wrclaguna Opublikowano 15 Lipca 2011 Opublikowano 15 Lipca 2011 DEMONTAZ TYLNEGO ZDERZAKA oraz DYFUZORA http://www.oemepc.com/audi/part_single/catalog/au/markt/RDW/modell/A4/year/2015/drive_standart/736/hg_ug/807/subcategory/807055/part_id/703359/lang/o#sec_11 Co bedziemy potrzebowac : - Srubokret - Klucz torx 20 - Grzechotke oraz klucz dlugi nasadowy 10 Na poczatek otwieramy boczne schowki z jednej i drugiej strony auta. Mamy wtedy dostep do mocowan lamp oraz srub trzymajacych zderzak . Z obydwoch stron w bagazniku odciagamy gumowe zaslepki . Tam znajduja nakretki 10mm , ktore odrecamy dluga nasadka . Po odreceniu dwoch srub mocujacych zderzak odkrecamy mocowanie tylnych bocznych lamp Bierzemy srubokret i delikatnie popuszczamy . Jezeli nasz samochod wyposazony jest w System parctronic to musimy tez odlaczyc wiazke . W tym celu wypinamy kostke ze sterownika i odlaczamy. Teraz musimy zdjac jeszcze boczne tylne lampy i odpiac wtyki z nich Po wyciagnieciu lamp odkrecamy boczne 3 sruby torx 20 w obydwoch tylnych nadkolach oraz srub zabezpieczajacych mocowanie zderzaka . Po odkreceniu i wyciagnieciu z mocowan odbezpieczamy gume i wyciagamy wiazke parctronic z tylnego pasa auta . W zasadzie mamy zdjety zderzak Jeszcze pozostanie nam zdjecie tylnej dokladki ( dyfuzora ) jak ktos ma np. uszkodzony albo bedzie chcial zmienic Oczywiscie wszystko skladamy w odwrotnej kolejnosci Milej zabawy :gwizdanie:
Gibons Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 Mam pytanie przy parktroniku są takie gumki/uszczelki. One są klejone ? czy tylko dociskane czujnikiem ? chce zmienić zderzak ni nie wiem czy mam zamawiać nowe bo te się zniszczą przy wyciąganiu (nie odkleją) czy to tylko są że tak powiem dociskane?
sysek27 Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 Mam pytanie przy parktroniku są takie gumki/uszczelki. One są klejone ? czy tylko dociskane czujnikiem ? chce zmienić zderzak ni nie wiem czy mam zamawiać nowe bo te się zniszczą przy wyciąganiu (nie odkleją) czy to tylko są że tak powiem dociskane? Te gumki są nakładane na czujnik i później tak jak piszesz czujnik je dociska do zderzaka więc jak te co kupiłeś są już czarne to nie musisz kupować nowych, ale jeśli kupiłeś zderzak np. szary to te gumki też będą szare ja zamawiałem do mnie czarne gumki coś koło 1,20zł/szt. ASO:wink:
Gibons Opublikowano 13 Listopada 2013 Opublikowano 13 Listopada 2013 Ja mam przy swoim już czarne więc je tylko przełożę skoro mówisz że nie są klejone. Dzięki za info ---------- Post dopisany 13-11-2013 at 21:52 ---------- Poprzedni post napisany 12-11-2013 at 22:24 ---------- Mam jeszcze jedno pytanie bo w tym tygodniu prawdopodobnie jutro będę brał się za wymianę zderzaka. Co z czujnikami od Side Assist ? jakieś wskazówki żebym czegoś nie doje*** ? można je rozłączyć czy wyciągnąć w całości ? trzeba to potem kalibrować ? będę wdzięczny za wskazówki w tym temacie.
wrclaguna Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Opublikowano 14 Listopada 2013 wg .ELSA to : Kiedy należy kalibrować system? Sytuacje, w których konieczna jest kalibracja asystenta kontroli toru jazdy: W pamięci usterek sterownika asystenta zmiany toru jazdy lub sterownika 2 asystenta zmiany toru jazdy zapisana jest usterka lub nieprawidłowe Nastawy podstawowe / adaptacja-. - Sterownik asystenta zmiany toru jazdy lub sterownik 2 asystenta zmiany toru jazdy , albo oba sterowniki zostały wymienione. - Uszkodzenie tylnego zderzaka, np. stłuczka na parkingu. - Tylny zderzak został wymontowany i ponownie zamontowany w samochodzie. Ja demontowałem zderzak i nie kalibrowałem systemu zero błedow i wszystko smiga
Gibons Opublikowano 14 Listopada 2013 Opublikowano 14 Listopada 2013 Też tak zrobię nie będę rozłączał wiązki.
darecy Opublikowano 15 Listopada 2013 Opublikowano 15 Listopada 2013 jak nie będzie kluczyka w stacyjce, wszystkie urządzenia będą off też nic nie powinno się stać nawet jak rozłączysz wiązkę, dla pewności możesz odłączyć klemę na czas montażu
Gibons Opublikowano 15 Listopada 2013 Opublikowano 15 Listopada 2013 Zderzak zamontowany wszystko działa poprawnie nic nie trzeba kalibrować dzięki za pomoc
zaba1978 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Panowie to trzeba zdejmować zderzak aby wymienić dyfuzor??
darecy Opublikowano 19 Stycznia 2014 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Ja tam bym ściągną zderzak, o wiele łatwiej jest wtedy dyfuzer wypiąć z zaczepów
kamil1114 Opublikowano 2 Lutego 2014 Opublikowano 2 Lutego 2014 A czy istnieje możliwość zamontowania tylnego dyfuzora s-line z wersji po liftingu do zwykłego zderzaka przed liftem ? Czy może trzeba cały zderzak wymienić ?
andynl Opublikowano 5 Lutego 2014 Opublikowano 5 Lutego 2014 Czy jest jakiś wygodny system aby wyciągnąć dyfuzor ze zderzaka (S-line) bo walczę już od godziny z tymi zapadkami i jak na razie to poległem:facepalm: Chciałbym wyciągnąć bez połamania czegokolwiek
Gibons Opublikowano 5 Lutego 2014 Opublikowano 5 Lutego 2014 Zaczynaj od prawej lub lewej strony wtedy pójdzie najłatwiej jak wyciągniesz już 2-3 zatrzaski po prostu resztę podważaj lekko np płaskim śrubokrętem i pociąg mocno do siebie wyjdzie na pewno.
andynl Opublikowano 5 Lutego 2014 Opublikowano 5 Lutego 2014 Dzięki:decayed: Już wyjąłem ale dawno już się tak nie okląłem:wink: opatentowałem że dźwigienki do tapicerki się przydają Między zderzakiem a dyfuzorem pomimo mycia karcherem siedziało sporo syfu i ciężko było wyciągnąć. Dużo cierpliwości trochę mi tego brak:grin:
darecy Opublikowano 9 Lutego 2014 Opublikowano 9 Lutego 2014 Ja ostatnio u siebie dokładkę s-line tylną malowałem... Wolałem kiedyś ściągnąć zderzak, bo przy zwykłym nie mogłem za ch..a wyciągnąć hokeja. A, dokładka s-line jest mocniejsza, sztywniejsza i ma luźniejsze zaczepy więc wychodzi ze zderzaka po mniejszej męczarni i bez ściągania.
tommy-cichy Opublikowano 23 Stycznia 2015 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Czy dyfuzor s-line pasuje pasuje do zwykłego zderzaka chodzi o wersję przedliftową?
andynl Opublikowano 23 Stycznia 2015 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Czy dyfuzor s-line pasuje pasuje do zwykłego zderzaka chodzi o wersję przedliftową? Nie pasuje trzeba wymieniać zderzak
lorekA4 Opublikowano 13 Lipca 2015 Opublikowano 13 Lipca 2015 (edytowane) W zasadzie mamy zdjety zderzak Jeszcze pozostanie nam zdjecie tylnej dokladki ( dyfuzora ) jak ktos ma np. uszkodzony albo bedzie chcial zmienic A wiedzą Pany jak zdemontować tylną belkę? Będę u siebie wymieniał na belkę z hakiem. ROZWIĄZANE - są cztery śruby pod bocznymi listwami bagażnika Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez lorekA4
luki7110 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 panowie a może orientujecie się czy Jest możliwość zamiany dolnego dyfuzora od audi a4 b8 lift sline na s4 z wylotem na 4 dzidy?
Rekomendowane odpowiedzi