Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Terkotanie silnika po odpaleniu przez 2 sek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam dużo pisało na forum o stukach z tyłu silnika,dziwnym dzwięku ,terkotaniu itd. przyczyną tego miał być uszkodzony wariator-nastawnik-koło zmiennych faz rozrządu ,lub elektrozawór wysokiego ciśnienia oleju .W moim audiku klekotało na rozgrzanym silniku cały czas wymieniłem wariator i elektrozawór był spokój wszystko hulało zrobiłem ok 2000 km i zaczyna terkotać po odpaleniu z rana przez ok 2 sek potem już chodzi normalnie ,co doradzicie w tym temacie czytałem na forum że jak stuka z rana to na bank wariator nie wiem co mam robić

Opublikowano

Nie wiem jak w ALT ale w 1.8T do stuków w tylnej części silnika przyczynia się również niskie ciśnienie oleju (przytkany smok pompy).

Opublikowano

witam dużo pisało na forum o stukach z tyłu silnika,dziwnym dzwięku ,terkotaniu itd. przyczyną tego miał być uszkodzony wariator-nastawnik-koło zmiennych faz rozrządu ,lub elektrozawór wysokiego ciśnienia oleju .W moim audiku klekotało na rozgrzanym silniku cały czas wymieniłem wariator i elektrozawór był spokój wszystko hulało zrobiłem ok 2000 km i zaczyna terkotać po odpaleniu z rana przez ok 2 sek potem już chodzi normalnie ,co doradzicie w tym temacie czytałem na forum że jak stuka z rana to na bank wariator nie wiem co mam robić

mi tez klekocze przy odpaleniu bo dlugim postoju przez 2 sek ale sobie tym d...y nie zawracam

Opublikowano

To normalne. Przez noc czy po dłuższym postoju cały olej spływa do miski olejowej i jak go odpalasz to zanim pompa wpompuje olej do góry własnie przez 1,5-2sek będzie słychać takie klekotanie.

Opublikowano

To normalne. Przez noc czy po dłuższym postoju cały olej spływa do miski olejowej i jak go odpalasz to zanim pompa wpompuje olej do góry własnie przez 1,5-2sek będzie słychać takie klekotanie.

akurat nie jest to normalne, moj kolega ma takie samo auto jak moje z tym silnikiem i nie klekocze jemu

Opublikowano

jaki olej masz obecnie zalany?? bo czasami dzieje sie tak, po zmianie oleju na gestrzy;)

Opublikowano

jaki olej masz obecnie zalany?? bo czasami dzieje sie tak, po zmianie oleju na gestrzy;)

5w40 na 5w50 tez tak bylo

Opublikowano

akurat nie jest to normalne, moj kolega ma takie samo auto jak moje z tym silnikiem i nie klekocze jemu

To jest normalne. Polecam lektury:

Sam naprawiam - Diagnozowanie szklanek

Tematy z FAQ:

Dzwonienie, wymiana „szklanek”

Klekotanie w silniku

-Klekotanie w silniku 2

Opublikowano

To jest normalne. Polecam lektury:

Sam naprawiam - Diagnozowanie szklanek

Tematy z FAQ:

Dzwonienie, wymiana „szklanek”

Klekotanie w silniku

-Klekotanie w silniku 2

w naszym silniku to nie sa szklanki

Opublikowano
  • Autor

mialem mobil 10w40 teraz mam valwoline 10w40 to chyba nie możliwe żeby wariator wyrobił się przez 2000km .grzes1150 powiedz coś więcej o tym przytkanym smoku pompy.

Opublikowano

mi sie to pojawilo jak zmienilem olej z 5w30 na 5w40 za 9 dni bede w Pl i spowrotem wracam na 5w30 mobila1

Opublikowano
  • Autor

ja mam 127000 przebiegu jaki powinienem lac 10w czy 5w?

Opublikowano

ja mam 140tysiecy i spowrotem wracam na 5w30

Opublikowano

ja mam 127000 przebiegu jaki powinienem lac 10w czy 5w?

Myślę, że dobrą praktyką jest stosowanie oleju, który jest przeznaczony pod dany typ silnika. W przypadku ALT jest 5W30 o specyfikacji VW 504 00/507 00 :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Rafal L napisz jak zmienisz olej czy pomogło pzdr

Opublikowano

Ja Ci odpowiem, że na tę przypadłość pomoże 5W30...z autopsji...

Opublikowano
  • Autor

obyś miał rację dzięki pzdr

Opublikowano

Nie byłbym tego taki pewien, ją mam zalany 5w30 i u mnie terkota, trzeba odżałować kupić ten pie... i wymienić

Sent from my Desire HD using Tapatalk

Opublikowano

Nie byłbym tego taki pewien, ją mam zalany 5w30 i u mnie terkota, trzeba odżałować kupić ten pie... i wymienić

Sent from my Desire HD using Tapatalk

zadna wymiana oleju juz nie pomoze tam gdzie zaczelo terkotac nie ludzcie sie

Opublikowano

obadamy zobaczymy :D