Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BFB] FORGE FMDVSPLTR - dyskusja o hybrydzie bov/dv

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany od kąd obejrzałem fast and furious zawsze chciałem mieć to szpanerskie pssss pod maską swojego auta. Zwykłe bov'y wychodza różnie w naszych audi, jedni sa zadowoleni inni z kolei odradzają, ale forge ma w ofercie hybrydę. Co o tym myslicie? Soft planuję zrobić za jakieś max 2 miesiące a do tego czasu chciałbym zainstalować FORGE FMDVSPLTR. Jakie są wasze opinie na temat tego zaworu, może ktoś ma/miał poleca bądź nie, proszę o opinie. Wiem że zawór da tylko efekty dźwiękowe ale o to chodzi :naughty:

Opis Produktu ze strony sklepu gdzie można go kupić.

Zawór o unikalnej konstrukcji - atmosferyczno-recyrkulacyjny. Został on zaprojektowany dla silników grupy VAG 1.8T. Zapewnia on odgłos upuszczanego powietrza, a dzięki idealnie dobranej proporcji powietrza powracającego do obiegu nie powoduje żadnych błędów ECU.

Opublikowano

nie powoduje żadnych błędów ECU.

Może i błędów nie powoduje ale za to zakłuca pracę silnika co za tym idzie zmniejsza osiągi i zwiększa spalanie.

Myśle że jak by przebudował układ dolotowy i przepływke przeniósł w inne miejsce to by i zwykły bov móg być w 1.8T i nic złego by się nie działo :gwizdanie:[br]Dopisany: 15 Czerwiec 2011, 20:27_________________________________________________Może i zły przykład ale zobaczcie że bov jest przed przepływką :mysli:

971372059c5e955a.jpg

Opublikowano

Co o tym myslicie?

FORGE FMCL007P - 390 zł

FORGE FMBSPLTR - 560 zł

170 zł za dodatkowe syczenie z pod machy ? :decayed: Chyba wolałbym doinwestować w stożek gąbkowy.

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie rozważam montaż tipa i stożka. W cenie splittera + niewielka dopłata będzie tip+stożek+nowe dv 710n:)

Opublikowano

splitter

eu3w9.jpg

działa w taki sposób,że część powietrza wraca w obieg,a część jest wypuszczana w atmosferę powodując efekt dźwiękowy- miałem osobiście styczność ze splitterem nic w aucie się nie działo,pod względem spalania-ciężko było coś powiedzieć,bo właściciel miał auto zmodzone i ciężką nogę-więc nie wiadomo,ale obroty były równe,żadnych błędów,czy zakłóceń pracy silnika,na pewno nie zmniejszał mocy auta,bo działał jak standardowa DV,z tym,że miała małą dziurę z boku-sam nawet eksperymentowałem ze "splitterem",a raczej coś na jego wzór

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=90126.0;highlight=splitter

Opublikowano

nie powoduje żadnych błędów ECU.

Może i błędów nie powoduje ale za to zakłuca pracę silnika co za tym idzie zmniejsza osiągi i zwiększa spalanie.

Myśle że jak by przebudował układ dolotowy i przepływke przeniósł w inne miejsce to by i zwykły bov móg być w 1.8T i nic złego by się nie działo :gwizdanie:[br]Dopisany: 15 Czerwiec 2011, 20:27_________________________________________________Może i zły przykład ale zobaczcie że bov jest przed przepływką :mysli:

971372059c5e955a.jpg

Myśle że ktoś dobrze nad tym pomyslał poniewaz przepływka mierzy powietrze zassane przez co czasy wtryskow są dobierane do ilosci zassanego powietrza. BOV jest w tym przypadku dobrze zamontowany poniewaz powietrze wypuszczane w atmosfere nie jest mierzone przez przeplywke. Tak jak u nas w naszych 1.8 T przeplywka jest przed turbo i zamontowanie BOVA przed nim by bylo bez sensu natomias montaz za turbem by powodowało upust do atmosfery zmierzonego powietrza gdzie mieszanka paliwa do powietrza by byla nieproporcjonalna inaczej bogata i by sie podlewał silnik :gwizdanie:. Przynajmniej ja to tak widze :) . Ciekaw jestem co by sie stało jakby tak przeplywke zamontowac przed przeustnica co by sie dzialo z ukladem jak by na to reagował ECU.
Opublikowano

natomias montaz za turbem by powodowało upust do atmosfery zmierzonego powietrza gdzie mieszanka paliwa do powietrza by byla nieproporcjonalna inaczej bogata i by sie podlewał silnik

tak właśnie się BOVa w B5 montuje i działa-przepływka mierzy powietrze zassane przez turbo,potem turbo to powietrze kompresuje i wtłacza do silnika,a po odjęciu gazu-podciśnienie,jakie wytwarza się w silniku -otwiera BOVa i wypuszcza powietrze w Atmosferę-nic nie zakłóca pracy przepływki,bo upuszcza powietrze już zmierzone,które było potrzebne do ustalenia dawki paliwa,przy normalnej Dv-to powietrze wraca w obieg,ale do dolotu za przepływką,więc też to już nie ma wpływu na ustalanie mieszanki[br]Dopisany: 16 Czerwiec 2011, 22:52_________________________________________________http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=95398.0

już prowadziliśmy taką dyskusję :wink4:

Opublikowano

Więc sorka jak powielam ;). Ale nurtuje mnie jedna rzecz. Czy ktos eksperymentował z przepływką zeby ja zamontowac w inne miejsce ??

Opublikowano

Wlasnie rozważam montaż tipa i stożka.

jak założysz Tipa + stożek to zaden splitter nie bedzie ci potrzebny , z seryjnej DV-ki jest dobre jebniecie :good:

Opublikowano

Czy ktos eksperymentował z przepływką zeby ja zamontowac w inne miejsce ??

owiem Ci,ze miejsce jak na zdjęciu ,które grzes1150 wkleił-jest całkiem interesujące :mysli:
Opublikowano

ciekawe jak długo taka przepływka pożyje, poza tym silnik z foty powyżej nie jest raczej na seryjnym sterowniku

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie rozważam montaż tipa i stożka.

jak założysz Tipa + stożek to zaden splitter nie bedzie ci potrzebny , z seryjnej DV-ki jest dobre jebniecie :good:

Właśnie zbieram info na ten temat. Słuchałem jak stożek na seryjnej dv wali i jest na prawde dobrze:)

Ze splitera nie będzie żadnego pożytku oprócz syczenia a skoro upuszcza powietrze do atmosfery to cholera czy auto troche nie ucierpi nie sprawności. Niby nikt nie narzeka ale zawsze jest ta niepewność. Stożek podniesie sprawność silnika i da to pieprzone pssst praktycznie w tej samej cenie co splitter a do tego bedzie slychac turbo jak sie wkreca:)

Kwestia jeszcze przemyslenia ale jestem juz chyba blizej montazu stozka z tipem niz splitera

Opublikowano

Co do zdjecia to zauważcie że to nie jest seryjny silnik. Dla modzonego silnika tworzy sie nowe mapy i mozna cuda wianki robić, kombinować, tworzyć ale i tak najważniejsze strojenie.

Ja w życiu bym nie wsadził żadnego "psykacza" bo jest to wkurwiające na dłuższą metę a i tak nigdy nie uda nam sie uzyskać dźwięku takiego jak w STI czy EVO a wszyscy o takim czym marzą i myślą że jak silnik będzie psykał to laską na chodniku sukienki będzie podwiewać i kisiel będzie płynął.

Mój kumpel ma AGU i ma properfecta psykającego. Jeździ na tym juz sporo czasu i nic sie nie dzieje złego z silnikiem. Był u Rogala na diagnostyce przed softem i czeka na strojenie. Ale dźwięk jest taki nijaki. Jak pierd do niczego nie podobny. Fakt że głośny ale jakiś dziwny.

Opublikowano
  • Autor

Ja lada chwila będę robił program, ale przed tym chcę zrobić dolot i IC. Rogal mówił że jak będzie trzeba to BOV'a tez ogarnie bez problemu, kwestia tylko czy jest sens wywalać szmal skoro stożek i tip dadzą mniej więcej podobny efekt. Wiadomo że stozek z tipem nie pierdolnie tak jak pełny bov ale mnie na takim okropnym sapaniu nie zalezy. Niech sobie sapie powiedzmy "na pół gwizdka" a to już sam stożek powinien zrobić.

Opublikowano

Co do zdjecia to zauważcie że to nie jest seryjny silnik. Dla modzonego silnika tworzy sie nowe mapy i mozna cuda wianki robić, kombinować, tworzyć ale i tak najważniejsze strojenie.

Ja w życiu bym nie wsadził żadnego "psykacza" bo jest to wkurwiające na dłuższą metę a i tak nigdy nie uda nam sie uzyskać dźwięku takiego jak w STI czy EVO a wszyscy o takim czym marzą i myślą że jak silnik będzie psykał to laską na chodniku sukienki będzie podwiewać i kisiel będzie płynął.

Mój kumpel ma AGU i ma properfecta psykającego. Jeździ na tym juz sporo czasu i nic sie nie dzieje złego z silnikiem. Był u Rogala na diagnostyce przed softem i czeka na strojenie. Ale dźwięk jest taki nijaki. Jak pierd do niczego nie podobny. Fakt że głośny ale jakiś dziwny.

:good: To już jepiej sobie zmienić auto na WRX STI :evil:

Opublikowano

Wiadomo że stozek z tipem nie pierdolnie tak jak pełny bov ale mnie na takim okropnym sapaniu nie zalezy. Niech sobie sapie powiedzmy "na pół gwizdka" a to już sam stożek powinien zrobić.

no to byś sie zdziwił bo jebniecie jest takie ,ze baby spierdalaja w krzaki z chodnika. znam to z autopsji po 1.8T :cool1:[br]Dopisany: 17 Czerwiec 2011, 14:42_________________________________________________A z 1bara to juz w ogóle :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Ale co na zwykłej DV ? Jutro odbieram 710 z TT 225hp (profilaktyczna wymiana) do tego po sofcie zwiększy się boost wiec wiec z tego co piszesz bedzie dobrze sapało:)

Wychodzi na to ze forge'a jednak odpuszcze...

Opublikowano

Ale co na zwykłej DV ? Jutro odbieram 710 z TT 225hp (profilaktyczna wymiana) do tego po sofcie zwiększy się boost wiec wiec z tego co piszesz bedzie dobrze sapało:)

Wychodzi na to ze forge'a jednak odpuszcze...

Tak , na zwykłej DV bedzie ok

BTW od jakiegoś czasu DV-ki czy to z wersji 150KM 180KM 225KM niczym sie nie różnią :cool1:

Opublikowano
  • Autor

heh dobrze wiedzieć, jak zamawiałem to człowiek powiedzial że pasuje do wielu aut/wersji...

Opublikowano

heh dobrze wiedzieć, jak zamawiałem to człowiek powiedzial że pasuje do wielu aut/wersji...

no to dobrze ci powiedział