markus85 Opublikowano 13 Października 2011 Opublikowano 13 Października 2011 Witam, mam pytanie u kolegi w audi 80 1Z zamontowany jest podgrzewacz płynu chłodniczego z 3-ma świecami żarowymi, widziałem jak to działa i naprawdę działa. Szukałem u siebie w AHU czy przypadkiem już tego nie wkładali seryjnie, ale z tyłu bloku jest króciec plastikowy i nigdzie nie widzę takiego zastosowania. Czy ktoś może powiedzieć czy faktycznie tego mogę nie mieć, ew. gdzie tego szukać, no i najważniejsze czy ktoś to u siebie zakładał, jakie przekaźniki są potrzebne, czy wpinam się w czujnik od świec żarowych, itp.? Niestety autko tej zimy będzie nocował prawdopodobnie pod chmurką, i fajnie by było mieć szybciej cieplej w autku . Z góry dzięki, Pozdrawiam
mlodyy Opublikowano 13 Października 2011 Opublikowano 13 Października 2011 http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=98906.0;highlight=podgrzewanie+p%B3ynu
markus85 Opublikowano 16 Października 2011 Autor Opublikowano 16 Października 2011 Kurcze szukałem i na ten temat nie wpadłem, dzięki mlodyy [br]Dopisany: 13 Październik 2011, 14:57_________________________________________________Pomimo iż przewertowałem tematy na Forum, nigdzie nie znalazłem żadnego schematu podłączenia tego układu, tj. jak to Wszystko podłączyć aby zadziałało? wiem że mogę to zrobić na zasadzie włącznika, ale to ostateczność,chciałbym aby to odbywało się tak jak w ori. Jest ktoś w stanie mi to wytłumaczyć, naświetlić aby móc to wykonać? Z góry dzięki, Pozdrawiam Markus
fusse Opublikowano 18 Października 2011 Opublikowano 18 Października 2011 nie wiem czy jest sens, wg mnie szkoda kasy i roboty, lepiej webasto wrzucic to napewno poczujesz. ja mialem wszystkie 3 swiece spalone, wrzucilem nowe, sprawdzilem czy dziala, wszystko dziala, ale jakos nie zauwazylem zeby szybciej lecialo cielpo czy cos.
Grzesiekkbc Opublikowano 18 Października 2011 Opublikowano 18 Października 2011 Kiedyś coś czytałem o tych świecach i ludzie pisali że widocznie masz wersję na rynek kraju gdzie zima jest lekka albo jej praktycznie nie ma po za tą na kalendarzu. Ja mam ten króciec ale nie mam pojęcia czy działa aż z ciekawości jutro rano sprawdzę jak to działa.
fusse Opublikowano 18 Października 2011 Opublikowano 18 Października 2011 sprawdz miernikiem albo zaróweczka, dotykaj po swiecach i do masy , bedziesz wiedzial czy prad dochodzi na swiece.
michał69 Opublikowano 19 Października 2011 Opublikowano 19 Października 2011 ja też mam miałem spalone te świece wymieniłem na nowe i nie zauważyłem jakieś zmiany żeby się szybciej nagrzewało zobaczymy jak będzie przy mrozach -15stopni
markus85 Opublikowano 19 Października 2011 Autor Opublikowano 19 Października 2011 Znalazłem gościa co sprzedaje takie podgrzewacze po 175zł i się tak zastanawiam czy warto Nie jest to ori, ale wygląda solidnie. A tu opis z aukcji: http://allegro.pl/grzalka-12v-1kw-podgrzewacz-lpg-lub-tdi-kplt-i1852571211.html Może ktoś się wypowiedzieć? Rozmawiałem z jedną osobą która to ma i jest zadowolona
michał69 Opublikowano 19 Października 2011 Opublikowano 19 Października 2011 wiadomo że diesle dłużej się grzeją niż benzyna ale nie wiem czy jest sens to kupić żeby kilka minut szybciej się płyn zagrzał
Grzesiekkbc Opublikowano 19 Października 2011 Opublikowano 19 Października 2011 Ja bym to kupił z tego względu że jak już muszę jeździć moim Dieselkiem do pracy to temperatura zimą nie wyskakuje mi więcej jak 70C a to jak wiadomo nie jest dobre dla silnika bo diesel powinien pracować w 90C. Jeśli na trasie 10km auto złapało by mi 90C powiedzmy po przejechaniu 7km to bym się skusił na to. Zima trwa prawie pół roku i wydaje mi się że i na spalanie pewnie ma jakieś znaczenie.
dariodario Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 podejrzewam że po tygodniu takiej jazdy padnie aku. Przecież te świece prąd mają z alternatora który zabiera moc z silnika a co za tym idzie paliwo więc jak dla mnie to wydatek nie warty świeczki.
Grzesiekkbc Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 Kolego masz rację, ciekawi mnie jedna sprawa bo podaje że minimum to 70A czyli do kpl pasowało by coś pokombinować z alternatorem żeby go wymienić na coś wydajniejszego bo zimą faktycznie można się pożegnać z aku.
dariodario Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 mocniejszy alternator to i więcej mocy z silnika ubywa. A tym samym paliwa więc jeszcze bardziej to nie opłacalne.kiedyś tu na forum przeczytałem jak ktoś napisał że nawet te seryjne trzy świece nie zawsze są włączone mimo zimnego silnika. Zależy od poboru prądu z alternatora. Wyobraź sobie. Temp na zewnątrz minus 10 aku już osłabiony odpalasz auto alternator zaczyna naładowywać po rozruchu grzeją świece żarowe silnika(4)włączają się grzane lusterka i tylna szyba włączasz światła mijania. niewielki procent tego prądu co pozostanie nie bardzo zostanie na podgrzewacz. No chyba że masz nówke aku i do tego więcej amper to może by to miało sens.
rsiak Opublikowano 22 Października 2011 Opublikowano 22 Października 2011 Ja mam seryjne to u siebie. Wlacza sie jak na dworze jest ponizej 5C. Cieplym powietrzem nawet w duze mrozy zaczyna mi dmuchac po 1-2 km. Moim zdaniem warto to miec, ale nawet nie tyle dla ochrony silnika lecz by wnetrze auta sie szybko nagrzalo.
SZYNKAR Opublikowano 22 Października 2011 Opublikowano 22 Października 2011 Układ grzeje na dwa sposoby: 1) prądem z alternatora=zwiększa zużycie paliwa=szybciej nagrzewa silnik pod obciążeniem alternatora. Coś podobnego do trzymania silnika na wysokich obrotach na parkingu. Wydaje mi się że to świetne rozwiązanie żeby mieć szyby wolne od szronienia. W fordach jest warstwa przewodząca w szybie, która nagrzewa szybę momentalnie, na postoju, bez innych odbiorników.
markus85 Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Opublikowano 7 Listopada 2011 Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak zrobić instalację pod ORI podgrzewacz? pod które czujniki się wpiąć, co mi jest potrzebne, jakie oznaczenie ma przekaźnik sterujący? zanim pojadę na zakupy chciał bym wiedzieć o co pyta i co mi potrzeba. Tak jak kolega pisze w Fordach jest to zaj... chwila i czysta szyba. Mam do pracy 5 km, zanim cokolwiek zacznie dmuchać ciepłem to ja w domu jestem.
badyl666 Opublikowano 8 Listopada 2011 Opublikowano 8 Listopada 2011 http://zibiokaj.w.interii.pl/TDI%201,9%20AHU-AHH-AFN%20BOSCH%20od%201998.jpg 18,19 i 20
markus85 Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Opublikowano 1 Lutego 2012 Ponawiam temat, a więc: mianowicie zainstalowałem sobie kruciec wody z wbudowanymi 3-ma świecami żarowymi, chce teraz zrobić sobie instalację do grzania tych świec, poniżej zamieszczam schemat, może mało profesjonalny ale tak osobiście to widzę, proszę aby ktoś wypowiedział się czy ma to szansę zadziałać, jakie przekaźniki mam zastosować? Świece mają coś ok. 20A, czy bezpiecznik 80A będzie ok, czy za duży, a może na każdy przekaźnik dać oddzielny bezpiecznik? Jak lepiej zastosować rozłączanie układu, czy poprzez ten włącznik termiczny czy może lepiej włącznik czasowy? widzę to tak że włącznik daje taki do temp. 50 stopni, mocuje go do krućca aluminiowego np. taśmą aluminiową taką jak do tłumików? czy może lepiej materiałową? on mi rozłącza układ, daje dalej +12 po stacyjce do włącznika w kabinie, którym reguluję sobie kiedy chce załączyć. Pytanie mam takie, boję się że gdyby np. auto było zaparkowane, i może zdarzyć się tak że coś się stanie z przekaźnikiem, i świeca zacznie grzać, w skutek czego może zagotować płyn,o dalszych konsekwencjach nie chcę mówić, idzie to jakoś obejść? Mój schemat:
kruszek1985 Opublikowano 14 Marca 2013 Opublikowano 14 Marca 2013 Też jestem zainteresowany tym tematem. Ciekawi mnie przede wszystkim instalacja oryginalna bo z zastępcza nie ma problemu. Mój silnik to AWX. Mógł bym się pokusić o zakup na allegro instalacji silnika jeżeli takowa znajde bo mało aut to miało. No i teraz drugie pytanie czy potrzebne jest jakieś przekodowanie vagiem w celu aktywacji ustrojstwa.
cabanmat Opublikowano 14 Marca 2013 Opublikowano 14 Marca 2013 Panowie jak sprawdzić podgrzewacz ? Ile ohmów powinna mieć świeca ?
Rekomendowane odpowiedzi