Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czy to odma?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy urwał mi się jeden uchwyt trzymający górną osłonę silnika :wallbash: no i osłona przetarła mi tą o to rurkę zaznaczoną czerwoną strzałką:

100_1771.jpg

Po numerze doszedłem, że jest to odma :confused4: powiedzcie mi czy doraznie mogę to jakoś zakleić czy raczej odrazu wymieniać.

Jest mała dziurka jak odpaliłem auto leci tamtędy powietrze.

Jaki koszt tej cześci i czy warto zakładać używkę?

Jakie mogą być konsekwencje dla silnika przy jezdzie z taką nieszczelnością?

Opublikowano

W etce ta część jest określona jako rura odpowietrzająca nr 028103491J i kosztuje w ASO ok 150 zł. Miejsce uszkodzenia owiń jakąś taśmą bo opary oleju wybrudzą ci wszystko co jest w pobliżu.

Opublikowano

Kup uzywke, na forum pewnie znajdziesz auta na czesci, a tasma scot tymczasowo owin

Opublikowano
  • Autor

W etce ta część jest określona jako rura odpowietrzająca nr 028103491J i kosztuje w ASO ok 150 zł. Miejsce uszkodzenia owiń jakąś taśmą bo opary oleju wybrudzą ci wszystko co jest w pobliżu.

No tak dokładnie taki numer ma ta część, czyli służy ona do odprowadzania oparów oleju? :mysli:

Już mi trochę uwaliło silnik :confused4: bo niestety nie wiem od kiedy mam to przetarcie :thumbdown:

Będę szukał jakieś używki bo do ASO mam daleko i ta cena :shocked: za kawałek plastikowej rurki :wallbash:

Opublikowano

nie baw sie w używki te przewody maja tendencje do pękania bo plastik jest wygrzany a jeszcze jak używkę zapodasz to już wogole będzie strata kasy,lepiej zapłacić 95zł za zamiennik niż 100zł za używkę potem będziesz pisał posty z kolejnymi wyciekami oleju.

zamiennik TOPRAN NUM HP108737 założyłem półtora roku temu i się trzyma.. dodatkowo mimo wszystko zapodałem dalikatnie silikonu silnikowego. dostęp do niej nie jest fajny...

to taka moja skromna rada...

Opublikowano
  • Autor

No właśnie czytałem że ODMA potrafi pęknąć no ale u mnie się poprostu przetarła od tej nieszczęsnej osłony :wallbash:

Swoją drogą miał ktoś może taki przypadek? Ta osłona jest przykręcana na 2 śruby, te śruby są osadzone na takich gumach i u mnie niestety ta guma się zerwała, nie idzie tego niczym zakleić więc muszę coś pomyśleć jak to naprawić :mysli:

Opublikowano

U mnie też jedna guma poszła, ja zrobiłem to tak że przykleiłem na swoje miejsce super glue, a dodatkowo gumę owinąłem dookoła taśmą samowulkanizującą się. Co do odmy jak wymieniasz nie baw się w używki, nie wiem też czy sens kupować zamiennik skoro ja za ori w getem zapłaciłem 120 zł.

Opublikowano
  • Autor

U mnie też jedna guma poszła, ja zrobiłem to tak że przykleiłem na swoje miejsce super glue, a dodatkowo gumę owinąłem dookoła taśmą samowulkanizującą się. Co do odmy jak wymieniasz nie baw się w używki, nie wiem też czy sens kupować zamiennik skoro ja za ori w getem zapłaciłem 120 zł.

Hmm ja też już kilka razy kleiłem super glue ale niestety z czasem i tak się odklejało :chytry: będę musiał spróbować tej taśmy :good:

Opublikowano

tak jak pisał SotoM kup toprana koszt około 30zł

Opublikowano

intercars 98zł :)

Opublikowano

AUDI A4 (8D2, B5)

1.9 TDI (1995.10 - 2000.11); 1896.00 ccm - 110.00 KM/81.00 kW; Silnik: AVG; AFN

Przecież masz wypisane ze bedzie, po za tym mozesz jeszcze porównać wzrokowo dla pewności.

Opublikowano
  • Autor

AUDI A4 (8D2, B5)

1.9 TDI (1995.10 - 2000.11); 1896.00 ccm - 110.00 KM/81.00 kW; Silnik: AVG; AFN

Przecież masz wypisane ze bedzie, po za tym mozesz jeszcze porównać wzrokowo dla pewności.

No tak wiem, że jest napisane, wzrokowo też powinna pasować, ale jaki tam jest hu*owy dostęp :wallbash:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie czy ten plastikowy grzybek do którego prowadzona jest odma jest zespolony z pokrywą? Zachciało mi się grzebać i oderwał się od podstawy :wallbash:

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Tematów o odmie jest sporo i kolejny jest niepotrzebny, więc pozwolę sobie odgrzebać ten.

Czy przewody odpowietrzające z rysunku (lewy i środkowy) są zamienne? Dobierałem na podstawie różnych katalogów i wszędzie były takie jak środkowy. Po zajrzeniu pod maskę okazało się, że jest taki jak z lewej i teraz nie wiem, czy w ogóle zaczynać się babrać. Czy mocowanie tego dolnego króćca (lewy przewód) i całego przewodu (prawy) do głowicy są takie same?

odma.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us