Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Skrzynia o oznaczeniu DUK do A4 1Z ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a co za różnica że półosie są inne? bo nie widzę różnicy w skrzyni :cool1:

mierzyłeś flansze?

rozumiem że chodzi Ci o rozstaw śrub na tej flanszy, pokażę Ci że każda 5ka ma taką samą, przynajmniej u mnie na podwórku

Opublikowano

rozumiem że chodzi Ci o rozstaw śrub na tej flanszy, pokażę Ci że każda 5ka ma taką samą, przynajmniej u mnie na podwórku

Dokładnie Aju, chodzi mi o ten rozstaw. Od czego są te skrzynie?

Opublikowano

no wybiorę Ci jedną z passata b5 fl, jedną z b6 i jedną z superb wszytkie 1,9TDI 130 :hi:

Opublikowano

no wybiorę Ci jedną z passata b5 fl, jedną z b6 i jedną z superb wszytkie 1,9TDI 130 :hi:

Dzięki, najbardziej mnie interesuje ta od B6 :)

Opublikowano

Dużo czytałem o skrzyniach do A4 B5 TDI i wszędzie były informacje że każda z modelu B5 pasuje i z passatów wzdłużnych również.

Opublikowano
  • Autor

A więc... jestem juz po wymianie skrzyni

oczywiście jak zwykle cos musiało pójść nie tak :wallbash: ale zacznijmy od początku

Oryginalna skrzynia CPC z racji końca jej żywota została wymieniona na skrzynie z passata B5 o oznaczeniu DUK (jest to skrzynia od 115KM silnika PD)

Od forumowego kolegi zakupiłem kompletne sprzegło LUK do silnika 1Z i olej do skrzyni, wyjeliśmy wszystko po kolei i zaczeliśmy powoli składać skrzynia pasowała idealnie poza jednym otworem mocującym gdzieś koło wybieraka ale kuzyn stwierdził że może być :wink4:

Po złozeniu wszystkiego jazda próbna i od razu skok ciśnienia o 100% :kwasny: po dodaniu gazu do podłogi nowe sprzegło sie slizga a obrotomierz szybko ucieka pod czerwone pole... i kur*** znowu od początku rozkrecanie :wallbash: pomierzylismy wszystko i okazało sie że nowe łożysko dociskowe jest 2 mm grubsze od starego i po naradzie z jeszcze jednym kolega stwierdzili(bo ja sie nie znam :wink4:) że właśnie łozysko jest przyczyna wiec załozylismy stare bo było w całkiem niezłym stanie.

skreciliśmy wszystko jazda próbna i znowu załamka dalej to samo :( ale przjechaliśmy pare km w ta i spowrotem i z czasem sie poprawiło ale jeszcze nie do końca dalej czasami sie uśliźnie.

Teraz pytanie jaka przyczyna??

1. sprzegło zostało źle dobrane??

2. mam ok 140KM i ponad 300NM i sprzegło jest za słabe( dodam że na starym sprzegle sachs wyszystko było w porządku)??

3. wszystko musi sie dotrzeć i ułozyć i bedzie ok??

4. ......???????????

5.zapomnioałem dodać że siłownik sprzegła przłożylismy od starej skrzyni bo w nowej był połamany ale mierzylismy wszystko i były identyczne

Opublikowano

A więc... jestem juz po wymianie skrzyni

oczywiście jak zwykle cos musiało pójść nie tak :wallbash: ale zacznijmy od początku

Oryginalna skrzynia CPC z racji końca jej żywota została wymieniona na skrzynie z passata B5 o oznaczeniu DUK (jest to skrzynia od 115KM silnika PD)

Od forumowego kolegi zakupiłem kompletne sprzegło LUK do silnika 1Z i olej do skrzyni, wyjeliśmy wszystko po kolei i zaczeliśmy powoli składać skrzynia pasowała idealnie poza jednym otworem mocującym gdzieś koło wybieraka ale kuzyn stwierdził że może być :wink4:

Po złozeniu wszystkiego jazda próbna i od razu skok ciśnienia o 100% :kwasny: po dodaniu gazu do podłogi nowe sprzegło sie slizga a obrotomierz szybko ucieka pod czerwone pole... i kur*** znowu od początku rozkrecanie :wallbash: pomierzylismy wszystko i okazało sie że nowe łożysko dociskowe jest 2 mm grubsze od starego i po naradzie z jeszcze jednym kolega stwierdzili(bo ja sie nie znam :wink4:) że właśnie łozysko jest przyczyna wiec załozylismy stare bo było w całkiem niezłym stanie.

skreciliśmy wszystko jazda próbna i znowu załamka dalej to samo :( ale przjechaliśmy pare km w ta i spowrotem i z czasem sie poprawiło ale jeszcze nie do końca dalej czasami sie uśliźnie.

Teraz pytanie jaka przyczyna??

1. sprzegło zostało źle dobrane??

2. mam ok 140KM i ponad 300NM i sprzegło jest za słabe( dodam że na starym sprzegle sachs wyszystko było w porządku)??

3. wszystko musi sie dotrzeć i ułozyć i bedzie ok??

4. ......???????????

5.zapomnioałem dodać że siłownik sprzegła przłożylismy od starej skrzyni bo w nowej był połamany ale mierzylismy wszystko i były identyczne

powiem tak wymianielem sprzeglo w 2 autach

jedno to audi 80 1Z tak jak u Ciebie i po wymianie na poczatku tez mi sie slizgalo sprzeglo ale po paru kilomatrach juz bylo ok tylko ze wymianilem sama tarcze na jakas no name a reszta bylo stare

druga fura to moj passata AHU tutaj wsadzilem kompletne sprzeglo LUKa od AWX do starego dwumasu i wszytsko gralo juz od pierwszego odpalania i ruszenia zero slizgania czy tym podobnych rzeczy

sprzeglo kupiles uzywane czy nowe?? jesli uzywane to zapewne juz jest na tyle wyjechane ze sie slizga na podniesionej mocy

Opublikowano
  • Autor

sprzęgło to nowiutki zestaw LUK

Opublikowano

sprzęgło to nowiutki zestaw LUK

jesli wszystko zostalo zlozone tak jak trzeba to musialo Ci sie trafic jakies trefne sprzeglo...

u kogo kupiles??

Opublikowano

niedawno był program w tv4 o trefnych sprzęgłach

Opublikowano

zapomniałem, ale właśnie idę zobaczyć te rozmiary :)

[br]Dopisany: 17 Wrzesień 2011, 10:52_________________________________________________też mi się wydaje że sprzęgło coś nie bardzo, reklamuj, powinni wymienić bez sapów :hi:

Opublikowano

zapomniałem, ale właśnie idę zobaczyć te rozmiary :)

[br]Dopisany: 17 Wrzesień 2011, 10:52_________________________________________________też mi się wydaje że sprzęgło coś nie bardzo, reklamuj, powinni wymienić bez sapów :hi:

z tym bez sapow to bym sie polemizowal.... choc jesli sprzeglo kupione od kogos z forum to raczej nie powinno byc wiekszych problemow

Opublikowano

witam

Panowie czy orientujecie sie jaką skrzynię manualna moge włozyc zamiast uszkodzonego multi w silniku 2.4 BDV 170 km

podobno pasuje od diesla 1.9 i 2.0 tdi ?

Opublikowano
  • Autor

Dziś zrobiłem ok 100km i wyglada na to że sprzęgło sie w jakiś sposób ułożyło albo dotarło bo z każdym km problem uślizgu był mniejszy tak wiec wychodzi na to że za pierwszym razem przyczyna było łożysko dociskowe (nowe było 2 mm grubsze od starego) a za drugim razem - na starym łozysku - tarcza musiała sie jakoś dotrzeć.

Starczy o kłopotach :wink4: czas na wrażenia :evil: :

1. Sprzegło i skrzynia chodzą jak w aucie które dopiero co wyjechało z salonu :)

2. Całkowicie zniknęły drgania na 4 i 5 biegu przy 1800-2000 obr :)

3. Jeśli chodzi o przełożenia to skrzynia jest wyraźnie dłuższa co dla mnie jest dużo wygodniejsze na trasie bo przy 3 tys obr mam na blacie ok 150km/h(wcześniej było ok 135) ale za to na 2 i 3 biegu nie ma takiego wbijania w fotel jak wcześniej :wink4:

Opublikowano

a skrzynia z B6 ma taki sam rozstaw śrub flanszy przegubu jak ta z passata, jak z B5 i jak z superb

więc wszelkie przekładki skrzyń z wzdłużnych 1,9 możliwe :hi:

Opublikowano

a skrzynia z B6 ma taki sam rozstaw śrub flanszy przegubu jak ta z passata, jak z B5 i jak z superb

więc wszelkie przekładki skrzyń z wzdłużnych 1,9 możliwe :hi:

dobra, żeby nie było za łatwo, to jak wygląda sprawa otworów do łap? Też pasują?

Opublikowano

słuchaj nie patrzyłem jeszcze... ale mam jedną uwagę, sprzedałem skrzynię z B6 koledze z B5 i mówi że wszytko gra

Mogę zerknąć ale dopiero na weekend jak będę w domu :hi:

Opublikowano

Spoko, bez stresu. Nie upieram się, jednak jak szukałem swojej skrzyni, jeden z kolegów upierał się że z B6 nie podejdzie.