addassko Opublikowano 14 Lipca 2011 Opublikowano 14 Lipca 2011 witam, wczoraj przy wymianie świec zauważyłem drobny wyciek z uszcelki pokrywy zaworów do jedenej ze świec - pozostałe suchutko i stad moje pytanie: czy wymiana tej uszczelki to jakiś problematyczny temat?? (uszczelke juz zakupilem w IC) i z jaką siłą okręcić później śruby na pokrywie? na wyczucie czy kluczem dynanometrycznym? jesli kluczem dyn... to z jaka siła?
paput Opublikowano 14 Lipca 2011 Opublikowano 14 Lipca 2011 witam, wczoraj przy wymianie świec zauważyłem drobny wyciek z uszcelki pokrywy zaworów do jedenej ze świec - pozostałe suchutko i stad moje pytanie: czy wymiana tej uszczelki to jakiś problematyczny temat?? (uszczelke juz zakupilem w IC) i z jaką siłą okręcić później śruby na pokrywie? na wyczucie czy kluczem dynanometrycznym? jesli kluczem dyn... to z jaka siła? nie wiem jak to jest w ALT ale zazwyczaj z wymianą uszczelki pod tzw klawiaturą nie ma problemuśruby dokręca się sie siła nie większą niż tak jakbyś dokręcał śrubokretem, któraś ze srub może nie wytrzymać jeśli założysz grzechotkę i dosyc mocno dokręcisz. MI to się kiedyś w pierwszym moim aucie zdarzyło
Onkel Opublikowano 14 Lipca 2011 Opublikowano 14 Lipca 2011 Ja jak wymieniałem w A3 8L to po przyłożeniu uszczelki do pokrywy, na dolnej części uszczelki ta co przywiera do głowicy robiłem 6-8 kropek silikonem np. takim jak pod miskę olejową się stosuje, żeby uszczelka sie nie przesunełą podczas montażu. I zawsze wszystko było oki.
ryszard1961 Opublikowano 14 Lipca 2011 Opublikowano 14 Lipca 2011 wymiana jest bardzo prosta a dokręcasz na wyczucie
mas0n Opublikowano 14 Lipca 2011 Opublikowano 14 Lipca 2011 Dorzucę swoje "trzy grosze" 10Nm, z "Sam naprawiam":
addassko Opublikowano 14 Lipca 2011 Autor Opublikowano 14 Lipca 2011 no dziekuje za rady i pomoc po weekendzie bede sie za to zabieral to dam Wam znaka co i jak :) mas0n ale te 10Nm tyczy sie tez silnika ALT w B6-ce ??
mas0n Opublikowano 15 Lipca 2011 Opublikowano 15 Lipca 2011 Książka dotyczy B5, ale podejrzewam że akurat osłone u Ciebie trzeba też tak dokręcać. Uszczelki nie powinno się mocno dociskać
addassko Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Opublikowano 15 Lipca 2011 no wlasnie wiem z ta uszczelka kapa dlatego wolalem dopytac
v_dawid187_v Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 jak bd dokrecal to sprawdz sobie kolejnosc srub coby pokrywa nie dostala naprezen a uszczelka dobrze przylgnela
addassko Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2011 zrobione wymienione spoko myslalem ze bedzie gorzej ale luuuz
v_dawid187_v Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 foto od dokrecania srub glowicy mniej wiecej tak samo dokrecac pokrywe moment 10 Nm (do takiego momentu nie potrzeba klucza dyn. )
addassko Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2011 szkoda ze teraz dopiero to dodales ale lepiej pozno niz wcale :)
uris Opublikowano 1 Września 2011 Opublikowano 1 Września 2011 Panowie jaki jest koszt tej uszczelki ?
addassko Opublikowano 1 Września 2011 Autor Opublikowano 1 Września 2011 Panowie jaki jest koszt tej uszczelki ? okolo 130zl w IC
addassko Opublikowano 1 Września 2011 Autor Opublikowano 1 Września 2011 Dzięki za info,w ASO 95zl zapłaciłem no widzisz w aso taniej :)
dalton000 Opublikowano 13 Maja 2012 Opublikowano 13 Maja 2012 a jak smarujemy siliconem cala uszczelke czy wybrane miejsca? (koszt uszczelki 55 zl Reinz)zamiast silikonu kupilem mase uszczelniajaca (ELRING DIRKO) podobno rewelka
pioteros Opublikowano 13 Maja 2012 Opublikowano 13 Maja 2012 na zalamaniach uszczelki z reguly, w rogach/kantach
Arkan187 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Panowie mam takie pytanko jaka uszczelka znajduje sie pod uszczelka pokrywy zaworów, gdyż przy wymienie swiec zauważyłem w nich olej i wyglada to tak jak by pocił sie z tej drugiej uszczelki.
Rekomendowane odpowiedzi