Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Naprawa podgrzewania w fotelach przednich

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie : czas pracy około 4-6 H, miernik, lutownica,cienkie cęgi cierpliwość

rozbiórka :

wyjąć siedzenie z samochodu, poprzez zciągniecie blokad z przodu i 2 z tył, odłaczenie przewodów

zdjać plastiki z tyłu, z boków, aby miec dostęp do srub Torx 40, odkrecamy 4 sztuki i zciagamy góre siedziska ( uwaga na przewód do ogrzewania góry siedziska ) .

DSC00143.JPG

zostało nam do pracy samo siedzisko, z tyłu siedzenie mamy z lewej i prawej strony stalowa linka która to naciąga nam materiał na siedzisku należy ją poluzawac z obu stron, tak aby można było naciagnąć i podicągnąc materiał obiciowy, z tyłu pod materiałem obiciowym mamy złacza i luty przewodów miedzianych z sznurkiem grafitowym który słuzy jako materiał oporowy.

DSC00148.JPG

Gdy uporamy się z tym, następnie lokalizujemy przerwy w obwodach a mamy ich aż trzy !

oparcie siedzenie, srodek siedziska i oparcie lewe prawe i to pod kolanami sa to 3 odrebne obwody

w moim przypadku uszkodzone były dwa

tu jak na fotografi przy łaczeczniu grzania lewej strony-prawej strony i końca siedziska

DSC00146.JPG

i druga usterka na samym środku siedzenia, gdzie poszczególne "wysepki" są łączone przewodami, jeden znich uległ złamaniu

DSC00151.JPG

DSC00145.JPG

wszystkie przerwy nalezało pałączyć poprzez zaplecienie sznurka z linką miedzianą w przyp. 1 i lutowaniu w przyp 2

DSC00150.JPG

najgorszą pracą jest oginanie klipsów stalowych z racji ich trodnego dostąpu, klipsy te przymocowane do obicia z wszytym stalowym prętem (one tworzą te wysepki w siedzisku)

DSC00144.JPG

po wykonaniu połączeń sprawdzamy obwody czy są zamkniete, kazdy z osobna jesli tak składamy siedzenie

pozłożeniu i podłączeniu wtuku zasilania oparcia siedzenia należy sprawdzić zamknięcie obwodu pomiedzy dwoma bolcami tymi najgrubszymi

DSC00149.JPG

przyczyna uszkodzenia w moim przypadku był sterownik/przełacznik/włacznik po wyłaczeniu zapłonu podawał cały czas napięcie dwukrotnie wyższe od nomalnalnego powodawało to zbyt szybkie nagrzewanie się siedzenia do zbyt wysokiej temperatury po czym nastąpowawało w najbardziej czyłych miejscach i przerywanie obwodu.

po złożeniu i zamontowaniu siedziska w samochodzie należy wymienić przełącznik na sprawny, na wszelki wypadek sprawdzić jego podawanie napięcia

Sytuacja dosc niebezpieczna gdyż taka awaria grozi pożarem, naszczęcie w moim przypadku do tego niedoszło.

DSC00142.JPG

• 1 rok później...
Opublikowano

fajny opisik. niebawem czeka mnie ta robota.

pozdro

Opublikowano

Ja nie dalem rady ich pospinac spowrotem i lerza w garazu :gwizdanie: ale zato kupilem sobie teraz kubelki :kox: .Gratuluje cierpliwosci z tymi spineczkami :notworthy:

Opublikowano
  • Autor

spineczki to prosta spraw trzeba miec kleszcze takie odgiete lekko zwazajace sie ku końcowi 2 sztuki i problem znika

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Mam pytanie do kolegi "czaki22". Czy wiesz może w jaki sposób zdemontować tylną osłonę, przedniego fotela od audi a4 awx 2002r. Odłamał mi się jeden z dolnych zaczepów i w tej chwili, dolny, lewy róg fotela kierowcy brzydko odstaje. Próbowałem wersję siłową oby odskoczyła górna część osłony, ale w pewnym momencie zaczęło coś dziwnie trzeszczeć, jakby się coś odrywało. Nadmieniam, że szczelina jest zbyt mała aby można było od spodu włożyć rękę i wybadać sytuację bez uszkadzania innych zaczepów. Przynajmniej tak sądzę.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

nie bede zakladal nowego watku tylko dorzuce tu swoje spostrzezenia podczas naprawy podgrzewanie bo sporo ludzi ma proglem z grzaniem mam na dzieje ze czaki nie bedziesz mial nic przeciwko temu?

wiec zaczynamy:

tak sa umiejscowione maty w fotelu
fotelmaty.th.jpg

zeby bylo latwiej zrozumiec mate nr 2 wyglada ona tak:
matan.th.jpg

jak sa podzielone uklady grzewcze w fotelu
fotelobwody.th.jpg

jak sprawdzamy ktora mata jest uszkodzona
sprawdzamy.th.jpg

miejsce przepalenia sie maty w moim przypadku
miejsce.th.jpg

ja u siebie montowalem ori maty razem z calym okablowaniem i wszystkim...... wszystko tak jak jest w ori grzanych fotelach i mialem do czynienia z trzema kompletami mat i w dwoch kompletach przepalone maty byly wlasnie w tych miejscach

mam nadzieje ze sie nigdzie nie pomylilem i ze opis pomoze komus w naprawie grzania w fotelach bo przy tych temperaturach co taras mamy to :gwizdanie:

jako ze fotki wygasly wrzucam na inny serwer

fotelmaty_zps9664e2c8.jpg

fotelobwody_zps89ee1a68.jpg

mata_zps22fa69ae.jpg

miejsce_zpsd38ee197.jpg

sprawdzamy_zps10f735b7.jpg

Edytowane przez przemciotorun

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chłopaki ja tez skorzystałem z podanego opisu i fotelik już sprawny. :>

Miejsce uszkodzenia było w tym samym miejscu co napisał kolega "dropsone".

Wskazówka tylko taka aby te klipsy stalowe rozginać na boki a nie rozciągać.

Tak czy tak dziękuje bardzo za opis :notworthy: jak by ktoś miał problem w moich rejonach to służę pomocą :wink4:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

przyczyna uszkodzenia w moim przypadku był sterownik/przełacznik/włacznik po wyłaczeniu zapłonu podawał cały czas napięcie dwukrotnie wyższe od nomalnalnego powodawało to zbyt szybkie nagrzewanie się siedzenia do zbyt wysokiej temperatury po czym nastąpowawało w najbardziej czyłych miejscach i przerywanie obwodu.

po złożeniu i zamontowaniu siedziska w samochodzie należy wymienić przełącznik na sprawny, na wszelki wypadek sprawdzić jego podawanie napięcia

O jakim kolego sterowniku/przełączniku piszesz ?? Ja mam problem ponieważ mi się nagrzewa tak siedzenie w jednym miejscu na siedzisku że nawet na 1 nie da się wysiedzieć bo strasznie parzy w okolicach lewego pośladka koło boczku na tym takim przeszyciu i muszę wyłanczać. Obwodu raczej nie mam przerwanego a może mam bo nawet nie napisałeś z jakiego powodu naprawiałeś ten fotel u siebie ?? Ale myślę że u ciebie wogóle nie grzało ? Myślę że coś może być z napięciem bo wcześniej jak było wszystko ok to fotel się wolniej grzał a teraz zaraz po włączeniu jest od razu gorąco w tym felernym miejscu. Co o tym myślicie ?

Opublikowano

właśnie znalazłem rozwiązanie mojego kolejnego problemu, denerwowało mnie już to, że fotel grzał tylko w jednej części, nawet na 1 parzył w 4 litery a reszta nie, dzięki wielkie:)

Opublikowano

właśnie znalazłem rozwiązanie mojego kolejnego problemu, denerwowało mnie już to, że fotel grzał tylko w jednej części, nawet na 1 parzył w 4 litery a reszta nie, dzięki wielkie:)

możesz jaśniej bo mnie też parzy .....

Opublikowano

ja obstawiam ze jak parzy to znaczy ze się przepala ten drucik łączący maty i nie długo przestanie grzać wiec ja bym rozebrał i to zrobił już teraz bo i tak cie to czeka Powodzenia

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tez mam problem z matą, parzy w jednym miejscu a w pozostałym nie grzeje. Pewnie to usterka mechaniczna bo mam ślad na fotelu i małą dziurkę w pobliżu tego miejsca.

Tylko że ja mam B6 i mam sportowe fotele, nie wiem czy maty są inne niż w zwykłych fotelach w B6.

W drugiej B6 mam już zwykłe fotele i wogóle mi nie grzeją.

Chętnie kupie maty jeśli ktoś takie posiada.

Jeśli ktoś mógłby mi pomóc z usunięciem usterki to chętnie przyjade, oczywiście zapłace. Bo wiedze że koledzy sobie poradzili a daleko odemnie aż tak nie mieszkają.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja u siebie chciałbym o ile to możliwe zamienić całe dolne siedzisko kierowcy z tym od pasażera. Mam skórzana tapicerkę i siedzisko kierowcy jest juz delikatnie podniszczone. Czy ktoś próbował zamienić te dwa siedziska miejscami ? Chodzi mi o zamianę gąbki razem z pokrowcem (skórą) miedzy siedziskami - chyba nie ma co rozbierać foteli żeby zamienić całe stelaże... Dodam że też mam podgrzewane fotele... Czy ktoś przeprowadzała taka operację ?

Opublikowano

na przykladzie mojego auta fotki foteli powyzej:

stelaz sie rozni od siebie, maty sa identyczne nie zaleznie od strony, gabki tez, materiał czy w twoim przypadku skóra jest chyba tez taka sama, tylko napewno bedzie przecieta w jednym miejscu zaby kabel od podgrzewania przeszedl, teraz jest to pod plastikiem ale jak przelozysz to bedzie to przy tunelu sierodkowym ( w sumie to i tak nie bedzie widac) jeszcze jutro sprawdze w garazu na 100%, bo mam tam jakies pozostalosci, chociaz np. jak nie masz regulacji odcinka lendzwiowego, to taki manewr idzie bez problemu zrobic z oparciem (sam tak robilem i wszystko jest p&p)

Opublikowano

Dzięki za odp. W sumie to mam regulacje odcinka lendzwiowego w dwóch fotelach, ale całych foteli nie zamienię miejscami bo poduszki powietrzne będą nie z tej strony co trzeba. Czy przy demontażu pokrowca będę musiał opinać te spinki/haczyki mocowane do linki o których była mowa wcześniej w temacie czy wystarczy tylko ściągnąć pokrowiec z mocowania z tyłu i bocznych zaczepów na dole wokół siedziska ?

Opublikowano

wystarczy zdjac oslony dookola ( te plastikowe) i w calosci przelozyc, gabka jest lekko przyklejona do stelazu ale nie ma wiekszego problemu z jej oderwaniem, jutro zerkne i napisze na 100% jak to jest z sedziskiem

Opublikowano

A jak jest z matami w B6 ? To jest ta sama mata co w B5 na fotkach na 1 stronie tematu ?

Mam takie fotele

c4bbfc2fd5fec9cfmed.jpg

Opublikowano

:no:[br]Dopisany: 03 Maj 2010, 10:03_________________________________________________soobolek tu masz fotki czym sie roznia te sedziska:

p3004101109.th.jpg

p3004101108.th.jpg

Opublikowano

dropsone dziękuję za pomoc. Czyli przekładam całe siedzisko wraz z matą grzewczą i pokrowcem, które wystarczy poodpinać z boku i nie martwię się tymi dziurami widocznymi na foto bo boczne plastiki ją przysłonią ? I jeszcze jedno ostatnie pytanie, jak zdjąć boczne gałki do regulacji położenia oparcia ? (bez ich demontażu nie ściągnę bocznych plastyków)...

Opublikowano

te pokretla sa wciskane, tzreba je podwazyc i schodza,