Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ANB] Ubytek oleju na skali bagnetu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie jakąś instrukcję "orientacyjną" co oznacza ubytek 1 mm oleju na skali bagnetu, a co np. 2 mm czy 3 mm? Tzn ubyło 1 mm oleju na bagnecie to ile to jest w litrach?

Opublikowano

Kolego a nie łatwiej dolać do silnika ten 1 mm i sprawdzić ile oleju ubyło w butelce ?

Opublikowano

kolego Raftik widzę że bardzo z Ciebie aktywny klubowicz :naughty: oczywiscie w 100% zgadzam się z Twoją wypowiedzią :cool1:

Opublikowano

Kolego a nie łatwiej dolać do silnika ten 1 mm i sprawdzić ile oleju ubyło w butelce ?

Dla mnie tajemnicą lasu jest spostrzeżenie ubytku 1mm oleju na bagnecie. Kolejną tajemnicą jest nalanie 1mm oleju :kox:

Ale gratuluję bystrego oka:) Ja w poprzednim aucie o wymiany do wymiany dolałem może 2-3setki. Ale robiłem to dopiero jak na miarce było trochę poniżej połowy.

Opublikowano

Macie jakąś instrukcję "orientacyjną" co oznacza ubytek 1 mm oleju na skali bagnetu, a co np. 2 mm czy 3 mm? Tzn ubyło 1 mm oleju na bagnecie to ile to jest w litrach?

to nie jest nowe auto, a jak ubył ci 1mm z miarki to nie jest jeszcze najgorzej , chyba że zrobiłeś na tym 10 km ... przyczyn może być duzo ubywającego oleju... ale raczej powinienes sie przyzwyczaić , starszy silnik troche oleju zawsze "zje"

Opublikowano

1mm to mogą być po prostu różnice temp. :wallbash:

Opublikowano

1mm to mogą być po prostu różnice temp. :wallbash:

Celna uwaga. Raczej z suwmiarką do bagnetu się nie podchodzi. :)

Opublikowano
  • Autor

Auto mi ani nie bierze oleju tzn minimalnie, ani nie dymi, chodzi mi tylko o wiedze na ten temat, ile objętościowo oleju trzeba nalać żeby wysokość na miarce wzrosła np o 1 mm. tylko tyle... i wbrew pozorom jest to przydatna informacja, ponieważ gdy chcemy uzupełnić olej to warto wiedzieć ile trzeba nalać.

Opublikowano

Chyba jedynym sposobem określenia tej zależności będzie eksperyment. :) Przy czym proponuje zrobić to odwrotnie niż kolega Raftik, a mianowicie wlać znaną ilość oleju (np. sete) i sprawdzić ile się podniosło.

Opublikowano
  • Autor
Chyba jedynym sposobem określenia tej zależności będzie eksperyment. Przy czym proponuje zrobić to odwrotnie niż kolega Raftik, a mianowicie wlać znaną ilość oleju (np. sete) i sprawdzić ile się podniosło.

i tak własnie zrobiłem...

Opublikowano
Chyba jedynym sposobem określenia tej zależności będzie eksperyment. Przy czym proponuje zrobić to odwrotnie niż kolega Raftik, a mianowicie wlać znaną ilość oleju (np. sete) i sprawdzić ile się podniosło.

i tak własnie zrobiłem...

I jaki wynik?

Opublikowano
  • Autor

po wlaniu 100 ml podniosło sie o ok 2 mm, ale tego nie jestem pewny i dlatego zadałem takie pytanie czy ktos inny próbował.

Opublikowano

czyli prosty wniosek 50ml, 1 mm:D hehehe

Opublikowano

Od maks do mini to jest około 1 litr. Resztę sobie przelicz.

Opublikowano
  • Autor
Od maks do mini to jest około 1 litr. Resztę sobie przelicz.

i o to chodzi i o to chodzi :hi:

Opublikowano

ale miska olejowa nie ma ksztaltu normalnego sześciana.na dole bagnetu 1mm może odpowiada 50ml, a na górze może być 100ml