKE objawy te same drgania od 120 lekkie przy 140 mocno drażniące.Wymieniłem 3 komplety kół z oponami 16'zimówki(stalowe) 16'letnie (alu) 17' alu i na wszystkich jest to samo :wallbash: sama kierownica nie drży tylko jakby całe auto.

Co dalej sprawdzać??[br]Dopisany: 08 Maj 2011, 23:49_________________________________________________no i co nikt nic nie poradzi :gwizdanie: chyba trzeba nowy wątek założyć :cool1:

Opublikowano

Jeżeli chodzi o trzęsienie kołami i delikatnym drganiu na kierownicy, to w moim przypadku było tak.

Koła, czyli felgi i opony kupiłem nowe. Po jakimś czasie, wulkanizator kazał mi „doważyć” koła. Przy okazji stwierdził „ząbkowanie” opon. Kazał mi dokładnie sprawdzić zawieszenie i zbieżność.

No to do mechanika, zawieszenie – bez zarzutów. Zbieżność, była delikatna poprawka.

Znów do wulkanizatora, ponowne wyważenie oraz zmiana przodu na tył… i jak ręką odjął.

Nie miałem już żadnych problemów z trzęsieniem od 100 do 200.

Więc w waszych przypadkach być może też wchodzi w grę ponowna zbieżność… i zamiana przodu z tyłem?

dużo ta operacja nie kosztuje, a może pomoże :good:

Opublikowano

ok dzięki jutro podjadę zobaczyć na zbieżność.

Opublikowano
  • Autor

Panowie ja bylem u mechanika i stwierdził ze łączniki stabilizatora do wymiany ,jak to okreslił "straszny stan " opony ok .

Opublikowano

u mnie sprawdzona zbieżność tył ok a przód tak nie do końca niby w normie się mieści :gwizdanie: - sprawdzone przy okazji zawieszenie i wszystko elegancko. Zbierzności nie ustawiałem bo po zmianie zawieszenia znowu trzeba by było ustawiać.

Opublikowano
  • Autor

Panowie łaczniki wymienione i dalej to samo , wiec jak najszybciej moglem udałem sie do mr .wulkanizatora!!!!!

25 gram róznicy na 2 kołach!!!!!!!!!!!!!!

Po ponownym wyważeniu udałem sie na test , 190km/h i spokój . Teraz to i ja jestem spokojny :)[br]Dopisany: 12 Maj 2011, 21:32_________________________________________________miodzio - a może przegub wewnętrzny , sprawdzałes ?

Opublikowano

Panowie łaczniki wymienione i dalej to samo , wiec jak najszybciej moglem udałem sie do mr .wulkanizatora!!!!!

25 gram róznicy na 2 kołach!!!!!!!!!!!!!!

Po ponownym wyważeniu udałem sie na test , 190km/h i spokój . Teraz to i ja jestem spokojny :)[br]Dopisany: 12 Maj 2011, 21:32_________________________________________________miodzio - a może przegub wewnętrzny , sprawdzałes ?

nie nie sprawdzałem przegubów - a jak je sprawdzić??

Opublikowano
  • Autor

Miodzio - najlepiej zrobisz jak pojedziesz na jakąś stacje diagnostyczną i zapytasz sie czy dadzą rade sprawdzic ( dasz 15 zł i bedziesz wiedział ) Tylko czy jak puszczasz nogę z gazu przy tej predkosci 120-140 km/h to dalej są drgania ?

Bo jesli tak to nie przegub

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. mam dokładnie ten sam problem. od 140 km/h zaczyna drgac cała buda. co może byc dziwne to drgania nasilają się i zmniejszają. i tak z częstotliwością co kilka sekund. jak czytam to zacznę od wyważenia. zobaczymy jak będzie.

Opublikowano

a u mnie wymiana bananów załatwiła sprawę teraz jest elegancko pozdrawiam

Opublikowano

a u mnie wymiana bananów załatwiła sprawę teraz jest elegancko pozdrawiam

?? :mysli: możesz jaśniej kolego jakich bananów ??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

banany to tylne dolne wahacze i o dziwo bardziej rozbity był ten od osi jezdni :hi:

Opublikowano

witam

Ja mam podobny problem. Też drga i kierownica i cały kokpit, mniej więcej od 135km/h do 160km/h Powyżej 160 ustaje (też tak macie?) jak ręką odjął u mnie. Też się zastanawiam nad tymi 'bananami' Łączniki stabilizatorów wymieniałem kilka tyś km temu więc to nie to. Dzisiaj moze uda mi się spr koła, czy dobrze wyważone-dam znać popołudniu.

pozdrawiam

• 7 lat później...
Opublikowano

Siema mam problem z drganiem powyżej 120km/h do 140km/h i nie mogę dojść od czego to, opiszę swój przypadek może ktoś by się znalazł z mojego rewiru (Dąbrowa Górnicza) kto by mi wkoncu pomógł. Otóż mam Audi A4 b6 1.9 tdi AVF 131 kunia z wirusem na 167 koni z tym drganiem zmagam się jakieś półtora roku wymienione praktycznie wszystko co możliwe  bo tak naprawdę kupiłem auto w fajnym stanie wizualnym ale co się okazało zawieszenie układ napędowy itp były w opłakanym stanie. Więc przez ten okres wymienilem:

- wahacze ( jest minimalny luz na prawym bananie) 

- poł osie ( brak luzów na przeg wew) 

-  tarcze hamulcowe ( są prosciutkie) 

- skrzynia biegow ( stara skrzynia miała luz na flanszach zdawczych i wydawało by się ze to przez to lecz nie) 

- dwu masa ( używka w dobrym stanie) 

- nowa tarcza+ docisk+łożysko Valeo. 

- koła wyważane i podmienie na inne

- wuzek zawieszenia ( stary miał już zużyte gumy) 

Brakuje mi już pomysłów, dodam że jak auto jest załadowane drgania są mocniejsze ale ciągle w tym samym przedziale prędkości druga buda i lekko kiera, drgania występują przy wyrównaniu prędkości i przyspieszanie. 

Opublikowano

przyjrzyj się tylnemu zawieszeniu, wbrew pozorom tez moze wprowadzac bude w wibracje. Stan tuleji na tylnych gornych wahaczach z tylu. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Bartec6184 witam. rozwiązałeś problem drgania???? też mam to samo i też powymieniałem to samo co Ty... audi A4 B8 1,9tdi 130km napęd przód