Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] wiata, blaszak, namiot, markiza a pozwolenie??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem, że z racji iż moja audiczka stoi w garażu mamy panda stoi pod chmurą i szczególnie zimą jest dokuczliwe wieczne skrobanie i odśnieżanie. Chciałbym wykombinować jakiekolwiek zadaszenie i tu pojawia sie wspomniany problem. Dom stoi od płotu sąsiada na styk z przepisami czyli 3m więc wybudowanie garażu, jak się również dowiedziałem wiaty nie wchodzi w grę. Pomyślałem że kupie blaszak ale on podobno tez nie moze stać bliżej jak 3 metry od płotu i musi być na to zawiadomienie. Więc co moge wymyślić oprócz pokrowca na autko mamy? Może markiza umocowana na ścianie domu i w czasie rozłożenia podpierana jakimiś prętami dwoma, może jakiś namiot składany? Co wykombinować? :kwasny:

Opublikowano

Ja mam za normalnym garazem postawiony zwykły blaszak i z tyłu za garazem mam tylko 1,5m od płotu sasiada zadnych pozwolen nie załatwiałem tylko sąsiada zapytałem czy nie bedzie mu to przeszkadzało, no i za blaszaka nie płaci sie podatku od nieruchomości, bo za ten murowany to płace wiecej jak za dom :wallbash:

Opublikowano

Dużo chyba właśnie zależy od sąsiada. Jak się zgodzi, to możesz mu dom nawet w ogrodzeniu postawić :decayed:

Druga sprawa, to na garaż murowany, który nie ma drzwi (nie jest zamknięty), to chyba nawet pozwolenia nie potrzeba - sprawdź dokładnie, bo ja za mocny w tym temacie nie jestem, ale tak słyszałem od Teściów (sąsiad ma takie cudo u siebie).

Zawsze możesz blaszaka postawić na cegłach i już Ci pozwolenie nie potrzebne - nie jest to trwała budowla, czy jak to się tam fachowo nazywa.

Opublikowano

Ja się też nie znam ale wszystko co stawiasz na fundamencie wymaga zezwolenia ewentualnie wiata na szklankach ale byś się musiał dowiedzieć dokładnie ,co do domu sąsiad raczej do tego też nic nie ma budynek z oknami min.4m.ogrodzenie bez okien 3m. Przepisy budowlane. :hi:

Opublikowano

Jak Cię nikt nie zakapuje że stawiasz coś to będzie spokój, ja postawiłem blaszak około 40m2 z fundamentami i nikt się nie przyczepił.

Opublikowano

Już wam wszystko tłumaczę bo obecnie siedzę w tym temacie i wiem wszystko na 100%.

Odległość od działki sąsiada = 3m jeżeli nie ma on okien, 4m jeżeli są okna. Są od tego np ustępstwa np do 1,5 metra od granicy jeżeli działka jest bardzo wąska i nie ma możliwości zachowania odległości od sąsiada, a w gminie wyrażą na to zgodę - przyjeżdża facet z gminy z miejscowego zagospodarowania terenu - to nie jest prosto załatwić. Nie istnieje prawnie już takie coś jak zgoda sąsiada tzn kilka lat wstecz mogłeś iść do sąsiada i prosić o zgodę i podpis i byłeś czysty jak się nawet zgodził na twój blaszak w granicy, obecnie już możesz tylko prosić o zgodę na gębę czyli dobre układy z sąsiadem i jego dobra wola, ale teraz jeżeli sąsiad się rozmyśli składasz blaszak. Nie ma już czegoś takiego prawnie jak zgoda sąsiada pisemna - 4 lata wstecz to było.

słowo Garaż = pozwolenie na budowę i plany jaki by nie był czy blaszany czy murowany.

do 25m2 można postawić blaszak czyli tzw stanowisko na składowanie materiałów budowlanych i na to wystarczy tylko zgłoszenie w gminie - czekasz 30 dni - jak nie mają nic przeciwko to możesz stawiać, oczywiście odległości wyżej pisane musisz zachować. Nie wolno Ci tam trzymać auta! oczywiście teoretycznie, bo praktycznie możesz, ale tu od razu ostrzegam że jeżeli złośliwy sąsiad zgłosi że trzymasz tam auto, przyjeżdża kontrola i z góry jest kara 15 tysięcy złotych na początek.

Pamiętaj jedno, nie możesz mówić w gminie że chcesz postawić garaż blaszany bo to to samo co murowany - tzn takie same procedury, tylko składzik na materiały.

Oczywiście każdy może sobie postawić blaszaka na działce i nikomu nic nie zgłaszać i 80% ludzi tak robi, ale trzeba się liczyć z tym że wystarczy jedno zgłoszenie złośliwego sąsiada - kogokolwiek i masz do zapłaty karę

Opublikowano

u mnie w ogrodzie stoi wiata bo ojca samochód nie mieści się w garażu (dzięki temu ja swój tam trzymam) i mamy ją od płotu sąsiada max 0,5 metra.. póki co żadnych problemów nie ma (stoi ponad rok)

Opublikowano

tam widzę jakieś zaawansowane... u mnie to wygląda tak, że stoją 4 "słupy" drewniane, dach i tyle :decayed:

Opublikowano

do takiej wiaty nikt nie powinien się przyczepić.

Mało tego co do blaszaków - miejscowe zagospodarowanie mówi jeszcze o tym że jak dostaniemy pozwolenie na postawienie to przepisy miejscowe określają jeszcze w którą stronę ma być skierowany dach :decayed:. Wiem że po****ne ale tak już jest :wallbash:

Opublikowano

Czyli lipa z blaszakiem i wiata ponieważ mam poj.....ego sąsiada i to od drugiej strony, który wszystko co może to doniesie. Od tej gdzie chce postawić wiate lub blaszak jeszcze nikt sie nie wybudowal ale już widziałem ze nie bedą latwymi sąsiadami.

Czyli zostaje opcja markizy na ścianie z dobrym materiałem i może składanym wzomcnieniem żeby śnieg wytrzymalo albo najprostsza wiata aluminiowa 2,5x4m z pleksa na górze i np na dole na blokowanych kółkach :P

Chodzi o pomysł, który może sie sprawdzić i obejdzie te wszystkie zgody i pozwolenia, których i tak nie otrzymam.