Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana tłumika w Audi A4 B7 2.0TDI na dwa tłumiki od S4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam A4 B7 2,0tdi 140ps i chciałbym zmienić wydech na ten z S4 lub dwa tłumiki z quattro i dorobić końcówki orientujecie się czy jest to możliwe ? i czy nie będzie szkodziło to że są tłumiki od benzyny w dieslu ?

Opublikowano

o ile sobie przypominam Alvaro założył do 1.9tdi tłumiki z S4. I nie miał z tym chyba żadnych problemów.

Opublikowano
  • Autor

dzięki za informacje :)

Opublikowano

potwierdzam kupiłem kompletne tłumiki (od obejmy za katalizatorami aż do samego końca łącznie z gumami i tymi częściami uchwytów które przykręcane są do auta) ori miałem tylko lewy tłumik ale po ściągnięciu osłon pod miejscem na prawy tłumik okazało się że śruby mocujące są wmontowane w nadwozie więc wszystko pasowało plug&play (oczywiście poza rozdzieleniem z jednego tłumika na dwa, ale to już gościowi który mi to robił nie stanowiło żadnego problemu - usunięcie tłumika środkowego i zrobienie "trójnika") czas trwania całego zabiegu to jakieś 60 - 90 minut , należy pamiętać o tym że ori wydechy z S4 mają klapki sterowane podciśnieniami które to przy ściąganiu nagi z gazu powodują zamykanie ich i charakterystyczne buczenie wydechu. Ja nie bawiłem się z podłączaniem tego bo w dieslu to i tak nie słychać więc klapki zostały lekko "cheftnięte" w pozycji otwartej :decayed:

Opublikowano

Dobrze że ten temat poruszyłes alvaro :th: to ja mam pytanie bo też chcę zrobić na dwa tłumniki a mam jeden, tylko chcę wsadzić z ultera. Ile wyniosły Cię orginały od S4?

Opublikowano

poszło na PW

Opublikowano
  • Autor

a wyjęcie środkowego tłumika w niczym nie przeszakdza nie działa to negatywnie na osiągi ?? chodzi mi o katalizator ??

Opublikowano

"nie wydaje mie sie" :polew:

Opublikowano

ja tez jestem bardzo ciekawy.. tylko zastanawiam sie ile to moze kosztowac.. zalozmy jesli kupilbym uzywany tlumik .. lub jesli zrobilbym nowy o podobnym wygladzie ???

no i zapewne dokladke trzeba zmienic

alvaro prosze info na PW

Opublikowano

o kasie się nie rozmawia ale nie chce mi się co chwilę pisać PW :tongue4:

kompletne tłumiki od złączy za katalizatorami do samego końca razem z kompletnymi uchwytami 700 zł + 100 zł paliwo bo sam po to pojechałem no i 100 zł wziął "tłumikarz" za montaż

Opublikowano
  • Autor

to musze powiedzieć ze bardzo dobra cena :) bo ja niestety oryginalnych do b7 nie mogę nigdzie znaleźć poza serwisem a tam koszt około 4000 tys :/

Opublikowano

:confused4: hmm może lekko nie w temacie ale właściwie po co do np. 1.9 tdi Q dawali dwa końcowe tłumiki?

Opublikowano
  • Autor

z tego co wiem to przez wał napędowy :) ale nie jestem pewny :P

Opublikowano

I Jak tam DODN robiles cos w tym temacie ? Ty masz dwa tlumiki czy jeden, jesli dwa to razem czy po obu stronach ?

Opublikowano
jesli dwa to razem czy po obu stronach ?

nie ma czegoś takiego jak dwa razem... :no:

Opublikowano
  • Autor

no jeszcze niestety nie dzisiaj zrobiłem przednie światła :) przyciemniłem oraz wyjąłem pomarańczowy kierunek za wydech biorę sie w przyszłym tyg :)

Opublikowano

alvaro zgadza sie ale i tak wiadomo o co chodzi.. podwojna koncowka wydechu po lewej stronie czy rozdzielnie po obu?

Opublikowano

Darkoz S4 w budzie B5 ma

podwojna koncowka wydechu po lewej stronie
a S4 B6 ma
ozdzielnie po obu
Opublikowano
  • Autor

chcę tak jak ma oryginalne s4 czyli dwa tłumiki z czterema końcówkami

Opublikowano

Alv, DODN ma B7 ;)

IMG_1342.jpg