Dragon30 Opublikowano 28 Września 2011 Opublikowano 28 Września 2011 Szukałem na forum, ale nie znalazłem jednoznacznego postu dotyczącego mojego problemu. Jezdzę na 16'. Odkąd kupiłem Audi mam problem z stukaniem podczas ruszania z postoju. Jak ruszam to najpierw mam stuk z prawego koła po czym z lewego w odstępie pól sekundy.. Jest to głośne pukniecie (ale nie metaliczne) słyszane w środku pojazdu. Przypomina ten odgłos tak jakby hamulec trzymał a po ruszeniu odpuszczał momentalnie (miałem taki przypadek w Oplu). Byłem na sprawdzeniu zawieszenia i wyszedł mi tylny górny wahacz w lewym kole i popękane elastyczne przewody hamulcowe. Reszta niby ok, ale tak jak pisałem stuki są z obu kół. Zmieniłem ten wahacz mając nadzieje, że chociaż w jednym kole wyeliminuje stuki, ale nadzieje się rozwiały po założeniu wahacza i jeździe próbnej. Nadal stuka jak ruszam. Czytałem na forum że szarpaki w sumie nic nie wykażą jak np "banany" mają luzy. Może Wam coś przyjdzie do głowy bo nie chce wszystkiego na ślepo wymieniac.
beemek88 Opublikowano 28 Września 2011 Opublikowano 28 Września 2011 a nie szarpie przy ruszaniu??? może to jakiś problem ze skrzynią,kołem dwumasowym itp
Lu-Gi Opublikowano 28 Września 2011 Opublikowano 28 Września 2011 Drążek stabilizatora - łączniki drążka i przeguby tu bym szukał luzów
pioteros Opublikowano 28 Września 2011 Opublikowano 28 Września 2011 a sa stuki przy szybszm ruszaniu? moga to byc przeguby mniejsze czyli wewnetrzne
Dragon30 Opublikowano 28 Września 2011 Autor Opublikowano 28 Września 2011 To jest jedno stukniecie a dalej cisza, na dolkach też cisza. Nie szarpie, stukniecie jest przy normalnym spokojnym ruszaniu
Lu-Gi Opublikowano 29 Września 2011 Opublikowano 29 Września 2011 Weź wjedź na kanał, zaciągnij ręczny i wsadź kogoś do auta niech Ci rusza delikatnie powoli w przód a Ty obserwuj co się dziej pod autem, zwróć uwagę na przeguby i drążek stabilizatora.
A4-Tomek Opublikowano 30 Września 2011 Opublikowano 30 Września 2011 ja mam podobny problem tyle że przy normalnym ruszaniu i gwałtownym hamowaniu skrzypi mi dolny przedni wahacz Kiedyś mechanik twierdził że ten wahacz jest wybity ale nic sie z tym nie działo do czasu :gwizdanie:
Dragon30 Opublikowano 30 Września 2011 Autor Opublikowano 30 Września 2011 przy hamowaniu też. Popatrze
cichy47 Opublikowano 30 Września 2011 Opublikowano 30 Września 2011 Ja mam podobnie przy ruszaniu stuka jakby cos w przednim zawieszeniu
przepychacz Opublikowano 30 Września 2011 Opublikowano 30 Września 2011 ..ja miałem tak przy wybitych górnych wahaczach...może Ci przenosi z jednej na drugą stronę stuk...??
Dragon30 Opublikowano 30 Września 2011 Autor Opublikowano 30 Września 2011 Górny tylny zmieniłem bo ten diagnosta zweryfikował jako wybity
przepychacz Opublikowano 1 Października 2011 Opublikowano 1 Października 2011 ...byłeś tylko u jednego diagnosty, jeśli masz możliwość to podjedź na szarpaki u nas około 20pln sprawdzenie zawieszenie. Z różnymi cudami już się spotykałem
nowal Opublikowano 1 Października 2011 Opublikowano 1 Października 2011 Ja ostatnio mialem taki problem. Wymienilem przegub wew, zew, zawias, magownice i dalej stukało. Okazało sie ze poduszka skrzyni biegów ta prawa. Widac to bylo po podniesieniu silnika do góry.
Dragon30 Opublikowano 1 Października 2011 Autor Opublikowano 1 Października 2011 W poniedziałek jadę do innego. Zdemontuje najpierw plastikową osłonę silnika to będzie lepszy dostęp i widoczność
przepychacz Opublikowano 1 Października 2011 Opublikowano 1 Października 2011 ..dokładnie, podjedź gdzieś indziej i informuj...pzdr
A4-Tomek Opublikowano 3 Października 2011 Opublikowano 3 Października 2011 przeważnie wahacze najpierw skrzypią a potem zaczynają stukać przynajmniej ja tak miałem
Dragon30 Opublikowano 3 Października 2011 Autor Opublikowano 3 Października 2011 Okazało się że wg innego diagnosty (3razy sprawdzał) dolne przednie wahacze i lewy łącznik stabilizatora. Może dla pewności zmienię oba łączniki i poduszki pod stabilizatorem. Do zakupu nowych poduszek pod stabilizatorem potrzebna jest srednica stabilizatora i tu moje pytanie. Czy średnica stabilizatora jest taka sama na całej długości stabilizatora czy np średnica w miejscu mocowania poduszek może byc inna niż na pozostałej długości stabilizatora??
sikszak Opublikowano 6 Listopada 2011 Opublikowano 6 Listopada 2011 ja mam identyczne objawy tzn przy spokojnym ruszaniu (na 10 razy 7 razy puknie) jest to takie głuche pukniecie nie metaliczne Puka dwa czasami trzy razy. I teraz najciekawsze. Wymieniłem całe przednie zawieszenie tj wszystkie wahacze drążki, łączniki stabilizatora. Wszystko około 2 tygodnie temu. i teraz pytanie co to może tak pukać. Mechanik stwierdził że poduszki silnika są ok. Czy poduszka pod skrzynią może powodować takie puknięcia? Na zaciągniętym ręcznym jak puszczam sprzęgło żeby rozbujać silnik to tych stuknięć nie ma. Tylko przy ruszaniu potem cisza. na dołkach dziurach nic nie puka
Dragon30 Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Opublikowano 6 Listopada 2011 U mnie już nie stuka. Wjedz gdzieś na duży parking przy markiecie o pojezdzij na maksymalnie skreconych kołach raz w prawo a potem w lewo i nasluc**j stukania w przegubach.
Rekomendowane odpowiedzi