Łukasz P Opublikowano 11 Października 2006 Opublikowano 11 Października 2006 Jestem nowy i to mój nowy post, no ale: Mam pytanie co może być przyczyną następującego zjawiska: 1. Samochód stoi silnik nieodpalony-biegi wchodzą pięknie 2. Silnik załączony samochód jedzie lub sie toczy - biegi wchodzą pięknie 3. Samochód stoi silnik załączony - biegi nie chcą wchodzić, powstaje bardzo duży opór, z wysiłkiem wrzucam jedynkę a pozostałe wchodzą jeszcze gorzej. Dodam że problem istnieje od samego początku czyli jakieś pół roku i zrobiłem w tym czasie 50 tyś km. Przy zmianie biegów nie ma zgrzytow etc. Moje drugie pytanko: od jakiegoś czasu (1 mc) poza normalna praca silnika podczas rozpędzania i nabierania obrotów słychać delikatne buczenie spod maski; im większa prędkość obrotowa tym wyższy ton buczenia czy wycia (nie jest to głośne aczkolwiek słyszalne). Przepraszam za chaos i z góry dziękuje za pomoc.
Wihajster Opublikowano 11 Października 2006 Opublikowano 11 Października 2006 im większa prędkość obrotowa tym wyższy ton buczenia czy wycia moze łozysko alternatora
dark79 Opublikowano 11 Października 2006 Opublikowano 11 Października 2006 co do biegów, łożysko w skrzyni mogło sie wysypać
bolek Opublikowano 11 Października 2006 Opublikowano 11 Października 2006 co do biegów, łożysko w skrzyni mogło sie wysypać No tak Dark79 masz racje ale to rzadkosc w A4,chyba ze byl wyciek i przytarta skrzynka,sprawdz poziom oleju w skrzyni i czy wogóle jest
bratpit Opublikowano 11 Października 2006 Opublikowano 11 Października 2006 Wysprzęglik przy skrzyni biegów
Łukasz P Opublikowano 12 Października 2006 Autor Opublikowano 12 Października 2006 olej w skrzyni ok sprawdzany przy kżdej wymiane olejów, ostatnio 2 tyg.temu, a możliwość sprawdzenia tego o czym napisaliście istnieje czy od razu wymieniać? [ Dodano: 2006-10-12, 07:32 ] moze łozysko alternatora a możliwe że to pasek alternatora czy coś tak?
corleone68 Opublikowano 1 Listopada 2006 Opublikowano 1 Listopada 2006 rozwiązałes ten problem ? bo mam dokładnie to samo jak opisujesz w mojej a4 1.6 prosze o porade
Łukasz P Opublikowano 3 Listopada 2006 Autor Opublikowano 3 Listopada 2006 nie problem nie rozwiązany-jeżdzę tak i jeżdzę już zrobiłem 3000 km i na razie jedzie dalej
Kriss-82 Opublikowano 27 Lutego 2009 Opublikowano 27 Lutego 2009 Mam bardzo podobne objawy, najbardziej martwi mnie to że od niedawna słyszalne jest to buczenie tak pow. 120 km/h. Może to ten wysprzęglik skrzyni biegów jak kolega bratpit napisał? Ciekaw jestem czy da się to w łatwy sposób naprawić, czy będzie mnie czekał remont lub wymiana skrzyni?
Rekomendowane odpowiedzi