pietrosss Opublikowano 15 Maja 2011 Opublikowano 15 Maja 2011 Witam, od wczoraj mam problem z moja audiczka tzn. silnik chodzi nie rowno jakby na 3 garach. Dzieje sie to tylko na LPG, na benzynie wraca do normy. Po podpieciu Vaga wyskakuja nastepujace bledy : 16804 - Catalyst System; Bank 1: Efficiency Below Threshold P0420 - 001 - Upper Limit Exceeded - MIL ON 17887 - Brake Boost Vacuum System: Mechanical Failure P1479 - 008 - Implausible Signal - Intermittent 16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected P0300 - 001 - Upper Limit Exceeded 16687 - Cylinder 3: Misfire Detected P0303 - 001 - Upper Limit Exceeded Skasowalem bledy i zamienilem 3 cewke z 1 i po malej przejazdce: 16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected P0300 - 001 - Upper Limit Exceeded 16687 - Cylinder 3: Misfire Detected P0303 - 001 - Upper Limit Exceeded Bede wdzieczny za wszelka pomoc. Pozdrawiam
itor Opublikowano 15 Maja 2011 Opublikowano 15 Maja 2011 Witam, od wczoraj mam problem z moja audiczka tzn. silnik chodzi nie rowno jakby na 3 garach. Dzieje sie to tylko na LPG, na benzynie wraca do normy. Po podpieciu Vaga wyskakuja nastepujace bledy : 16804 - Catalyst System; Bank 1: Efficiency Below Threshold P0420 - 001 - Upper Limit Exceeded - MIL ON 17887 - Brake Boost Vacuum System: Mechanical Failure P1479 - 008 - Implausible Signal - Intermittent 16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected P0300 - 001 - Upper Limit Exceeded 16687 - Cylinder 3: Misfire Detected P0303 - 001 - Upper Limit Exceeded Skasowalem bledy i zamienilem 3 cewke z 1 i po malej przejazdce: 16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected P0300 - 001 - Upper Limit Exceeded 16687 - Cylinder 3: Misfire Detected P0303 - 001 - Upper Limit Exceeded Bede wdzieczny za wszelka pomoc. Pozdrawiam 16684/P0300/000768 - Random / Wykryto wiele Cylinder Wypal Possible Causes Możliwe przyczyny Air Intake System leaking Air Intake System przecieka Fuel Supply faulty Dostaw paliwa uszkodzony Injector(s) faulty Wtryskiwacz (e) wadliwe Ignition Cable(s) and/or Spark Plug(s) faulty Ignition Cable (s) i / lub Spark Plug (y) uszkodzony Ignition Coil(s) faulty Ignition Coil (y) uszkodzony Exhaust Gas Recirculation (EGR) Valve (N18) stuck/open Recyrkulacji spalin (EGR) Valve (N18) zatrzymany / open Camshaft Position Sensor (G40) faulty Rozrządu stanowisko Sensor (G40) wadliwe Possible Solutions Możliwe rozwiązania Check Misfire Recognition Uznanie Wypal Sprawdź Check Air Intake System Air Intake System Check Check Fuel Supply Sprawdź dostaw paliwa Check Injector(s) and Injector Sealing Sprawdź Injector (s) i Injector uszczelniające Check Ignition Cable(s) and Spark Plug(s) Sprawdź przewód zapłonu (s) i Spark Plug (s) Check Ignition Coil(s) Sprawdź cewki zapłonowej (s) Check Exhaust Gas Recirculation (EGR) Valve (N18) Sprawdź układ recyrkulacji (EGR) Gas Valve (N18) Check Camshaft Position Sensor (G40) Czujnik położenia wałka rozrządu Sprawdź (G40) Special Notes Uwagi specjalne This DTC indicates that one or multiple cylinders are misfiring, but the ECU fails to identify the cylinder. Ten DTC wskazuje, że jeden lub wielu cylindrów złe spalenie, ale ECU nie ujawnia cylindra. 16687/P0303/000771 - Cylinder 3 Wypal Wykryte Possible Causes Możliwe przyczyny Ignition system Układ zapłonowy Fuel injectors wtryskiwaczy paliwa Fuel pressure ciśnienie paliwa Running out of fuel Zaczyna brakować paliwa EVAP canister purge valve EVAP zbiornika zawór wylotowy Evaporative emission system System emisji par Low compression Niska kompresja Base engine problems problemy z silnikiem bazy Controle Module damaged Controle Moduł uszkodzony Special Notes Uwagi specjalne This feature search for engine misfire in a specific cylinder. Ta funkcja wyszukiwania dla przerw w zapłonie w danym cylindrze. Most of the time the cause for a misfire is a lack of combustion in a cylinder due to absence of spark, poor fuel metering, or poor compression. Najczęściej przyczyną przerw w zapłonie jest brak spalania w cylindrze z powodu braku iskry, złego dozowania paliwa, złego sprężania lub. zaczalbym od cewek: jest teraz akcja serwisowa vw/audi wymieniaja wadliwe cewki jesli auto takowe posiada sprawdz zaworek EVAP - wypnij go i dmuchaj w niego nie moze przepuszczac powietrza ale stawiam na cewki
pietrosss Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Opublikowano 15 Maja 2011 Cewke wykluczylem bo po wymianie 3 na 1 blad dalej wyskakuje na 3 cylindrze. Sprobuje wymienic jeszcze swiece, moze to pomoze. Ten problem pojawia sie tylko jak przelacze na lpg, zaczelo sie to wczoraj. Pojechalem zatankowac bo swiecila mi sie rezerwa i po jakis 50 km zaczelo szarpac. Podejrzewam tez ze zatankowalem jakis syf. Wymienie swiece i wyjezdze troche tego gazu i dotankuje nowego. Moze ma ktos jeszcze jakies pomysly??
itor Opublikowano 15 Maja 2011 Opublikowano 15 Maja 2011 moze 1 i 3 padaja albo pada wtrysk LPG na 3 cylindrze
pietrosss Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Opublikowano 15 Maja 2011 Nie wiem czy dobrze interpretuje te bledy ale : blad 16684 P0300 412C Cylinder / cylindry - wykrycie wypadania zapłonów a blad 16687 P0303 412F Cylinder 3 - wypadanie zapłonów czyli tylko na 3 cylindrze. A ten blad 16684 informuje tylko o wykryciu wypadania zaplonow. Nie podaje ze to 1 cylinder jest. Popraw mnie jezeli to zle odczytuje. Nie siedze w tym za dlugo i te informacje ktore posiadam uzyskalem z forum. Dzieki za zainteresowanie. [br]Dopisany: 15 Maj 2011, 12:19_________________________________________________Bylem sie teraz jeszcze przejechac i by butowaniu mruga kontrolka od elektroniki silnika. Zamrugala kilka razy i teraz sie swieci. Kupilem przy okazji swiece takze zaraz je wymienie i zczytam bledy jakie wyskoczyly.
itor Opublikowano 15 Maja 2011 Opublikowano 15 Maja 2011 Nie wiem czy dobrze interpretuje te bledy ale : blad 16684 P0300 412C Cylinder / cylindry - wykrycie wypadania zapłonów a blad 16687 P0303 412F Cylinder 3 - wypadanie zapłonów czyli tylko na 3 cylindrze. A ten blad 16684 informuje tylko o wykryciu wypadania zaplonow. Nie podaje ze to 1 cylinder jest. Popraw mnie jezeli to zle odczytuje. Nie siedze w tym za dlugo i te informacje ktore posiadam uzyskalem z forum. Dzieki za zainteresowanie. [br]Dopisany: 15 Maj 2011, 12:19_________________________________________________Bylem sie teraz jeszcze przejechac i by butowaniu mruga kontrolka od elektroniki silnika. Zamrugala kilka razy i teraz sie swieci. Kupilem przy okazji swiece takze zaraz je wymienie i zczytam bledy jakie wyskoczyly. i jak?
pietrosss Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Opublikowano 15 Maja 2011 Bledy te same i swiece nic nie daly. Dalej to samo. Probowalem po kolei odlaczac cewki ale zaraz chodzilo na 3 cylindry na benzynie. To musi byc cos z gazu bo na Pb nie mam zadnego problemu. Podejrzewam wtryskiwacz gazu, bo jak nie to nie wiem co. Macie moze jakies pomysly??
itor Opublikowano 15 Maja 2011 Opublikowano 15 Maja 2011 Bledy te same i swiece nic nie daly. Dalej to samo. Probowalem po kolei odlaczac cewki ale zaraz chodzilo na 3 cylindry na benzynie. To musi byc cos z gazu bo na Pb nie mam zadnego problemu. Podejrzewam wtryskiwacz gazu, bo jak nie to nie wiem co. Macie moze jakies pomysly?? moze byc to wtrysk LPG pisalem o nim wyzej jakie masz wtryski?
pietrosss Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Opublikowano 15 Maja 2011 wtryski mam matrixa. wygladaja dokladnie jak te: Na 80% sa to te. Ale nie jestme specem.
itor Opublikowano 15 Maja 2011 Opublikowano 15 Maja 2011 wtryski mam matrixa. wygladaja dokladnie jak te: Na 80% sa to te. Ale nie jestme specem. pomierz miernikiem jaka maja rezystencje - lubia matrixy pasc
pietrosss Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Opublikowano 16 Maja 2011 Sprawdzalem dzisiaj i wychodzi okolo 1,5 na kazdy wtryskiwacz.
itor Opublikowano 16 Maja 2011 Opublikowano 16 Maja 2011 Sprawdzalem dzisiaj i wychodzi okolo 1,5 na kazdy wtryskiwacz. czyli dobrze... zostaje ewentualnie zabrudzenie tego wtryskiwacza, fajnie jakbys podpial sie pod program od centralki LPG i zobaczyl jak pracuje ten wtrysk
Rekomendowane odpowiedzi