Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Problem z temperaturą silnika po zaślepieniu EGR-a

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj zaślepiłem EGR, gdyż miał dosyć spore wycieki oleju, po tym zabiegu auto nagrzewa się dwa razy dłużej. Termostat wymieniałem tydzień temu i przed zaślepieniem nagrzewał się dosyć szybko. Z EGR-a ściągnołem górny dekielek, usunołem membrane z kawałkiem trzpienia, a otwór zaślepiłem śrubą tak żeby dociskała pozostały trzpień z tłoczkiem do gniazda. Zrobiłem coś nie tak, że auto tak długo się nagrzewa?

Opublikowano

Ja tam mam zetora właśnie wróciłem do domu, na polu mam 8C a auto po przejechaniu 9km złapało mi ledwo 80C a termostaty już dwa wymieniłem. Też mam zaślepiony EGR. Mam wrażenie że zaczyna się zima i spalanie przez to znowu wyskoczy na 7-8l :wallbash:

Opublikowano

To normalne zjawisko po zaślepieniu EGR a zimom zobaczycie, jaka to Praszka :slina: :slina: :slina:

Opublikowano

Sorry za OT ale popraw tytuł posta bo z tą temperaturom to pojechałeś..........

Opublikowano

jak narazie nagrzewa mi się po zaślepieniu egr nawet ok, zobaczymy co będzie przez zime, najwyżej kupie nowy egr :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

A dlaczego po zaślepieniu tego EGR-a auto nagrzewa się jednym normalnie a innym dłużej?

Opublikowano

To raczej norma że przy niesprawnym termostacie auto będzie szybciej ciepłe w środku, termostat zamiast dogrzewać silnik puszcza od razu na obieg w nagrzewnicy dlatego robi się szybciej ciepło a silnik jeździ niedogrzany. Zaślepienie EGA-a ma raczej sens gdy auto jeździ w dłuższe trasy w sytuacji kiedy nie dogrzewamy auta do 90 stopni i co chwilę gasimy i odpalamy to zaślepienie egra na zimę moim zdaniem mija się z celem. Co innego przy okazji różnych modyfikacji z mocą wtedy EGR zdecydowanie out :hi:

Opublikowano

nie no, różnica w nagrzewaniu jest, nie mówie że nie ma, ale do przeżycia, ale dopiero po zaślepieniu pierwsza zima przede mną i zobacze jak to bedzie jak temperatury będą zdecydowanie niższe, ja zaślepiłem bo egr i lał, auto po programie i tuner stwierdził że śmaiło można bez skutków ubocznych, narazie jeżdże jak coś to wróci egr tylko że nowy

Opublikowano

A dlaczego po zaślepieniu tego EGR-a auto nagrzewa się jednym normalnie a innym dłużej?

Wszystkim nagrzewa się dłużej, tutaj nie ma odstępstw.

Opublikowano
  • Autor

Ja EGR zaślepiłem bo miał spore przecieki. Teraz widzę, że i tak nie ominie mnie przyjemność zakupu nowego :wallbash:

Opublikowano

Ja EGR zaślepiłem bo miał spore przecieki. Teraz widzę, że i tak nie ominie mnie przyjemność zakupu nowego :wallbash:

Nie musisz kupować nowego, w Twoim roczniku zaślepienie co ważne nie wiąże się z pojawieniem błędu silnika :) wykręć go wyczyść na zimę a może się jakoś przemęczysz a na lato zaślepienie tak żeby została Ci tylko klapa gasząca bo bez niej strasznie wnerwia gaszenie silnika.

Opublikowano

do telepotanie podczas gaszenia można się przyzwyczaić :gwizdanie:

Opublikowano

Witam podepnę sie pod temat na 20 zaworów 1 się nie poci u mnie jak kupiłem 4 lata temu sie pocił i do dziś się poci i nie widzę w tym żadnego problemu od wymiany do wymiany oleju 10tys nie dolewam ani 100ki oleju a naprawdę daje po zaworach . A po drugie nie zaślepia sie zaworu to jest duży BŁĄD ...POZDRAWIAM

Opublikowano

no ale mi ten syf wydobywający się z zaworu świnił w komorze :wallbash:

Opublikowano

Jak tak bardzo masz padnięty to kup jakaś używkę i załóż na pewno to ci się opłaca Pozdrawiam

Opublikowano

dzięki za radę, ale jak wjedzie z powrotem to tylko nowy

Opublikowano

Oczywiście ze nowa to nowa ,ja napisałem ze używka jest lepsza jak uszkodzona zaślepiona .

Opublikowano

To raczej norma że przy niesprawnym termostacie auto będzie szybciej ciepłe w środku, termostat zamiast dogrzewać silnik puszcza od razu na obieg w nagrzewnicy dlatego robi się szybciej ciepło a silnik jeździ niedogrzany. Zaślepienie EGA-a ma raczej sens gdy auto jeździ w dłuższe trasy w sytuacji kiedy nie dogrzewamy auta do 90 stopni i co chwilę gasimy i odpalamy to zaślepienie egra na zimę moim zdaniem mija się z celem. Co innego przy okazji różnych modyfikacji z mocą wtedy EGR zdecydowanie out :hi:

fajna teoria z tym termostatem.
Opublikowano

do telepotanie podczas gaszenia można się przyzwyczaić :gwizdanie:

ty sie moze przyzwyczaisz, ale twój dwumas jest tradycjonalista i lubi gdy jest klapa... :cool1:[br]Dopisany: 10 Październik 2011, 18:39_________________________________________________EGR to nie tylko ekologia, to rowniez wczesniejsz e nagrzewanie silnika, a wiec mniejsze zuzycie paliwa i wieksza trwalosc silnika.

Roznice w czasie nagrzewaznia sie silnikow AVF i AWX po usunieciu EGR dotycza silnikow po 6.2003 roku, w ktorych pojawila sie dodatkowa chlodnica spalin, dogrzewajacych jednoczesnie plyn chlodzacy.

Roznice w nagrzewaniu silnika po usunieciu EGR szczegolnie widac w silnikach 2.0 tdi 16V.

Opublikowano

Po co zaślepiać EGR ja kupiłem nowy i jest ok suchutko i bez druciarstwa, :decayed: