Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Nagły brak prądu, o co chodzi? pomocy, auto unieruchomione

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj jak zawsze odpaliłem rano auto i pojechałem do pracy (około 7km) Zaparkowałem, zamknąłem auto bez problemu i poszedłem się obijać w pracy. Na przerwie (po 3.5h) wyszedłem do samochodu po coś do jedzenia, otworzyłem normalnie ale przy próbie zamknięcia nie usłyszałem charakterystycznego 'pik' więc się odwróciłem i zobaczyłem, że tylne kierunkowskazy mrugają przy naciśnięciu guzika ale ledwo co, nacisnąłem jeszcze 3 razy i za ostatnim razem nie mrugnęły w ogóle. Wróciłem do auta, zauważyłem, że w ogóle się nie zamknęło. Otworzyłem drzwi kierowcy, włożyłem kluczyk do stacyjki, przekręciłem a tu zonk, na chwilkę się zapaliły kontrolki (tak jak normalnie) a zaraz zaczęły się robić coraz ciemniejsze i ciemniejsze aż w końcu zniknęły, oczywiście o zapaleniu auta nie było mowy, odcięło cały prąd. Zapaliłem z kabli i śmiga, po powrocie do domu (przegoniłem go trochę) próbowałem zapalić jeszcze raz i pali więc jest ok. Co może być przyczyną tak nagłej utraty prądu? Dodam, że nic nie kombinowałem w elektryce od paru dobrych miesięcy. Akumulator był wymieniany w marcu zeszłego roku

Opublikowano

Klemy właściwie dokręcone i dobrze kontaktują? Raz miałem taki przypadek w vw, palę, dwa obroty wałem i zdechł na amen, a przyczyną byłą luźna klema.

Opublikowano
  • Autor

Klemy dokręcone na maksa, jutro ew je ściągnę i przeczyszczę, ale na pewno był akumulator rozładowany na zero więc nie sądzę, żeby była to wina klem bo po przejechaniu drogi do domu zgasiłem auto i za godzinę odpaliłem i trochę się zamęczył, żeby odpalić. Pytanie, co spowodowało nagłe rozładowanie. Zobaczymy jak jutro rano będzie

Opublikowano

spr ładowanie alternatora i czy masa od alternatora sie nie poluzowała itd.

Opublikowano

takie nagłe przypadki sa spowodowane uszkodzeniem akku

mozliwe ze jedna cela "spadła" i po pitoku

naładuj go i podjedz do zakładu ktory ma urzadzenie do sprawdzenia sprawnosci akku

Opublikowano
  • Autor

Akumulator ma trochę ponad rok więc trochę szybko padł. W poniedziałek podjadę do tego warsztatu co kupiłem i niech mi wymienią, jak sprawdzić aku miernikiem?

Opublikowano

aku nie sprawdzisz miernikiem

jedynie ładowanie

stan akku sprawdza sie specjalnym urzadzeniem oooooo takim:

http://obrazki.elektroda.net/20_1276112994.jpg

Opublikowano
  • Autor

Ciekawe czy tu jakiś spec na wyspie takie coś posiada.. :P No nic, zobaczę jak będzie rano, jak lipa to podjadę w poniedziałek do warsztatu

Opublikowano

Jak masz korki na celach to sprawdzisz napięcia zwykłym miernikiem. Każdą celę osobno i widzisz gdzie brakuje.

Taki miernik jak Kolega pokazał na zdjęciu to ma ze 100 lat. W RP mało kto posiada takie a na Wyspach to pewnie będzie ciężko.

I tak nigdy nie dawały pewności. "Bawiłem" się nimi w MON-ie. Po ładowaniu nawet "szrotowy" aq wywalał wskaźnik na "zielone" pole

Opublikowano

Jak masz korki na celach to sprawdzisz napięcia zwykłym miernikiem. Każdą celę osobno i widzisz gdzie brakuje.

Taki miernik jak Kolega pokazał na zdjęciu to ma ze 100 lat. W RP mało kto posiada takie a na Wyspach to pewnie będzie ciężko.

I tak nigdy nie dawały pewności. "Bawiłem" się nimi w MON-ie. Po ładowaniu nawet "szrotowy" aq wywalał wskaźnik na "zielone" pole

ja własnie mam taki który pamieta jeszcze czasy głebokiego socjalizmu i nigdy sie "nie pomylil"

ale fakt, na wyspach moze byc z tym problem

Opublikowano
  • Autor

Właśnie byłem sprawdzić, bateria padła znowu całkowicie bo nawet z pilota otworzyć auta nie można

Opublikowano

Szukaj co "kradnie" prąd.. Jak nic to stawiam na uwaloną celę w aq.

Generalnie, jak Kolega wyżej napisał, takie nagłe przypadki to raczej akumulator.

Opublikowano
  • Autor

Wiesz, jak bym coś kombinował to może by coś kradło, ale od paru miesięcy nic nie ruszałem w elektryce... A jak uwalona cela to nowe aku trzeba rozumiem?

Opublikowano

Pewnie, no chyba, że celę wymienisz :wink4:

Tak serio, to nie musiałeś grzebać w elektryce. Mogło "samo wypełznąć"

Dla pewności, miernik i szukaj po bezpiecznikach lub, łatwiej, podmień z kimś aq na kilka dni (jak możesz, oczywiście)

Opublikowano
  • Autor

No mogę i tak, ale powiedz mi co potrafi ukraść CAŁY prąd w 3 godziny? Bo na pewno nie światła, nie radio

Opublikowano

Stawiam na awarie akumulatora, nowoczesne aku dostaja zwarcia i koniec(nie slabną przez jakis czas).A że nowy, niestety i to sie zdarza, ale po to jest gwarancja.

Opublikowano
  • Autor

Jutro pojadę do warsztatu i wszystko się wyjaśni. Mam nadzieję tylko, że ma on minimum 2 lata gwarancji bo mam go od Marca zeszłego roku :confused4:[br]Dopisany: 15 Maj 2011, 11:29_________________________________________________Byłem dzisiaj na sprawdzeniu aku, wszystko jest ok. To mnie zebrało, żeby zobaczyć gdzie jest zwarcie, odłączałem wszystko po kolei aż natknąłem się na takie dwa kable:

110516_112649.jpg

Znajdują się one w tym miejscu, gdzie wszystkie czerwone kable idą. Pod dolną nakrętką (są 3) są dwa różne zestawy kabli. Jeden to ten który ma w sobie nakrętkę i jeden ten co jest pod spodem i dochodzą do niego dwa kable (tak jak na zdjęciu). Po odpięciu tego drugiego (na fotce) zwarcie ustało. Teraz pytanie, do czego są te kable?? Proszę o szybką pomoc bo auto mam unieruchomione :/

Opublikowano

Jaki ten akumulator masz bo pewnie w nim przyczyna :confused4: i sprawdz date jego produkcji . Moze rzeczywiscie jakas cela nie trzyma albo cos z regulatorem napiecia nie halo

Opublikowano
  • Autor

No dobrze, ale sprawdziłem trochę obwód i faktycznie jest gdzieś zwarcie, zresztą jak zdjąłem półkę to śmierdzi trochę tak jak by coś się lekko podjarało... Jak mam aku włożone i plusa podpiętego i podpinam minus to strasznie iskrzy, i nie jest to mała iskierka ale iskrzy ostro, tak, że aż lekko dymi. U ojca w passacie (awx) tego nie ma. Do czego są te 2 kable? Myślałem, że wina może być po stronie rozrusznika ale już sam nie wiem...

Opublikowano

aku ma zwarcie, cela spadla