Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mercedes-Benz w201 250d OM602

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panie i Panowie :kox:

Od około 1.5 miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem takiego oto samochodu :gwizdanie:

Rocznik 1988 - nie składak :) w Polsce od 2002r - jestem 5 właścicielem w PL :przebiegly:

Silnik OM602 2.5 zwykły diesel o mocy 91KM i bodajże ~130NM - istny szatan :evil:

Skrzynia oczywiście automatyczna. Ta jednak nie jest w najlepszej kondycji - była już naprawiana i prawdopodobnie coś zostało źle podłączone/złożone - chodzi tu o elektrykę lub podciśnienie. Jak go kupiłem to w zasadzie nie szło normalnie jechać, lecz wyregulowałem po swojemu wszystko i w miarę można tym jechać :) W pełni sprawne, ale czasami szarpnie albo wysoko zmienia biegi.

Oczywiście luzy w zawieszeniu... przód, tył. Napęd tak samo ma luzy - przeguby na wale, poducha pod skrzynią (chyba).

Karoseria jest ogólnie do poprawek. Nie ma dziur ani szpachli, ale samochód był uderzony w przód oraz były malowane drzwi lewe tylne. Pare wgniotek, rdzawek - wszystko czego mógłbym chcieć :kox:

Poprzedni właściciel ładnie mi się przyznał, że nic nie robił, tylko mu cisnął i 170km/h to żaden problem... :wallbash: może niedługo trafiłby na złom.. ale po co, jak mogę tutaj wypróbować moich zdolności manualnych w zasadzie na każdy sposób :cool1:

Co zrobiłem?

-7000km... bezawaryjnie :naughty:

-przekaźnik przepięciowy - obrotomierz itp.

-przednia wycieraczka

-el. lampy

-2 końcówki przedniego zawieszenia

-poprawiłem przód - maska

-halogeny

-podświetlenie licznika i w ogóle podświetlenie

-kratki nawiewów naprawiłem

-oświetlenie rejestracji

-lusterko lewe

-tłumik

-wywaliłem kołpaki

Modyfikacje:

-radio pionek deh-2900

-podświetlenie pod nogami oraz pod drzwiami

-pilot do centralnego

i to chyba tyle.. mam mało czasu trochę, żeby wszystko zrobić..

a co zostało do zrobienia?

-karoseria

-tylne zawieszenie oraz przednie dokończyć

-przegub na wale

-wisko od wentylatora silnika

-poduszka pod skrzynią

-kilka plastików wewnątrz.

Zdjęcia:

zdjcie0148y.jpg

zdjcie0151g.jpg

dsc03011cv.jpg

zdjcie0129tr.jpg

zdjcie0125j.jpg

zdjcie0153n.th.jpg zdjcie0174ko.th.jpg zdjcie0171w.th.jpg

Opublikowano

To są mega wdzięczne samochody. miałem kiedyś taką z 2 litrowym dieselkiem. Jak zadbasz o nie to będzie praktycznie nie do zdarcia.

Opublikowano

michu, michu gdzieś Ty się podziewał tyle czasu ;)

zrób co masz zrobić przy aucie, pchaj do żyda i kupuj dla siebie na dłużej porządną sztukę (czyt. A4) :tongue4:

Opublikowano

pablo - ze dwa lata conajmniej pobujam się tym autem ;)

binio - milion przebiegu o czymś świadczy :naughty:

Opublikowano

dzisiaj małe zakupy:

-papiery wodne 800, 1500, 2000 na odpryski i rdzę

-pasta polerska Turtle Wax Safe Cut

gąbka polerska PROFIL biała - średnio twarda do wszystkich lakierów

-wosk syntetyczny w płynie Turtle Wax ICE + aplikator + mikrofibra

Brakuje jeszcze:

-kawałka szpachli

-lakieru.

Będzie jazda :kox:

dsc03101m.jpg

Opublikowano

patrząc na fotel kierownika domyślam się, że przebieg poniżej 200kkm :decayed:

zdjcie0129tr.jpg

żarcik oczywiście :notworthy:

ile dałeś??? mniej niż musisz włożyć???

Opublikowano

fotel zaszyłem, przebieg na liczniku 280000 :gwizdanie: jak dla mnie może być milion i dwa, ważne, że silnik jest brzytwa :decayed:

ile dałem - dałem hmmm... tak w miarę. jak ogarnę do ideału to na bank mi się wszystko wróci :wink4: a wkładu w zawieszenie i napęd mam 500-700zł + blacharka którą będę próbował sam ogarnąć :wink4:

Opublikowano

działaj, pozdro

Opublikowano

muszę - to mnie uspokaja :decayed:

Opublikowano

Przebiegi w tych autach nie mają znaczenia, ja w swojej miałem na liczniku 400tyś, i wątpię żeby to był oryginalny przebieg a chodził rewelacyjnie.

O to moja była:

100_2400.jpg

image uploading

Opublikowano

w mercedesach się na przebieg nie patrzy :kox:

ten twój ładny był :good:

Opublikowano

michu zmieniasz auta jak rękawiczki :decayed:

Opublikowano

młody jest to szaleje z autami :wink4:

Opublikowano

michu zmieniasz auta jak rękawiczki :decayed:

nie prawda.. ale po zimie planuję sprzedać i przesiąść się w jedyny odpowiedni samochód :naughty:[br]Dopisany: 11 Wrzesień 2011, 13:03_________________________________________________małe niedzielne rezanko - dekor w alkantarze - niestety nie skończone lub do poprawek, tylko muszę odpowiednio to przemyśleć.

dsc03370cs.jpg

jeszcze gałka będzie w alcantarze.

a tutaj jak ładnie wosk trzyma po 2 tygodniach:

dsc03337i.jpg

Opublikowano

Jeździłem W124 czyli ostatnim dobrym mercedesem w 2L dieslu. Zero awarii.

Opublikowano

Cotygodniowe niedzielne zboczenie :kox:

dsc03389855x641.jpg

Opublikowano

Ja właśnie skończyłem pucować swoją, nawet z rozmachu ojca Peugeota umyłem :naughty:

Opublikowano

Michu tam z tył t plenerze to jakąś knajpę otwarłeś bo widze parasol Tyskie :decayed::kox:

Opublikowano

Michu tam z tył t plenerze to jakąś knajpę otwarłeś bo widze parasol Tyskie :decayed::kox:

jak wpadniesz to się coś otworzy :decayed:[br]Dopisany: 25 Wrzesień 2011, 15:38_________________________________________________No i wreszcie nadszedł ten czas, gdy mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że samochód jest w bardzo dobrej kondycji technicznej! :czujnik: Całe zawieszenie zrobione, skrzynia działa jak należy, silnik pracuje jak należy! Tylko i wyłącznie przegub wału został :wpysk:

Po za tym wczoraj pogrzebałem trochę. Założyłem trzeci stop, naprawiłem podświetlenie i żarówki w liczniku, ustawiłem kierownicę odpowiednio, żeby na geometrii ustawili mi dobrze zawieszenie, założyłem ramkę na radio, wyprałem tylną półkę i umyłem dokładnie dól tylnej szyby (tam gdzie jest ciężko dostępne przez półkę).

No i całą reszta - umyty, nawoskowany, wypastowany, odkurzony :zeby:

Poniżej kilka fotek.

Karoserię chyba odpuszczę sobie przed zimą, zrobię po :P

dsc03400855x641.th.jpg dsc03394855x641.th.jpg dsc03396855x641.th.jpg dsc03397855x641.th.jpg dsc03391855x641.th.jpg dsc03399855x641.th.jpg