Dushan Opublikowano 18 Lutego 2008 Opublikowano 18 Lutego 2008 Witam Odkąd mam Audi z automatem, zauważyłem dziwną reakcję skrzyni biegów po mroźnej nocy. Po odpaleniu silnika i załączenia skrzyni na D (drive) auto w ogóle nie rusza ... Co może być tego powodem ? Dodam, że wszystko wraca do normy po paru minutach. Prosze o pomoc
bazw Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 Auto samo z siebie nie rusza czy nie rusza nawet gdy wciśniesz pedał gazu? U mnie po mroźnej nocy po wrzuceniu D nie rusza przez jakieś 5-10 sekund , a potem się odmula i jest już ok. Mam nadzieję,że to normalny objaw. Pozdrawiam.
straz Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 Ja mam tak samo koledzy ten sam objaw i niby jest to normalne. pzdr
Gość MorgothV8 Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 Nie wiem czy to komuś pomoże, ale mój automat ruszał po mroźnej nocy (w końcówce grudnia tak -13 stopni) od razu, to jest wrtzucam "D" gaz i od razu idzie ostro do przodu... Tyle że na zimno przeciągał dłużej zmiany biegów
bazw Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 U mnie też po wciśnięciu gazu idzie od razu ale ja go nie butuje. Chodzi o to ,że jak jest bardzo zimny to sam od razu nie rusza. Pozdrawiam.
gregory Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 Powinien raczej ruszyć sam po przełączeniu dźwigni na D i puszczeniu pedału hamulca, bez dodawania gazu. Jeśli nie rusza to proponuje sprawdzić stan i jakość oleju. Jeśli będzie go za mało to może się tak dziać. Również jeśli będzie już wyjeżdżony. Kiedy wymienialiście olej? U mnie było tak kiedyś, że 5 minut stał z włączonym D i nie ruszał, okazało się, że miałem zbyt mało oleju(co jest niesamowicie szkodliwe dla sprzęgła no i ogólnie skrzynki).
Przemo 78 Opublikowano 20 Lutego 2008 Opublikowano 20 Lutego 2008 Mysle ze to calkiem normalny objaw jezeli nawet olej jest swiezy gdyz po zimnej nocy jego gestosc zie zmienia a jak wiadomo w automatycznej skrzyni biegow olej to podsawa jazdy bez niego ani rusz
kubel Opublikowano 21 Lutego 2008 Opublikowano 21 Lutego 2008 mam taki sam objaw ale na zimnym jak i na cieplym silniku.jutro jade wymienic olej i zobaczymy. z tego co wiem na zimnym silniku to jest normalne a wszczegolnosci w silnikach diesla.
Gość MorgothV8 Opublikowano 21 Lutego 2008 Opublikowano 21 Lutego 2008 Z tym daniem na "D" i nie wciskaniem gazu to różnie może być (nawet w instrukcji audi piszą), lekko pod górkę na "D" i stoi cicho, a na równej potrafi czasami się toczyć powoli a czasami nie rusza - to nie jest problem, w instrukcji piszą żeby nie zostawiać auta na "D" i włączonym silnikiem bo może w każdej chwili ruszyć...... to chyba wszystko wyjaśnia
kubel Opublikowano 22 Lutego 2008 Opublikowano 22 Lutego 2008 wymienilem olej w skrzyni w Teomotors w Poznaniu i niestety nic nie pomoglo. koles mowil ze po wrzuceniu na D samochod musi ruszac.u mnie jest skrzynia do zrobienia.podobno jakies nieszczelnosci w skrzyni i zmiana tarczek. (koszt od 3tys.w góre).dodam jeszcze ze mam skrzynie multitronic i z tego co mi mowili sa bardzo awaryjne.
biedruch Opublikowano 22 Lutego 2008 Opublikowano 22 Lutego 2008 ...w instrukcji piszą żeby nie zostawiać auta na "D" i włączonym silnikiem bo może w każdej chwili ruszyć...... to chyba wszystko wyjaśnia Ty chyba żartujesz:D na D to pewne że ruszy, poza takimi przypadkami jak wyzej opisane... to oczywista oczywistość, tak jakby pisać, że uwaga bo bez tankowania może zabraknąć paliwa! na marginesie, mi w tym roku na lodzie na zaciagniętym ręcznym sam jechał na D śmiesznie to wyglądało, jak biegłem obok auta, a autko na ręcznym przy zblokowanych tylnych kołach zasuwało )
gregory Opublikowano 22 Lutego 2008 Opublikowano 22 Lutego 2008 Powtarzam, samochód powinien ruszyć bez dodania gazu po przełączeniu na postoju dźwigni na D. To, że samochód stoi i nie rusza gdzieś jest pies pogrzebany.
Krzysiek75 Opublikowano 23 Lutego 2008 Opublikowano 23 Lutego 2008 Mam automata ,nie było takiej sytuacji żeby nie ruszył .Na pewno nie z taką energią ,ale ciągnie do przodu
Gość MorgothV8 Opublikowano 25 Lutego 2008 Opublikowano 25 Lutego 2008 Wiem że to oczywista oczywistość ale tak piszą w instrukcji !! Poza tym nie zawsze jak wrzucisz "D" to rusza - fakt w 95% przypadków, ale jak już pisałem pod górke np nie rusza, a na ręcznym nie sprawdzałem.....
gregory Opublikowano 25 Lutego 2008 Opublikowano 25 Lutego 2008 Mój Tiptronic jak wszystko było z nim oki to zawsze ruszał po puszczeniu pedału hamulca bez dodawania gazu. Jak się sp******ił to już do dzis nie ruszył Ciężka skrzynia.......naprawde, wymaga dbania jak o niemowle. A mimo, że się dba nie zawsze się dobrze odwdzięcza. Takie refleksje wysuwam po jej użytkowaniu.
qtper Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Na "D" auto zawsze rusza bez gazu (delikatnie ciągnie do przodu) jak nie rusza na "D" to olej albo skrzynia jest do "D" Olej zmieniać co 60kkm, jak się zauważy, że nie ciągnie to też szybko olej zmienić bo jak się tak jeździ to w krótkim czasie może zacząć przy ruszaniu (1 bieg i i dynamiczniej gaz) szarpać w wtedy to nie wesoło. Kosztuje to 6800zł (brutto) uwierzcie mi wiem coś o tym Kubel mam nadzieję, że teraz ta skrzynka pojeździ :th: Dlaczego audi nie przyznaje się do błędu i nie wymienia za free ;( :bicz3:
qtper Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 observer Ok, może się wypowiesz chętnie przeczytam :gwizdanie:
mrdadi Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 mam tiptronika, na D musi ciągnąć, zawsze !!! jeżeli nie ciągnie, to SERWIS. po mroźnej nocy też na D musi ciągnąć i może zmieniać biegi na wyższych obrotach niż normalnie. zdrowe jest również nie deptanie mu do końca na zimnym oleju i wymiana co 60K km (olej/filtr oleju/uszczelka). pozdr.
qtper Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 No widzisz 95% rusza a pozostałe 5% to pewnie olej do wymiany i będzie ok, nie można powiedzieć np. jak się naciśnie "power" w pilocie to telewizor się włączy w 95% przypadków a jak się nie włączy to nic złego zawsze jest drugi "power" na telewizorku :> Z drugiej strony ciekawe jak by odpowiedzieli w ASO rusza-nie rusza Ja zostaje przy tym, że powinien ruszać :th: ale to moja opinia
wosiek Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 po zimnej nocy po wcisnięciu D powinien ruszyć,tak jest bynajmniej u mnie fakt gdy jest zimny inaczej zmienia biegi,przełacza na wyższych obrotach niż wtedy jak jest rozgrzany pod stromą górke nie ruszy ale nie zjedzie do tyłu, gdy masz za mało oleju po wcisnieciu na D skrzynia reaguje dopiero po kilku sekundach tak jak pisze kolega wyżej
Rekomendowane odpowiedzi