Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AQD] Wymiana paska wielorowkowego bez zdjęcia przodu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam czy jest taka możlowość i czy ktoś już próbował? Pasek rozrządu jest ok tylko wielorowkowy jest spękany :wallbash:

Opublikowano

Też mnie to interesuje, choć na wiosnę będę wymieniał rozrząd ale pasek mam spękany i z chęcią bym go wymienił.

Opublikowano

W Rs6 trzeba zdejmowac przód. Wydaje mi sie, że w A4 też musisz zdejmowac, ale mogę sie mylic.

Opublikowano

Też mnie to interesuje, choć na wiosnę będę wymieniał rozrząd ale pasek mam spękany i z chęcią bym go wymienił.

:)

witam czy jest taka możlowość i czy ktoś już próbował? Pasek rozrządu jest ok tylko wielorowkowy jest spękany :wallbash:

chyba nie da rady, z tego co pamiętam jak robiłem rozrząd, sporo osłon jest. W dieslu można to było zrobic ale w benzyniaku cięzko sie do tego dobrać. Zrzucić przód nie jest wcale trudno i nie schodzi się z tym długo
Opublikowano

trzeba demontować caly przód

Opublikowano

No i wszystko jasne.

Opublikowano

No i wszystko jasne.

chyba nawet nie podejdziesz kluczem żeby naciągnąć napinacz w V-ce
Opublikowano

Jakby Michał Anioł wyrzeźbił odpowiedni drut....Polak potrafi :naughty: tylko po co.

Opublikowano

da rade bez zdejmowania przodu.Ja ostatnio wymieniałem napinacz tego paska i przodu nie zdejmowałem :rolleyes: trzeba się nameczyć trochę ale napewno da radę

Opublikowano

zdejmować nie trzeba ale poluzować tak... :naughty: No ale jest duuuże prawdopodobieństwo że przez te kombinacje coś przypadkiem się uszkodzi.... Wiec proponuje zdjąć przód, dużo roboty ale może się to opłacić :hi:

Opublikowano

Czyli znalazł się wśród nas twardziel :naughty: no i dobrze, na forum SAABa też pisali że się nie da wymienić łańcucha rozrządu w benzyniakach a znalazło się dwóch co dali rade, choć robili to 4x dłużej ale się udało.

Jutro się poprzyglądam jak by ta operacja mogła wyglądać, teoretycznie wymiana paska jest łatwiejsza niż napinacza :>

Opublikowano

w s6 c5 dało radę wymienić pasek wielorowkowy bez zdejmowania przodu a w a4 b5 V6 nie da rady ? :mysli:

na pewno nie jest to łatwe bo miejsca mało, ale raczej wykonalne.

Opublikowano

na forum SAABa też pisali że się nie da wymienić łańcucha rozrządu w benzyniakach a znalazło się dwóch co dali rade

Bo nie wiedzieli że się nie da i to zrobili :wink4:.

Opublikowano

Heheh zapewne tak, ja sie dzisiaj przyglądałem jak to tam jest i ile jest miejsca i jakoś nie mam ochoty tego robić. Poczekam do wiosny.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Da sie wymienic pasek bez zdejmowania przodu. Ja wymieniłem chociaż robiłem to długo i troszke sie.Myśle że jakbym zdjął przód to bym robił tak samo długo tylko bez kombinacji

Opublikowano

U mnie mały silnik w porównaniu z V ale też wszyscy mechanicy ( nie mówiąc o ASO gdzie najlepiej do byle czego

rozebrać pół auta bo kasa za roboczogodzinę więc lepiej wykonać jak najwięcej czynności i jak najdłużej :pali::kawa: )

twierdzili że do wymiany rozrządu i wszystkich pasków trzeba przód demontować .

No więc niekoniecznie : na kanale we dwóch (tylko bez skojarzeń ) jeden z dołu drugi z góry i tylko odkręcony wentylator klimy w dwie

godziny naprawa wykonana ( bez wymiany pompy, bo u mnie dopiero co była wymieniona).

Inna sprawa, że trochę się trzeba nakombinować bo dostęp trudny i na pewno wygodniej i bezpieczniej jak przód zdemontowany, więc

jak ktoś nie ma wprawy( np. duże łapy :polew: i marne klucze) to metody nie polecam.