Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] 2.5 tdi quatro Tiptronic - spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiego rzędu spalania mogę się spodziewać w tym modelu? Najbardziej interesuje mnie cykl miejski.

Opublikowano

Manual w warszawskich korkach >= 10 l

W zimę więcej

Tip jeszcze więcej :kox::naughty:

Opublikowano

W mieście A6 12-14l/100km - znajomy ma w tiptroniku 2.5TDI

Opublikowano

Manual w warszawskich korkach >= 10 l

W zimę więcej

Tip jeszcze więcej :kox::naughty:

Mi manual kolo 11 pali w miescie.

Przypuszczam,ze tip podobnie. +0.5L

Na trasie od 7 do 9,tu powinno byc to samo.

Opublikowano

U mnie z tym że AKN w B5 palił 11 w wawce i j**any nie jechał jak na takie spalanie.

Opublikowano

Kolego przy spokojnej jeździe musisz liczyć się 11.5l po mieście

Opublikowano

Średnie spalanie z przejazdu (z pierwszego FiS-a) może się wahać od 10 do 14,5/100 choć pamiętam taki korek, w którym i 16 po dotarciu do celu pokazało. Skolei średnie z drugiego FIS-a (czyli całej jazdy) przy w średnio spokojnej jeździe wychodzi 11,5 - 12. Tylko musisz tiptronicowi "nieco" w tym pomagać ręcznie wymuszając mu wcześniejsza zmianę biegu - zwłaszcza z 2 na 3 i z 3 na 4, bo wychodzi na to, że on by najchętniej powyżej 2000 rpm utrzymywał.

Wadą tipa jest też to, że 5 wrzuca dopiero przy 80km/h.

Opublikowano

...........Tylko musisz tiptronicowi "nieco" w tym pomagać ręcznie wymuszając mu wcześniejsza zmianę biegu - zwłaszcza z 2 na 3 i z 3 na 4, bo wychodzi na to, że on by najchętniej powyżej 2000 rpm utrzymywał.

:blink:

równie dobrze możesz napisać ,że lubi :wink4: dopiero przy 4300 rpm zmieniać bieg, :shocked:, przecież to jest uwarunkowane jak dynamicznie lub spokojnie jedziesz ,jak spokojnie pojedziesz to i przy 1500 rpm zmieni bieg na wyższy

chyba tylko w B6 :gwizdanie:, w B5 potrafi już w okolicach 70 km/h bieg zmienić z 4 na 5

Sorki za OT.

Spalanie bardzo :pleasantry: ekonomiczne miasto 12-13,trasa 9-10 :wink4: :>. Co prawda nie w B6 tylko w B5 :wink4:.

Opublikowano

Spalanie bardzo :pleasantry: ekonomiczne miasto 12-13,trasa 9-10 :wink4: :>. Co prawda nie w B6 tylko w B5 :wink4:.

quotro w tipie producent podaje chyba cos okolo 13 wiec 12l w korkach mozliwe tylko gdy auto sie czesciowo pcha :) . Bez zabawy w ekotechniki 100% miasto i h szczytowe, trasy do 10km - obstawiam 14L a 15 zima

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

mi w mieście wychodzi 11 mam pita :) 180 koników przed wymianą wałków i tłoka było to 15 nawet 17 literków :confused4:

Opublikowano

Przy omijaniu korków 9-10L trzeba liczyć :rolleyes: O miejskich korkach nie mówie bo wszystko zależy jakie miasto i w jakich godzinach się jeździ.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

:blink:

równie dobrze możesz napisać ,że lubi :wink4: dopiero przy 4300 rpm zmieniać bieg, :shocked:, przecież to jest uwarunkowane jak dynamicznie lub spokojnie jedziesz ,jak spokojnie pojedziesz to i przy 1500 rpm zmieni bieg na wyższy

Owszem, ale tylko przy wyższych biegach (powyżej 3) i to pod warunkiem, że toczysz się (zdejmujesz nogę z gazu) a nie rozpędzasz się

chyba tylko w B6 :gwizdanie:, w B5 potrafi już w okolicach 70 km/h bieg zmienić z 4 na 5

Jak wyżej - pod warunkiem, że zdejmujesz nogę z gazu - ale jeśli nawet przy 75km/h trochę zaczniesz go dodawać - zredukuje do 4.

Opublikowano

.......pod warunkiem, że zdejmujesz nogę z gazu - ale jeśli nawet przy 75km/h trochę zaczniesz go dodawać - zredukuje do 4.

czasem mnie zaskakuje i powoli na 5 się zbiera bez redukcji-zależy jak się mu do "pieca przyłoży" :wink4:

Opublikowano

Jeżdżę 2.5tip ponad 2 lata, miasto i trasa i nigdy mi nie spalił powyżej 10. Nawet w korkach miejskich :)

Opublikowano

u mnie w B5 manual, bez Q, ''w koło komina'' mieszkam 5 km od miasta, a Radom przez remonty czesto ma zatwardzenie, na kompie 8/8.5.

cała trasa Polska /Anglia 4 osoby, bez oszczedzania na kompie 6.3,

przed chipem paliło więcej.

pozdro

Opublikowano

Jeżdżę 2.5tip ponad 2 lata, miasto i trasa i nigdy mi nie spalił powyżej 10. Nawet w korkach miejskich :)

Pojeździj sobie po Warszawie (i to nie po odcinkach bezkolizyjnych - tylko tych ze światłami), zobaczysz ile Ci spali. Ten silnik w zestawieniu z tipem ma tę samą przypadłość co w 2.7 BiT w eSie - światła i korki wykańczają Ci kieszeń.

Jeśli chodzi o koszty - w porównianiu ze zmodzonym AVF-em ten silnik to pomyłka.

Opublikowano

To dlaczego dalej jeździsz 2.5 a nie avfem?

Opublikowano

Bo rozrząd zrobiłem.:D

I z 1.9 to same golasy po przejściach się trafiają :tongue4:

Opublikowano

Bo rozrząd zrobiłem.:D

Czyli co? Czekałeś do tych 160-180 tysi czy wymieniłeś wcześniej? :decayed:

(...)

Jeśli chodzi o koszty - w porównianiu ze zmodzonym AVF-em ten silnik to pomyłka.

Tyle razy powtarzałem, że ten silnik nie nadaje się do miasta :naughty:

Ale na hajłejach jest :kox:

Opublikowano

I brzmienie niczym v8 :kox: