Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[2.5 V6 TDI] Gdzie tankujecie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze tankuję na Shellu, prawie zawsze VP D. Ostatnio do oparów w baku dolałem na Orlenie w Ustroniu zwykły ON za 50zł żeby dojechać na Shella do Tychów. Przed dolaniem w baku był VP D, na małych rondach w centrum Ustronia przy wyłączonym ESP po wciśnięciu pedału w podłogę traci przyczepność i ładnie dupka ucieka. Po dolewce na Orlenie nie ma żadnego poślizgu na rondach, tylko cichy pisk opon (ESP też wyłączone); ogólnie mówiąc samochód jest słaby, nierówno przyśpiesza - jakby się dławił na wyższych obrotach. Na VP D nigdy tak nie było, nawet na zwykłym Shell'owskim paliwie tego nie było.

W Tychach miłe zaskoczenie, jest już nowy VP D z syntetycznym GTL :shocked: i 4gr/l taniej niż zwykły ON Orlen co wlewałem.

Z moich porównań ON na Shell'u:

1. VP D z GTL - silnik ciszej pracuje, jakby szybciej i płynniej przyspieszał (w porównaniu z VP D)

2. VP D - silnik ciszej pracuje, lepszych osiągów nie odczuwam, mniejszy nalot na końcówkach wydechu, na baku średnio 20-30km więcej zrobię (w porównaniu z D E)

3. Diesel Extra - o niebo lepszy niż zwykły ON z Orlenu

Opublikowano

to ciekawe w odniesieniu do teori mowiacej ze wszystkie stacje w Polsce sa zaopatrywane przez paliwo z Orlenu ... oprocz VP Racing. :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Ja od dluzszego czasu tylko Verva... i nie narzekam. Jak lalem VP D to jakos nie czulem roznicy oprocz tej w portfelu...

Opublikowano

Ostatnio tankowałem tylko VP Shel lub Verve co nie uchroniło mojej pompy od awarii :confused4:

Opublikowano
  • Autor

Opublikowano

Witam

Ja praktycznie od zawsze leje Shell V-Power Diesel.

A głównie dlatego, iż stacje mam nie dalej niż 300 m od domu. :wink4:

No i po za tym wszyscy wychwalają ten ON.

Wlewałem kilka razy "Vervę" z Orlenu i w sumie nie odczułem jakiejś zmiany

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

to ciekawe w odniesieniu do teori mowiacej ze wszystkie stacje w Polsce sa zaopatrywane przez paliwo z Orlenu ... oprocz VP Racing. :mysli:

Stacje Shella zaopatrywane są przez Lotos, podobnie jak BP i Lukoil :cool1:

Opublikowano

u mnie w regionie lukoil jest wmiare sprawdzony a do shela mam 20 km i nie zawsze tam zatankuje niestety zwykly ON

Stacje Shella zaopatrywane są przez Lotos, podobnie jak BP i Lukoil cool1

a ciekawe czy tym samym swaksem bo watpie?!

Opublikowano

bo znam kola co pracowal na lotosie i mowil ze szef mu kazal przyjac o 5 ran paliwo ON ze starej zardzewialej cysterny i na boku walki kreca az szok lejesz g...o i nwet nie wiesz.

Opublikowano

bo znam kola co pracowal na lotosie i mowil ze szef mu kazal przyjac o 5 ran paliwo ON ze starej zardzewialej cysterny i na boku walki kreca az szok lejesz g...o i nwet nie wiesz.

mi chodziło o to że koncerny Shell, BP i Lukoil mają podpisane umowy z Lotosem na dostarczanie paliw,

co do stacji Lotosu trzeba pamiętać że oprócz stacji własnych mają też stacje partnerskie, podobnie chyba jest z BP,

a to co dzieje się na niektórych stacjach to już zupełnie inna historia, dlatego najlepiej tankować na sprawdzonych :cool1:

Opublikowano

a jakie to sa te sprawdzone jak okazuje sie po przeczytaniu kilkunastu wypowiedzi ze ... :

1.VERVA vs. VP SHELL - 0 roznicy

2. NA ORLENIE ZLE

3. BP ULTIMATE DO d*py

4. STATOIL DOBRY

5. BP DOBRY

6. NESTEA SUPER- tania i wogole :naughty:

itd itd...

ja tankuje roznie albo VERVA albo VP SHELL albo BP U- roznicy nie widze...

to jest gdybanie bo to ze jest szyld SHELLA wcale nie znaczy ze tam jest super paliwo bo pojdzie wal i tez bedzie kichowe.

Opublikowano

Przecież nie polecam tu konkretnie jakiegoś koncernu, czy stacji, ani czy to paliwo jest lepsze a inne gorsze, napisałem tylko kto z kim ma podpisane umowy, a pisząc sprawdzone miałem na myśli np. to:

http://www.uokik.gov.pl/pl/jakosc_paliw/wyniki_kontroli_jakosci_paliw/kontrola_stacji_paliw/

http://www.dziennik.pl/files/archive/00181/Lista_skontrolowany_181343a.pdf :hi:

Opublikowano

ale ja pisalem ogolnei jakie wnioski mozna wyciagnac... czyli zadne . Wiekszosc zalezy od stacji a nie od koncernu .

Opublikowano

Właśnie zbliża mi się przegląd z wymianą filtra paliwa (20 tys. "przebiegu")

Z ciekawości przetnę stary i zajrzę do środka .... :evil::naughty:

Opublikowano

Ostatnio tankowałem tylko VP Shel lub Verve co nie uchroniło mojej pompy od awarii :confused4:

Ciesz się że i tak Ci pompa wytrzymała 400kkm :naughty:

Opublikowano

Z ciekawości przetnę stary i zajrzę do środka .... :evil::naughty:

daj znać jaki widok bo jestm ciekawy :decayed:

Opublikowano

Zastanawiam się czy faktycznie Shell kupuje od innych koncernów paliwo. Jedni piszą, że od Orlenu inni o Lotosie. Na dwoje babka wróżyła? :mysli:

W googlownicy wpisałem shell power diesel gtl i znalazłem coś co by się nie zgadzało z dostawcami paliw:

"Shell, jako pierwszy w Polsce, wprowadza do sprzedaży na stacjach olej napędowy z dodatkiem syntetycznego komponentu GTL - Shell V-Power Diesel. Jak zapewnia producent paliwo zostało tak opracowane, aby umożliwić uzyskanie jak największej mocy silnika. [...] Osiągnięta dzięki tej technologii jakość, w tym wysoka liczba cetanowa, sprawia, że paliwo GTL spala się bardziej wydajnie w porównaniu z konwencjonalnym dieslem."

http://nafta.wnp.pl/shell-jako-pierwszy-wprowadza-paliwo-z-gtl,77461_1_0_0.html

"Shell wytwarza produkty GTL w swej fabryce w Bintulu w Malezji,[...]"

http://www.shell.com/home/content/pl-pl/shell_for_motorists/fuels/v_power_diesel/fuels_vpd_na_antenie_24092004.html

Opublikowano

Ciesz się że i tak Ci pompa wytrzymała 400kkm :naughty:

Padła standardowo..., po przekroczeniu 200 tys :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

Czemu tak wczesnie?