Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Silnik BRB czyli z DPF a kopci!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, już zgłupiałem, przeglądając forum dowiedziałem sie, ze moje audi silnik BRB z 2007 musi mieć DPF

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=62216.0;highlight=brb

Natomiast jak w temacie auto kopci i to dosyć mocno co jakby wyklucza posiadanie filtra DPF(o czym bylem przekonany)

Autko kupiłem w Belgii(z pewnego źródła), z roczną gwarancja i z tego co się orientuje a siedziałem tam 3 lata mało prawdopodobne jest aby w Belgii wycieli filtr.Czy możliwe jest aby auto kopciło z filtrem DPF( komputer nie sygnalizuje zadnych błędów) czy mozliwe jest konfiguracja ze silnik BRB jednak nie jest wyposażony w DPF

Dzięki za ewentualną pomoc w rozgryzieniu tego zjawiska

PS.Dane na profilu sa mojego syna mamy jedno konto,

Opublikowano

kolego przeczytaj mój wątek o Q7 6.0tdi też kopciła mająć DPF, dopiero naprawa pomogła :thumbdown:

Opublikowano

z oznaczeń mój silnik też jest BRB przy ostatnim postoju na kanale byłem pozytywnie zaskoczony że nie mam DPF-a i nie wygląda że coś tam było usuwane tak więc sprawdź fizycznie czy to dziadostwo siedzi w twoim aucie :hi:

Opublikowano
  • Autor

Czyli możliwe jest , ze filtr jest niesprawny a mimo to nie wywala żadnych błędów

Fakt trochę dużo pali przy ostrożnej jeździe 90 na godzinę w trasie nie udało mi sie zejść ze średnim poniżej 5,7 l. na autostradzie przy 140 6,5 l. I ma takie cykliczne okresy ze silnik pracuje miękko i stosunkowo cicho potem kultura pracy jak stary ropniak potem znowu oki i tak co jakies 500 - 1000 km. czy może mieć to związek z niesprawnością dpf-u?

I czy wyczuwalne niewielkie wibracje całej budy przy przechodzeniu zakresu obrotów w przedziale od 1700 do 1900

szczególnie na 4 i 5 biegu i nasilające się wraz z rozgrzaniem silnika(mam wrazenie ze na dlugich trasach są mocniejsze) maga miec związek z niesprawnym DPF-em

Zresztą niedługo wybieram sie z autem do Rogala to coś się wyjaśni ale podpowiedzi w miedzy czasie wskazane:)

PS. dlaczego nie ma prefixu B7 BRB ? czy to tak niszowe silniki są

Opublikowano

Niektore BRB nie posiadaly DPF

Opublikowano
  • Autor

A własnie norma spalin Euro 4 to już z DPF czy dopiero od euro 5, pamiętam, ze w belgijskim dowodzie rejestracyjnym miałem euro 4

Opublikowano

Powtarzam, niektore BRB nie mialy DPF a spelnialy EU4

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź, czyli nadzieja jest :) ze moje auto nie ma dpf-u, sprawdzę jeszcze w kodzie wyposażenia no i przy okazji wizyty u Rogala.

A tak przy okazji to dziwne ze jeden BRB ma dpf a drugi może nie mieć, robi sie kaszana, na przykład przy wymianie oleju w ASO czy u mechanika, dają pewnie olej ze specyfikacją na PDF bo nie zagłębiają sie to czy dany egzemplarz ma czy nie ma filtr dpf co chyba nie jest obojetne dla silnika:(

Opublikowano

Znajomy ma BRB z 2007 roku i ma DPF.W tym roku to chyba wszystkie już miały.

Opublikowano

poprostu zobacz czy masz czujnik różnicy ciśnień - jeżeli masz to DPF jest

346fac1eac6ff144.jpg

Opublikowano

niezawsze 2007 brb ma dpf ja miałem belgusa i niemiał a znajomy ma niemca który ma dpf

Opublikowano

jezeli kopci na czarno to byc moze masz dziure w dolocie. zloguj grupe 011 w czasie jazdy i sprawdz czy cisnienie zadane jest identyczne jak zmierzone.

objawy ktore opisujesz moga swiadczyc ze dpf-a posiadasz, a okresy twardej pracy to momenty regeneracji dpf kiedy ma byc dotryskiem dopalana sadza w dpf.

dpf-a widac po prawej (pasazera) stronie silnika, jest przykrecony do wydechowej strony turbiny, w silnikach bez DPF w tym miejscu jest katalizator.

od katalizatora rozni sie tym ze widac wkrecony w niego czujnik temperatury oraz sonda lambda.

dodatkowo tak jak antonio napisal widac w komorze silnika komparator cisnien.tak jak na foto.

Opublikowano

Witam,

Trzeba sprawdzić dokładnie w tamtym miejscu co podał antonio.

Byłem w zeszłym tygodniu u mechanika (pracuje w serwisie Audi) i pokazał mi w tamtym miejscu dwie niepodłączone do niczego wtyczki. Powiedział że moje BRB z Holandii nie ma i nie miała DPFa, a tylko jest przygotowana do montażu takiego modułu.

Mam w kodach wyposażenia 7GN = Koncepcja spalin eu4 i przygotowanie do filtra cząstek stałych.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za wszyskie podpowiedzi i uwagi :)

Wygląda na to , ze nie mam dpf :) jak pisal lennox mam przewody ale brak tego modułu czyli silniki BRB ale bez DPF

Mimo to parę problemów pozostało

Ale napisze o wszystkim jak sie z tym uporam

Jeszcze raz dzieki

Jestem pod wrażeniem wiedzy i chęci pomocy klubowiczów

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, gdzieś wcześniej pisałem, że mam DPF i mi troche z rurek śmierdzi, a wczroraj zmieniałem olej i od spodu ujrzałem takie coś

zdj_cie_1.jpg zdj_cie_2.jpg zdj_cie_3.jpg

Czy to oznacza, że ktoś już zrobił za mnie robotę?

Opublikowano

Panowie, gdzieś wcześniej pisałem, że mam DPF i mi troche z rurek śmierdzi, a wczroraj zmieniałem olej i od spodu ujrzałem takie coś

zdj_cie_1.jpg zdj_cie_2.jpg zdj_cie_3.jpg

Czy to oznacza, że ktoś już zrobił za mnie robotę?

sprawdz VAGiem czy wyłączony jest w ECU

Opublikowano

kolego przeczytaj mój wątek o Q7 6.0tdi też kopciła mająć DPF, dopiero naprawa pomogła :thumbdown:

mozna prosic o link do watku?