luklago Opublikowano 4 Października 2011 Opublikowano 4 Października 2011 Witam. Mam problem i nie wiem czy mogę jeszcze jeździć przez kilka dni zanim się tym zajmę. Zacznę od początku. Jakiś miesiąc temu zaczął się problem z szybszym mruganiem kierunkowskazów jak naciskałem pedał hamulca (zazwyczaj wieczorem lub rano - sugerowało to wilgoć). Sprawdziłem połączenia w lampach czy masa jest ok, przeglądnąłem wszystko ale problem pozostał. Myślałem, że to zawilgocenie wtyczki od haka bo zacząłem często naciągać przyczepkę. Tak jeździłem do wczoraj. Wczoraj problem ustał ale pojawił się inny. Po zapaleniu silnika i minięciu kilku sekund lub minut zapalają się kontrolki ABS i ESP (nieraz jest tak, że jak nacisnę STOP to od razu a innym razem same się zapalają). Do tego dochodzi miganie świec - zawsze po upływie ok 30-45 sek od włączenia silnika, nie ważne czy naciska się stop czy nie. Doczytałem że to czujnik przy STOPie - co sugeruje to miganie świec, ale zastanawia mnie to świecenie ABS i ESP - ma to coś wspólnego? Czy w takim stanie mogę jeździć do soboty, czy bezwzględnie robić?
Dev Opublikowano 4 Października 2011 Opublikowano 4 Października 2011 jezdzic mozesz Kolego najpierw VAG jest problem z czujnikiem G85
michał69 Opublikowano 4 Października 2011 Opublikowano 4 Października 2011 zapnij vaga i sprawdź błędy może padł czujnik pod pedałem hamulca ja tak miałem przy padniętym czujniku hamulca a świecą ci światła stopu jak naciśniesz hamulec? możesz tak jeździć tylko nie masz ABS/ESP
luklago Opublikowano 4 Października 2011 Autor Opublikowano 4 Października 2011 Światła mam, ale ABS nie działa, bo specjalnie hamowałem na szutrze i koła blokowało do razu. Jak mogę jeździć to będę sprawdzał s sobotę, a ile kosztuje ten czujnik (tak mniej więcej)? Ps. czy to może to: http://allegro.pl/audi-a4-b6-automat-czujnik-hamulca-stop-igla-i1848972802.html
wrclaguna Opublikowano 4 Października 2011 Opublikowano 4 Października 2011 Czujnik kosztuje dokladnie 49 PLN w ASO [br]Dopisany: 04 Październik 2011, 09:37_________________________________________________Temat o wymianie http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=70537.0
michał69 Opublikowano 4 Października 2011 Opublikowano 4 Października 2011 ale najlepiej podepnij komputer żeby się upewnić że to ten czujnik a kontrolka świec żarowych świeci że jest coś nie tak w obwodzie elektrycznym
luklago Opublikowano 6 Października 2011 Autor Opublikowano 6 Października 2011 Zrobione - był problem z czujnikiem, ale okazało się że wypięła się kostka z czujnika (słabo siedziała). Zauważyłem, że mam dalej problem z szybszym mruganiem kierunków przy hamowaniu (tylko wieczorem i rano - czyli raczej jakaś wilgoć). Ktoś tak miał? Ja zacznę do inspekcji kostki haka holowniczego, tylne lampy już rozbierałem żeby zobaczyć czy nie ma problemów z masą.
Golem1 Opublikowano 6 Października 2011 Opublikowano 6 Października 2011 Popsikaj na styki jeszcze jakimś preparatem do czyszczenia styków elektrycznych,najczęściej są to też preparaty które też usuwają wilgoć,ja kiedyś używałem preparatu do potencjometrów bo miałem problem ze stykami może u ciebie też zadziała a napewno nie zaszkodzi.
Rekomendowane odpowiedzi