Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Przegub wewnętrzny - wymiana osłony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Osłona przegubu wewnętrznego jest stara i lekko uszkodzona.

Będę demontował półoś w celu wymiany przegubu zewnętrznego, przy okazji chciałem wymienić osłonę tego wewn.

Aby zdjąć przegub wewn. potrzebna jest chyba prasa - tego nie chcę...

Czy jest możliwa wymiana osłony wewn. bez demontażu przeguba wewn.?

Czy można nałożyć tą osłonę od strony przeguba zewn. - przeciągając po całej półosi?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U siebie na jednej stronie też widzę że guma osłony nie jest juz w najlepszym stanie i myślę o jej wymianie - poradziłeś sobie już z tym. a może ktoś podopowie jak wymienia się tą osłonę.

OK znalazłem:

http://www.a4-klub.pl/smf/uklad_napedowy/wymiana_gumowej_oslony_przegubu_zewnetrznego-t2206.0.html

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t19377.0.html

http://www.a4-klub.pl/smf/zawieszenie/odp_b5_adr_wymiana_oslony_przegubu-t17118.0.html

podobne:

http://www.a4-klub.pl/smf/zawieszenie/b5_jak_wymienic_przegub-t6233.0.html

Może ktoś podpowiedzić smar który jest pod osłoną jest w komplecie z osłoną czy trzeba kupic osobno - jaki? W jakiej ilości się go nakłada?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Smar jest w komplecie z osłoną (kupiłem osłony Lobro). Trzeba uważać, bo są 2 typy przegubów wewn./osłon.

Dziś się za to zabieram ze strachem w oczach - wyczytałem, ze przegub jest naprasowywany wiec będę szukał jakiegoś zakładu gdzie zdejmą i założą mi przegub na czas wymiany osłony. Sama wymiana poza prasowaniem wydaje się być łatwa.

P.S.

Linki podane przez Ciebie to wymiana przegbu zewn.

Opublikowano

Dokałdnie chodziło mi o zewnętrzną osłonę przegubu - tak pomyłka mała :disgust:

Opublikowano
  • Autor

A więc jeśli chodzi o przegub wewn.

- zdejmujemy półoś zgodnie z opisem wymiany przegubu ZEWNĘTRZNEGO

- następnie aby ściągnąć przegub wewn. z półosi ustawiamy ją pionowo z przegubem wewn. ku górze (widać w środku oś półosi)

- teraz płaskim śrubokrętem pomagamy sobie zdjąć stalowy kołnierz osłony gumowej przegubu - okalającej od zewnętrznej strony przegub wewn. - tak aby ją zdjąć z przegubu

- zdejmujemy zapinkę specjalnymi szczypczykami za 4zł z makretu - takie do rozwierania zapinek z dwoma oczkami.

- następnie jedna osoba trzyma za boki przegubu (półoś dynda sobie w dół) a druga ustawia pionowo na osi półosi jakiś pręt/sworzeń w który stuka lekko młotkiem. Przegub siedzi na wieloklinie wyciętym na końcówce półosi i powinien po stuknięciu zejść.

- następnie jeśli mamy nowy przegub to stary do kosza, jeśli nie to stary do wiadra z benzyną - czyszczenie.

- następnie z półosi ściągamy osłonę

- czyścimy półoś, a następnie lekko zwilżamy olejem, aby ułatwić naciąganie nowej osłony

- naciągamy osłonę (na małym końcu osłony nie ma opaski zaciskowej

- następnie wciskamy smar do osłony

- nakładamy przegub i regulujemy osłonę tak, aby jej większa końcówka ze stalowym kołnierzem pasowała swoimi dziurami na śruby do dziur w przegubie

- jeśli przegub nie wchodzi do końca lekko - ustawiamy półoś pionowo, przegub na górze i stukamy gumowym młotkiem (trzonkiem zwykłego młotka) w środkowy pierścień przegubu

- zakładamy zapinkę

- wstawiamy półoś z powrotem do auta przy wciśniętym hamulcu (z założonym przegubem zewn. włożonym już do ośki koła i ze wkręconą co najmniej jedną śrubą mocującą koło do tarczy-jeśli śruby nie będzie to trzymanie hamulca nic nie da)

Reszta jest w opisie wymiany przegubu zewn. - tu nie ma rocket science - wszystko idzie jak z opisu.

Pozdr. i powodzenia.

P.S.

Aha...

Uważajcie przy czyszczeniu przegubu w benzynie żeby go nie wychylać za bardzo - w przeciwieństwie do przegubu zewn. - wewnętrzny można rozłożyć na części pierwsze - pierścienie i kulki, a późniejsze złożenie z powrotem nie należy podobno do najprzyjemniejszych robót.

Opublikowano

mozna to wzucic na WARSZTAT przyda sie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a jakiej firmy polecicie osłone przegybu zewnętrznego?

bo już trzeci raz będę wymieniał w ciągu jednego roku z lewej strony

Opublikowano

polecam orginalną - już leży i czeka na montaż - osłona wykonana z innej gumy niż np. Lobro i zdecydowanie trwalsza.

• 3 lata później...
Opublikowano

Opis super! :notworthy:

"następnie wciskamy smar do osłony"

Jest taki wpis gdzie przegub stukał aż się smar rozprowadził.

Ja proponuję poświęcić 20min przed rozpoczęciem montażu i wprowadzić smar do przegubu (na kulki bezpośrednio). Poruszać mechanizmem i dołożyć smaru i tak aż się skończy smar albo cierpliwość.

CZYSTOŚĆ MONTAŻU: Należy oczywiście unikać dodatków do smaru typu popiół z papierosa, piasek, brudy itp

Opublikowano

Bez przesady z tym popiołem z papierosa czy piaskiem, wiadomo jak ktoś wrzuci nasmarowany przegub do piaskownicy to nie będzie dobrze. Potwierdzam iż lepiej dobrze przesmarować przegub przed montażem niż wrzucić smar na pałe i liczyć że sam się rozprowadzi :naughty:

Opublikowano

nie wiem jak w ADR, ale w AFN jest dosc problematyczne zalozenie nowego tego dekla stalowego co oslania przegub wewnetrzny od strony skrzyni. troche sie z tym namordowalem bo wymienialem wczoraj oba przeguby zewnetrzne i oslony wewnetrznych i to mi sprawilo najwiekszy problem, powinno byc chyba zaprasowane.

do tego wyciagniecie polosi z prawej strony do najlatwiejszych nie nalezy, ja wyciagalem cala, bo to 6 srubek wiecej a mozna polos sobie wkrecic w imadlo i zrobic porzadnie, ale samo jej wyjecie i wlozenie bez kanalu bylo morderstwem i nie polecam jak ktos dlubie w aucie od swieta.. wymienialem tez koncowki drazkow, wiec je odpialem, ale z prawej strony i tak brakuje kolo 1cm zeby polos wydobyc ze zwrotnicy, trzeba sie łomem namanewrowac i troche miesa poleci na pewno :hi: