Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Wymiana pompy wtryskowej 1.9 TDI 1z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy przy wymianie lub wyjęciu pompy trzeba ją w jakiś sposób regulować ?

Czy wystarczy wrzucić drugą pompę, założyć zębatkę i wszystko powinno być si.

Sprawa oczywista regulacja kąta wtrysku.

Przez co oprócz paliwa pompa może nie podawać paliwa na filtr ?

Opublikowano

Przez co oprócz paliwa pompa może nie podawać paliwa na filtr ?

Możesz jaśniej ?

Chyba pomyliłeś kierunek przepływu paliwa - najpierw filtr a potem pompa.

Opublikowano

Musisz ustawic cały rozrzad z pompą na znakach,po tym zabiegu odpalasz ,nagrzewasz silnik i korygujesz kąt wtrysku. :hi:

Opublikowano
  • Autor

Musisz ustawic cały rozrzad z pompą na znakach,po tym zabiegu odpalasz ,nagrzewasz silnik i korygujesz kąt wtrysku. :hi:

miałem ustawione na swoich znakach, jak mam teraz to zrobić skoro pompa się nie raz obróciła, a chyba nie powinna!

Jeżeli było by tak jak mówisz to myślę że pompa i tak by dawała ciśnienie, ale nie daje.

Chodzi o to że paliwa nie ma w wężykach, bo pompa nie ssie.

Wiem że to przez karygodny błąd tj. nie zabezpieczenie pompy przy zakładaniu paska.

Wcześniej była ok tyle że ciekła, uszczelniłem, wrzuciłem i nie podaje paliwa.

Mam drugą pompę ale jestem zmęczony tematem ;( straszna kara mnie spotkała.

Wiem że nie mogę jej wrzucić o tak se po przecież nie wiadomo jakie ustawienie miała w tamtym aucie, moje znaki mi się nie pokryją.

Co zrobić ?

Jak ustawić pompę by pasowała do moich znaków ?

przecież ludzie cały czas wymieniają pompy :confused4:

Opublikowano

W jakim sensie znaki sie nie pokryja? Nie za bardzo rozumiem o oc Ci chodzi. Zanki musza sie pokryc obojetnie jaka pompe wrzucisz. W 1Z kat wyprzedenia reguluje sie cala pompa a nie kolem pasowym pompy. Wkladaj pompe, ustaw na znaki i wyreguluj potem kat wyprzedzenia i musi byc dobrze :good:

Opublikowano

nie chodzi o sekcje pompy?,mozesz miec zle ustawiony tzn pompa nie byla zablokowana i musisz kminic teraz,musi kapac z 1 i 3 wtrysku a nie 2 i 4.

Opublikowano
  • Autor

W jakim sensie znaki sie nie pokryja? Nie za bardzo rozumiem o oc Ci chodzi. Zanki musza sie pokryc obojetnie jaka pompe wrzucisz. W 1Z kat wyprzedenia reguluje sie cala pompa a nie kolem pasowym pompy. Wkladaj pompe, ustaw na znaki i wyreguluj potem kat wyprzedzenia i musi byc dobrze :good:

no to po co trzeba blokować pompę skoro to bez różnicy, pompa się musi zgrać z rozrządem bo inaczej jak dawka paliwa ma trafić w sów sprężania, obawiam się że jak wrzucę drugą pompę to będzie kibel, bo nawet teraz jak założe kółko będe musiał nim obrócić na swój znak i będzie ta sama historia co z obecną pompą.

nie chodzi o sekcje pompy?,mozesz miec zle ustawiony tzn pompa nie byla zablokowana i musisz kminic teraz,musi kapac z 1 i 3 wtrysku a nie 2 i 4.

no kolega coś kojarzy ale skąd mam wiedzieć kiedy pompa jest dobrym miejscu, jak to ustawić

To najwyzej jak nie bedzie chcial odpalic to obrocisz kolko i powinno byc ok

kółko od pompy obrócić ale jak ? w którą stronę i o ile mam rozbierać rozrząd 100 razy żeby to wyczuć..

pompa jest na moim znaku tyle że nie daje paliwa !

sory że namieszałem ale podniecony jestem tą całą sprawą moja niunia cierpi ;(

Opublikowano

Z tego co sie orientuje to w 1Z siedzi pompa VP37 a tam jest tylko jeden tlokorozdzielacz i cztery krzywki na tarczy, wiec na jeden obrot kolka przypadaja 4 cykle wtrysku. Takze pompe mozesz zblokowac tylko w jeden pozycji i zawsze bedzie dawkowac 1-3-4-2. Skoro nie podaje paliwa to problem jest innego typu

Opublikowano
  • Autor

Czyli jak wrzucę 2 pompę i założę koło na klin, i ustawię pompę na znak po czym ją zblokuje, powinno być si ?

Czy jak założę koło i nim poruszę coś przestawię i 2 pompa będzie skapiszonowana.

Opublikowano

Wlasnie po to jest ten klin na kole ze mozesz kolo zalozyc tylko w jednej pozycji. Zablokuj wtedy na znakach i bedzie :good: Powinien zapalic. Ewentualnie mala regulacja pompą w lewo lub prawo.

A co rozumiesz piszac ze nie daje paliwa? Nie podaje na cylinder czy wogole nie ciagnie z filtra? Na powrot daje?

Opublikowano

na spokojnie zrob tak przez strzykawke wlej rope do pompy zapnij rozrzad odkrec rurki powinno kapac na 1 i 3 wtrysk.Jak nie ciagnie to cos innego,albo bardzo silne zapowietrzenie.

Opublikowano

Proponowal bym sprawdzic rowniez N109 czy jest sprawny i czy ma zasilanie

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie po to jest ten klin na kole ze mozesz kolo zalozyc tylko w jednej pozycji. Zablokuj wtedy na znakach i bedzie :good: Powinien zapalic. Ewentualnie mala regulacja pompą w lewo lub prawo.

A co rozumiesz piszac ze nie daje paliwa? Nie podaje na cylinder czy wogole nie ciagnie z filtra? Na powrot daje?

Właśnie tak mam ustalony znak, jak wsadzisz blokadę pompy jest idealnie na znaku, mechanik tak zrobił kreskę przy wymianie paska. Co rozumiesz przez mała regulację pompą w lewo lub prawo ?

Teraz na tej pompie nie ssie paliwa, sprawdzałem i normalnie sam wciągam wachę z filtra a pompa nic ! A

A właśnie jak sprawdzić n 109 na krótko ? Bo to przecież zawór odcinający wachę.

na spokojnie zrob tak przez strzykawke wlej rope do pompy zapnij rozrzad odkrec rurki powinno kapac na 1 i 3 wtrysk.Jak nie ciagnie to cos innego,albo bardzo silne zapowietrzenie.

Nie będe kręcił bo zajadę akumulator, próbowałem wystarczająco dużo razy nie raz miałem zapowietrzony układ bo mam nieszczelność w układzie jak stawiam z tyłem auta w dół wacha cofa mi się do baku ale to nie istotne, podkreślam tylko że w materii zapowietrzenia wiem co jest co.

Opublikowano

widze ze chyba pierwszy raz wymieniasz,nie musisz krecic rozrzadem wlej do pompy paliwo na max i odkrec rurki przy pompie zobacz z ktorych bedzie sie saczy/kapac.

Opublikowano
  • Autor

widze ze chyba pierwszy raz wymieniasz,nie musisz krecic rozrzadem wlej do pompy paliwo na max i odkrec rurki przy pompie zobacz z ktorych bedzie sie saczy/kapac.

nie bardzo rozumiem co mi to da, możesz napisać więcej szczegółów ?
Opublikowano

czy masz dobrze ustawiona pompe,przysun jeszcze na max pompe do glowicy,moze byc kat wtrysku daleko w przeszlosci.

Opublikowano

Pompy inaczej nie ustawi jak tylko w jednej pozycji

.

Co rozumiesz przez mała regulację pompą w lewo lub prawo ?

Jak masz mocno wymeczony silnik i pompe to czasem trzeba mu troche przyspieszyc wtrysk

N109 wykrec podlacz pod 12V i zobaczysz czy sie podnosi czy nie.

Na powrot tez nie daje paliwa?

Opublikowano

Pompy inaczej nie ustawi jak tylko w jednej pozycji

.

Co rozumiesz przez mała regulację pompą w lewo lub prawo ?

Jak masz mocno wymeczony silnik i pompe to czasem trzeba mu troche przyspieszyc wtrysk

N108 wykrec podlacz pod 12V i zobaczysz czy sie podnosi czy nie.

Na powrot tez nie daje paliwa?

Wszystko trzeba sprawdzic.

Opublikowano

Ale tej pompy inaczej nie ustawisz. Jest tylko jedna pozycja i nie ma opcji kombinowania z jakimis sekcjami.

Opublikowano
  • Autor

Mogę przesunąć pompę do szyby i zwiększyć kąt wtrysku, ale jak to się ma do tego że nie ssie. ?

Powinno raczej zle ssać, w złym momencie przez co nie przepalało by mieszanki - kopcenie na czarno i zamulenie.

Sprawdzę n 108 ale on jest raczej ok bo do wczoraj działał bez zarzutu, już z nim kiedyś wojowałem i objawem był klekot jak w ursusie.

Pod co go najlepiej podpiąć by nie przepalić?

to n109 czy n108 ?