Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AAH] Problem z tylnymi czujnikami ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam taki problem. ABS mi nie działa tzn. po przejechaniu ok 3 km sie wyłącza- wyskakuje wykrzyknik i lampka ABS. Podpiąłem sie do vaga i mi pokazało .... błąd; brak odczytu prędkości; lewy tył i prawy tył. Wyczyściłem czujniki i problem nadal występuje. Zaciekawiła mnie jedna rzecz bo chciałem też wyczyścić te ząbki z których te czujniki czytają ale ja z tyłu takowych nie widze. Po zdjęciu klocków widać jest ten czujnik jak on tam wystaje w środku. Poradźcie o co chodzi bo jak z przodu czyściłem to są tam te ząbki. Czy na tyle nie ma ich wogóle, że tak czujnik czyta prędkość? Czy mi poprzednik wyciągnął. Powiem jeszcze że te czujniki elegancko wyczyściłem i do końca dobiłem- oczywiście delikatnie żeby nie uszkodzić. Pozdrawiam :przebiegly:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bład po czyszczeniu myślę że VAGiem wykasowałeś ... i powrócił ponownie taki? Wyczyść nie tylko czujnik ale i gniazdo. Z tyłu tak jakby "za tarczą" schowana jest tarczka ABSu. Jest ona nasadzana na tył tarczy więc nie ma do niej dostępu jeżeli nie zdemontujesz tarczy.

Opublikowano
  • Autor

Oczywiście, że wykasowałem i błąd ten sam wyskakuje: 290 Czujnik liczby obrotów tylny lewy-G46

brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

287 Czujnik liczby obrotów tylny prawy-G44

brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

Aha.. to czyli trzeba tarcze zdjąć żeby tą tarczkę od absu zobaczyć i wyczyścić. A żeby zdjąć tarcze to chyba trzeba piaste odkręcać- tak? Łożysko koła? Dzięki jutro może zobaczę co i jak. Może nic nie spierdzielę. Jeszcze raz dzieki :hi:

Opublikowano

wedlug mnie nic nie trzeba sciagac poza wyjeciem czujnika i przez ten otwor widac jak wyglada ta tarczka. ja tak czyscilem przod to i tyl musi dac rade :thumbup:

Opublikowano

Aby się dostać do tarczki, musisz zdemontować tarczę hamulcową.

Inaczej to niezły z ciebie proktolog wyjdzie.

Opublikowano
  • Autor

Wiem,że trzeba zdjąć. A powiedzcie mi czy po zdjęciu klocków widać jest tą tarczke czy nie bo jak zdjąłem to widać jest tam ten czujnik jak on wystaje w środku w piaście ale nie widać tej tarczki. Jutro zobacze jeszcze co i jak. Zdejmę tarcze i bedzie wszystko jasne. :mysli:

Opublikowano

mnie czujnik tylnego koła zwodził 2 miesiące raz na 15 km wyłanczał ABS podpinając vaga kasowałem taki sam błąd jak ty opisujesz wchodząc w vagu w bloki danych i c autko i kręcąc kołem liczyło obroty okazało się co żadko spotykane pęknięty wewnącz przewód czujnika ABSu

moja rada taka podłącz vaga i zakręć kołem i sprawdż czy liczy obroty jak nie to kup nowy czujnik i będzie ok pozdro :dance:

Opublikowano
  • Autor

I wszystko jasne. Zdjąłem tarcze i u mnie nie ma żadnej tarczki absu z tyłu w obu kołach- po prostu ktoś piaste założył inna. Zarzucam foto. Oceńcie jak sprawa wygląda. Czy muszę piastę drugą kupować czy tą tarczke się gdzieś zakłada- nie mam pojęcia bo to mój pierwszy samochód i zielony jestem w takich sprawach. pozdrawiam

73610d14159558d9.jpg

a11d5e56122df9eb.jpg

Opublikowano

Kup tarczki i zamontuj. Są wbijane w tarczę hamulcową.

Opublikowano
  • Autor

Aha. A czy tarcza hamulcowa powinna być razem z piastą bo u mnie jak widać na foto jest razem- głupie pytania zadaje ale nigdy nie miałem z tym styczności więc pytam. A co do tej tarczki absu to podobno tylko w aso można kupić i chcą 80zł/1szt -to skandal za taki kawałeczek pierścienia. Z góry Dziękuje za podpowiedzi. :)

Opublikowano

Tarcza jest razem z piastą, tak jak to zdemontowałeś.

Opublikowano

Chwila chwila ... szkoda że nie mam fotek z wymiany tarcz na tyle bo te twoje wyglądają "znajomo". Możliwe że dobre są te tarcze, ponieważ posiadają podtoczenie od wewnętrznej strony - patrz foto 1 - na osadzenie tarczki ABS. Tarczka jest nakłada na wcisk.

Rasumując: tarczki i tak musisz kupić, przymierz czy pasuje fi osadzenia, jeżeli tak to montujesz i powinno być OK, jesli nie to czeka cię zakup tarcz i tym samym nowych klocków bo starych do nowych tarcz się nie powinno zakladać.

Swoją drogą powiedz ile czasu masz to auto - musiało być to od początku bo nie sądze by tarczki spadły.

Opublikowano
  • Autor

Autko mam od maja 2007r. I tyle czasu tak jeździłem bez absu i chyba jeszcze pojeżdże jak sie okaże, że nie da sie zasadzić tarczki abs na tą. Jak go kupiłem to były powymieniane klocki i właśnie te tarcze z tyłu wiec prawie nówki są. I szkoda wywalać. Najgorzej wkurza mnie ta lampka z wykrzyknikiem jak sie zapali. Da sie jakoś ją zgasić może? Ale mam nadzieję, że będą pasowały te tarczki- to założe i problem z głowy. :rolleyes:

Opublikowano

I tyle czasu jezdziłeś z tymi hamulcami!!! a badanie techniczne???

Opublikowano
  • Autor

Tyle jeździłem nie miałem czasu sie do tego zabrać. A badanie techniczne normalnie przeszedł tego samego dnia przed kupnem jeszcze jeździłem zobaczyć co i jak z zawiecho i wszystko gut tylko ten abs nie działał goscio mówił, że któryś czujnik lub bład.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

sorka ze sie podlacze pod ten temat ale mam proble ze zdjeciem wlasnie takiej tarczki abs-u z tarczy hamulcowej ostro sie zapieklo ze nawet nie drgnie zna moze ktos jakis dobry patent na jej zdjecie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z autopsji wiem, że jak jest zapieczone to pewnie pęknie. Tak było u mnie niestety. Slyszałem, że trzeba podgrzać i ostudzić a potem pukać żeby wyszedł ale to nie mój patent, nie sprawdzałem go. Ja zakładam dziś nową tarczkę kupiłem oryginał za 67zł. Ciekawe jak będzie pasował.

• 2 lata później...
Opublikowano

moja rada taka podłącz vaga i zakręć kołem i sprawdż czy liczy obroty jak nie to kup nowy czujnik i będzie ok pozdro :dance

Muszę podłączyć się pod temat. Proszę o informację gdzie można sprawdzić czy ABS liczy obroty. Mam VAG-COM 4.09 i Polski VAG 4.9.

W blokach danych ABS-u nie mam bloku c, są tylko bloki numeryczne.

a problem jest następujący, ABS pompuje i słychać jak pstryka przy hamowaniu do 60km/h, później zapala się lampka ABSu i odłącza ABS.

-----

287 Czujnik liczby obrotów tylny prawy-G44 / brak osprzętu / nie związany ze sprzętem

-----

Edycja: 22:00 15.06.2010

Koledzy znalazłem, 1 kanał który pokazuje prędkości w km/h na każdym kole. Więc pytanie już nie ważne, natomiast problem z ABSem mam nadal, otwarłem nowy wątek bo problem jest bardziej złożony.