Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Zaślepienie EGR. W ktorym miejscu najlepiej? Foto.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegow. Tak jak w temacie. Przedstawiam zdjecie mojego EGR i zaznaczylem 3 miejsca w ktorych wydaje mi sie ze mozna go zaslepic ale nie wiem ktore bedzie najlepsze. miejsce nr 2 to znajduje sie za ta czarna "gruszka" nie pamietam jak to po fachowemu sie nazywa. Dzieki za wszelkie info.

oto zdj:

Zdj_cie0277.jpg

Opublikowano

zaślep wężyk podciśnienia dochodzący do egr ten gruby u góry

Opublikowano
  • Autor

a nie bedzie to mialo zlego wplyeu na ta klape gaszacą czy jak to tam się zwie. a czym mozna to zaślepić ?

Opublikowano

Klapą gaszącą steruje ten czarny zawór z boku EGR,a Ty zaślep ten od góry.Możesz włożyć jakąś kulkę by pasownie weszła w przewód i z powrotem zaślepiony już wężyk załóż z powrotem na króciec egru

Opublikowano
  • Autor

no to sobie najpierw wyczyszcze tego EGR i jego okolice a potem zaslepie ten wezyk.mam nadzieje ze tak bedzie dobrze:) moze ktos inny ma jeszcze jakis pomysl.

Opublikowano

Ładnie byś pojechał jakbyś zaślepił w miejscu zaznaczonym nr 1 :>

chłodnicę spalin teraz również będziesz mógł wywalić bo będzie zbędna i tylko zawadzać będzie.

Opublikowano
  • Autor

Ładnie byś pojechał jakbyś zaślepił w miejscu zaznaczonym nr 1 :>

chłodnicę spalin teraz również będziesz mógł wywalić bo będzie zbędna i tylko zawadzać będzie.

Czyli mam rozumiec ze raczej nie bardzo w miejscu nr jeden? moze ty zaprpoponujesz dobre rozwiazanie? a pisali na forum ze jak sie wywali calkiem EGR to siada z tego co dobrze pamietam na dwumas chyba.

Opublikowano

Wywal chłodnicę spalin razem z rurami dolotu spalin do niej i do samego EGR a zaślepki załóż : jedną bezpośrednio na kolektor wydechowy po lewej stronie gruchy a drugą od spodu obudowy EGR. Zaślepienie EGR nie ma żadnego wpływu na dwumas - nie wiem gdzie takie coś wyczytałeś.

Opublikowano

Wywal chłodnicę spalin razem z rurami dolotu spalin do niej i do samego EGR a zaślepki załóż : jedną bezpośrednio na kolektor wydechowy po lewej stronie gruchy a drugą od spodu obudowy EGR. Zaślepienie EGR nie ma żadnego wpływu na dwumas - nie wiem gdzie takie coś wyczytałeś.

sztomel

koledze chyba chodzi o klape gaszaca

wiadomo jak wywali caly egr to klape tez

wlasnie omawialem temat z aju hehe:)

ja egra odcialem ale klape zostawilem wyglada to tak hehe

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=129322.60

czytalem takie opinie ze usuniecie klapy wplywa na zywotnosc dwumasu

kolego Michaloo zrob jak mowi Sztomel wywal rurke miedzy egr a kolektorem i zaslep otwory

Opublikowano
  • Autor

kolego Michaloo zrob jak mowi Sztomel wywal rurke miedzy egr a kolektorem i zaslep otwory

To mam wywalić rurke ta co zaznaczyłem zielona kropka i zaślepic otwory pod numerami 3 i 2 ?

Kolego olovski a mozesz pokazać jak masz to u siebie zamontowane ??

Opublikowano

To mam wywalić rurke ta co zaznaczyłem zielona kropka i zaślepic otwory pod numerami 3 i 2 ?

Kolego olovski a mozesz pokazać jak masz to u siebie zamontowane ??

niestety nie mam tego akurat na aucie zalozonego

poki co rurke mam zostawiona ale pod nic przy egr i od strony kolektora wsadzone zaslepki wiec za wiele ci moje foto nie pomoze

chociaz u mnie w atj nie bylo tej chlodniczki spalin albo byla ale poprzedni wlasciciel usunal

Obraz_053_modified.jpg

tu masz jak to wyglada teraz tyle ze mam na tej zaslepce jeszcze przykrecona rurke

ziomek mi to robil na warsztacie ni ewiem w sumie po co ja zamontowal jak i tak egra wylaczyl Vagiem

tak czy owak wywal te rurke z zielona kropka

dalej dwie takie zaslepki jak na focie i jedziesz :)

Opublikowano
  • Autor

chociaz u mnie w atj nie bylo tej chlodniczki spalin albo byla ale poprzedni wlasciciel usunal

a ktore to ta chlodniczka spalin? wiesz dopiero dzieki forum zdobywam wieksza wiedze motoryzacyjna i tak jeszcze nie jestem obyty.

egra wylaczyl Vagiem

a to wiesz jak sie robi? gdzie w Vagu trzeba wejsc itd.

Opublikowano

Jak kolego usunąłeś ten grzybek? Bo tez chce wywalić egr-a ale mieć klapę gaszącą:) Masz jakieś inne foto? Fura mistrz:)

Opublikowano

a ktore to ta chlodniczka spalin? wiesz dopiero dzieki forum zdobywam wieksza wiedze motoryzacyjna i tak jeszcze nie jestem obyty.

cale to ustrojstwo kolo kolektora ssacego

popatrz na inne silniki bedzie widzial o co kaman

a to wiesz jak sie robi? gdzie w Vagu trzeba wejsc itd.

nie wiem dokladnie robil mi to znajomy na warsztacie :/

Jak kolego usunąłeś ten grzybek? Bo tez chce wywalić egr-a ale mieć klapę gaszącą:) Masz jakieś inne foto? Fura mistrz:)

poodginalem blaszke tak zeby weszedl przecinak i mlotkiem ja wyskoczy sprezyna i rozwalisz membrane ale i tak chcesz sie pozbyc :)

potem przcinak do srodka i i wycinasz wszystko poza klapa

na koniec musisz zaslepic gorny otwor

ja dorobilem alu srube, nagwintowalem korpus, wkrecilem na kleju i od srodka rozklepalem :)

cala reszte odcialem katowka i staralem sie jakos ogarnac wizualnie :)

Opublikowano

A kolego mogę zrobić tak że usunąć rurę łącząca egr z blokiem,wstawić 2 zaślepki(1przy egr,a 2 przy bloku)i juz? A grzybek zakleić np.pd wew poxipolem(te 2 dziurki)? Mam narazie tylko zaślepkę przy bloku ale brudzi mi się u góry przy tej rurce.

Opublikowano
poxipolem(te 2 dziurki)

to nie jest materiał do zaklejania takich rzeczy

Opublikowano

To czym byś kolego polecał te dziury zakleić? Sposób z usunięciem tej rury i zastosowaniem 2 zaślepek jest ok?

Opublikowano

tak jest ok .

najlepiej jakas sruba z klejem loctyte

Opublikowano
  • Autor

ja posiadam duzo roznych specyfikow z firmy loctite do silnikow sylikony pasty oraz kleje do zabezpieczenia gwintow kleje dwu skladnikowe to tak poza tematem. ja chyba na weekend wezme sie za egr

Opublikowano

rozbierz go,usun membrane i zostanie ci dziura,jak dasz rady nagwintuj i sruba z loctyte i banan na twarzy